kolektor1 18.12.2015 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2015 Może niezbyt precyzyjnie się wyraziłem . Jeżeli temp. ścieków jest niższa od temp. wody dostarczanej z wodociągu, to znaczy ,że coś urwaliśmy z tego co dają wodociągi. Jednym słowem energia która pozostała po zużyciu wody i energia dostarczona przez rurociąg zasilający. Tylko czy jest sens ekonomiczny walczyć jeszcze o dodatkową energię, która będzie trzeba w jakiś sposób odzyskać. Myślę, że ten wynik tak tanio uzyskany wystarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolektor1 07.03.2016 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2016 .Wydaje mi się,że problem tkwi w tym iż koniecznie chcecie odzyskać ciepło z wody do wody . Bo wydaje mi się, ze jest to najtańszy i najmniej kłopotliwy system odzysku ciepła. Po za tym nie każdy ma wentylację mechaniczną, a jeżeli już ma to trzeba transportować to odzyskane ciepło z dołu do góry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 07.03.2016 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2016 Bo wydaje mi się, ze jest to najtańszy i najmniej kłopotliwy system odzysku ciepła. Po za tym ... ... działa właśnie wtedy kiedy potrzeba, coś na zasadzie sprzężenia zwrotnego. Dodatkowo można powiedzieć, że jest to układ pasywny - bez elementów mechanicznych - działający przez cały rok. Wymiennik przeciwprądowy w układzie wentylacji jest jego idealnym uzupełnieniem w domach ekologicznych i energooszczędnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolektor1 07.03.2016 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2016 ... działa właśnie wtedy kiedy potrzeba, coś na zasadzie sprzężenia zwrotnego. Dodatkowo można powiedzieć, że jest to układ pasywny - bez elementów mechanicznych - działający przez cały rok. A po cóż nam latem ciepłe powietrze w układzie wentylacyjnym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 07.03.2016 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2016 A po cóż nam latem ciepłe powietrze w układzie wentylacyjnym? Właśnie nie wiem, nydara pytaj. Ja mówię o odzysku ciepła z wody do wody przez cały rok i reku p-p przez sezon grzewczy i przejściowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 07.03.2016 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2016 Skoro temat się odświeżył... Mam już po ptakach. Ścieki szare pomieszane z kupą. Czy jest sens walczenie o odzysk ciepła tylko z prysznica?Na moim etapie budowy mogę jeszcze zamontować, a raczej zbudować wymiennik w odpływie liniowym prysznica i zasilić z niego zimną wodę do baterii prysznicowej. Bateria będzie termostatyczna. PozdrawiamCezary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 07.03.2016 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2016 Właśnie nie wiem, nydara pytaj. Ja mówię o odzysku ciepła z wody do wody przez cały rok i reku p-p przez sezon grzewczy i przejściowy. Należy podejść do problemu globalnie . Odzysk ciepła od jesieni do wiosny z dwóch umywalek,zlewu,dwóch pryszniców,wanny,pralki,zmywarki. Latem regeneracja gruntu pod domem ( temp. przez cały rok od 15-20oC) . No ale można odzyskiwać z jednego prysznica. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolektor1 07.03.2016 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2016 ,wanny,pralki,zmywarki. Latem regeneracja gruntu pod domem ( temp. przez cały rok od 15-20oC) . No ale można odzyskiwać z jednego prysznica. Tak zgadza się, jest to przemyślane kierunkowo. Ja natomiast mam tylko jeden prysznic ale za to mocno obciążony. Pralkę tak bym nie obciążał bo to tylko pierwszy zrzut ciepły następne zimne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzes123 07.03.2016 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2016 Mam pewien pomysł na odzysk ciepła woda-woda, zaczerpnięty z forum o buforach ciepła. Kupujemy beczkę plastikową 200-250l i w środek od góry wstawiamy kega 50l z piwa. Reszta orurowania kanalizacyjnego jak u nydara albo barth3za. Działa wtedy to jak wymiennik płaszczowy. Keg 50l nierdzewka kosztuje ok 150-200zł a beczka plastikowa od 30-100 zł. Mój pomysł na CWU dla 3 osób to:[zimna woda]=>[keg 50l w beczce 250l]=>[keg 50l +grzałka nierdzewna 3x2kW jako bojler stale grzejący wodę do 60st.]=>[ciepła woda] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzes123 07.03.2016 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2016 Gdyby ciepła woda z RSS została podgrzana o 10 st (przyjmijmy woda wpadająca do bojlera 20st) to czas podgrzania całego zbiornika 50l do 60st dla 6kW to ok 25min. Dla 40st będzie to mniej koło 12-15min a wiadomo, że człowiek jak się wymyje pod prysznicem musi się jeszcze wytrzeć itp i będzie to akurat te 15min. A mamy tani system do CWU i trwały - kegi są nierdzewne i grzałka również. Grzałka nierdzewna ok 80zł na allegro, kegi po 150zł i beczka ok 100 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzes123 07.03.2016 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2016 Dodam tylko że pomysł z grzałką w kegu został zaczerpnięty z forum o gorzelnictwe gdzie jest powszechnie stosowany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 07.03.2016 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2016 Dodam tylko że pomysł z grzałką w kegu został zaczerpnięty z forum o gorzelnictwe gdzie jest powszechnie stosowany Co się sprawdza w gorzelnictwie, nie musi w budownictwie. Pozdrawiam Cezary A tą grzałką w kegu, docelowo będziesz ogrzewał ścieki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzes123 07.03.2016 22:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2016 Gorzelnictwo dość ściśle jest związane z budownictwem myślę że rysunek dużo wyjaśni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 07.03.2016 22:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2016 (edytowane) Gorzelnictwo dość ściśle jest związane z budownictwem myślę że rysunek dużo wyjaśni [ATTACH=CONFIG]349146[/ATTACH] Rysunek wyjaśnił sposób podgrzania wody. Do kegów 50l są dedykowane grzałki 3X1,5 kW, sam takiej używam, ale w kegu 30l:D Pozdrawiam Cezary PS. A co z tym prysznicem, jest sens odzyskiwania ciepła? Edytowane 7 Marca 2016 przez cezary.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 08.03.2016 07:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2016 Fajny pomysł z tymi kegami ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolektor1 08.03.2016 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2016 Mam pewien pomysł na odzysk ciepła woda-woda, zaczerpnięty z forum o buforach ciepła. ] Koszt? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzes123 08.03.2016 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2016 Dzis przywiozłem dwa kegi używane, dałem za nie 280 zł (2 szt) i koszt transportu w moim przypadku ok 7zł za gaz do auta. Widziałem u nas beczki plastikowe 200l po spożywce po 20 zł ale bardziej by mi zależało na beczce 250l. Jeśli policzymy dla samego RŚS to wyjdzie:-keg 50l - rurki dopływowe wody do kega-spawanie rurek do kega-beczka 200-300l (zależy jaki kto ma "przerób" ścieków)- 2 trójniki kanalizacyjne 160-160- 2 kolanka 90st 160- rura 160-wycięcie i uszczelnienie kolanka 160 w dnie beczki- ocieplenie Dla bojlera:-keg 50l-mufa do wspawania (z gwintem do grzałki)-spawanie- grzałka- bimetal np 60st NC (normalnie zamknięty) umieszczony na zewnątrz obudowy kega (osobny dla każdego obwodu grzałki: dla grzałek 3x2kW będą to 3 bimetale)- rurki do wody- pewnie trzeba będzie zastosować zabeczpieczenie ciśnieniowe (zawór ciśnieniowy) i reduktor ciśnienia wody - ocieplenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzes123 08.03.2016 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2016 Koszt? To zależy za ile dostaniemy poszczególne elementy i usługe spawania. Ale myślę, że ogólnie się opłaca. Grzejąc wodę samym prądem szybko się zwróci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzes123 08.03.2016 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2016 Rysunek wyjaśnił sposób podgrzania wody. Do kegów 50l są dedykowane grzałki 3X1,5 kW, sam takiej używam, ale w kegu 30l:D Pozdrawiam Cezary PS. A co z tym prysznicem, jest sens odzyskiwania ciepła? Do kega 50l dałbym 3x2kW- cena praktycznie identyczna za grzałkę a moc większa. Sens odzyskiwać ciepło ze ścieków jest taki sam jak ze zużytego powietrza wentylacyjnego - uważam, że warto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 08.03.2016 22:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2016 Myślałem o takiej chłodnicy ścieków w odpływie liniowym prysznica. przykładowe zdjęcie, nie reklama. Pozdrawiam Cezary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts