kolektor1 09.03.2016 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2016 Myślałem o takiej chłodnicy ścieków w odpływie liniowym prysznica. przykładowe zdjęcie, nie reklama. [ATTACH=CONFIG]349242[/ATTACH] Pozdrawiam Cezary Pełen szacun, wyszło pięknie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayek 09.03.2016 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2016 Pełen szacun, wyszło pięknie. O ile dobrze zrozumiałem Cezary chce taki wymiennik kupić. To nie jest samoróbka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 09.03.2016 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2016 O ile dobrze zrozumiałem Cezary chce taki wymiennik kupić. To nie jest samoróbka Dokładnie tak. Zdjęcie jest z portalu aukcyjnego, ale podobnej chłodniczki używam do innych celów. Producent, rzemieślnik z pod Płocka robi takie na zamówienie w dowolnych wymiarach. Rurka z tego materiału, stal nierdzewna, ma cienką ściankę i sporą powierzchnię wymiany. Pozdrawiam Cezary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 09.03.2016 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2016 Ja użyłem rury karbowanej do solarów. Ojcu zostało trochę tej rury, to sobie "pożyczyłem". Wczoraj podłączyłem mój rekuperator woda-woda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xkordix 07.06.2016 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2016 W związku z planowanym ogrzewaniem elektrycznym też jestem zainteresowany tym tematem, ale kompletnie nie wiem jak to ugryźć. Chcemy mieć boiler, a z tego co widzę te wymienniki działają na przepływ. Czy przy boilerze też jest opcja żeby taką odzyskwe instalować? Dodam że interesuje nas gotowe rozwiązanie, bo ani czasu ani inwencji twórczej nie mam:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 07.06.2016 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2016 W związku z planowanym ogrzewaniem elektrycznym też jestem zainteresowany tym tematem, ale kompletnie nie wiem jak to ugryźć. Chcemy mieć boiler, a z tego co widzę te wymienniki działają na przepływ. Czy przy boilerze też jest opcja żeby taką odzyskwe instalować? Dodam że interesuje nas gotowe rozwiązanie, bo ani czasu ani inwencji twórczej nie mam:) Oczywiście że możesz. Zadbał bym tylko, aby zasilanie bojlera wodą ogrzaną ze ścieków było jak najkrótszym odcinkiem rurociągu i dobrze zaizolowanym. Pozdrawiam Cezary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slyder 07.06.2016 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2016 a ja mam zasadnicze 2 pytania1. czy przez taką wężownicę ciśnienie wody nie spada?2. w przypadku cyrkulacji woda w tym wymienniku będzie szybciej stygła co za tym idzie nie korzystając z wody będziecie mieć straty. Czy późniejsze zyski przy odkręceniu jej nie wyjdą na 0 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 07.06.2016 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2016 a ja mam zasadnicze 2 pytania 1. czy przez taką wężownicę ciśnienie wody nie spada? 2. w przypadku cyrkulacji woda w tym wymienniku będzie szybciej stygła co za tym idzie nie korzystając z wody będziecie mieć straty. Czy późniejsze zyski przy odkręceniu jej nie wyjdą na 0 ? 1.Opory przepływu występują w każdej rurce, zaworze, kolanie, łuku itp. Należy dobrać armaturę i jej średnice tak, aby spadki ciśnienia były akceptowalne. 2. Cyrkulacja CWU zawsze powoduje jakieś straty ciepła, ale nie prowadzi się jej przez wymiennik wody szarej. Zimną wodą przez wymiennik ścieków szarych zasila się bojler, kocioł, czy co tam jeszcze służy do grzania CWU. Pozdrawiam Cezary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xkordix 07.06.2016 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2016 Oczywiście że możesz. Zadbał bym tylko, aby zasilanie bojlera wodą ogrzaną ze ścieków było jak najkrótszym odcinkiem rurociągu i dobrze zaizolowanym. Pozdrawiam Cezary Dzięki za odpowiedz! Czyli jak dobrze rozumiem pobieram sobie gorącą wodę z boilera, a on w czasie rzeczywistym jest uzupełniany wodą, tak że ilość wody jest w nim stała, tak? Jeżeli mam odzyskwe to uzupełnia mi tą wodą z sieci podgrzaną ciepłem z odzysku, a jeżeli jej nie posiadam to zimną z sieci? Pewnie zadaję głupie pytania, ale po prostu nigdy nie miałem z bojlerem i odzyskwą styczności, a instalator proponuje pompę ciepła do CWU i muszę wszystko dobrze przekalkulować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 07.06.2016 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2016 Dzięki za odpowiedz! Czyli jak dobrze rozumiem pobieram sobie gorącą wodę z boilera, a on w czasie rzeczywistym jest uzupełniany wodą, tak że ilość wody jest w nim stała, tak? Jeżeli mam odzyskwe to uzupełnia mi tą wodą z sieci podgrzaną ciepłem z odzysku, a jeżeli jej nie posiadam to zimną z sieci? Pewnie zadaję głupie pytania, ale po prostu nigdy nie miałem z bojlerem i odzyskwą styczności, a instalator proponuje pompę ciepła do CWU i muszę wszystko dobrze przekalkulować. Dobrze rozumiesz. Bojler to taka bańka z grzałką na trasie zimnej wody z sieci do Twojego kranu z ciepłą wodą. Opłacalność w inwestycję PC do CWU jest wątpliwa, jeśli nie planujesz budowy pensjonatu. Policz koszty inwestycyjne i eksploatacyjne systemu PC do CWU i bojlera, nawet przewymiarowanego, grzanego tylko w II taryfie. Pozwoli Ci to obliczyć czas zwrotu PC do CWU. Pozdrawiam Cezary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts