sszakallx 14.10.2015 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2015 Witam Posiadam pompe ciepla vivotal 242-g Chcialbym sie zorientowac jakie powinno byc cisnienie na pompie mi pokazuje 1,2 temperatura 0 C pompa chodzila przez 7h i w domu sie nic nie nagrzalo temperatura w pokojach 17 C krzywa ustawiona na 0,6 temperatura zasilania na pompie 30 prosze o informacje ewentualne rady jak ustawic pompe pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
okobar 14.10.2015 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2015 Witam Posiadam pompe ciepla vivotal 242-g Chcialbym sie zorientowac jakie powinno byc cisnienie na pompie mi pokazuje 1,2 temperatura 0 C pompa chodzila przez 7h i w domu sie nic nie nagrzalo temperatura w pokojach 17 C krzywa ustawiona na 0,6 temperatura zasilania na pompie 30 prosze o informacje ewentualne rady jak ustawic pompe pozdrawiam[ATTACH=CONFIG]334049[/ATTACH] jak rozumiem chodzi o Viessmann Vitocal? bo nie słyszałem nigdy o Viesman vivotal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sszakallx 14.10.2015 12:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2015 literowka sie wkradla viessmann vitocal 242 g Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zigobar 16.10.2015 16:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2015 ...Posiadam pompe ciepla vivotal 242-g Chcialbym sie zorientowac jakie powinno byc cisnienie na pompie mi pokazuje 1,2 temperatura 0 C pompa chodzila przez 7h i w domu sie nic nie nagrzalo temperatura w pokojach 17 C krzywa ustawiona na 0,6 temperatura zasilania na pompie 30 prosze o informacje ewentualne rady jak ustawic pompe... [ATTACH=CONFIG]334049[/ATTACH] Aby uniknąć dużych wahań ciśnienia w układzie, wystarczy ustawić w nim ciśnienie o ok. 0,3 bar wyższe niż ciśnienie wstępne w naczyniu przeponowym (zapytaj instalatora jakie wstępne w naczyniu ustawił). Układ chłodniczy "nie widzi" ciśnienia po drugiej stronie wymienników i będzie pracował poprawnie bez względu na to czy będzie tam 1 bar czy 2 bar. Możliwe, że obecne 1,2 bar jest właśnie wartością ustawioną przez instalatora i w tym układzie mniej więcej tyle być powinno. Czy PC grzeje, można sprawdzić nawet bez termometrów (ale jednak warto je mieć po stronie DZ i GZ) - po starcie sprężarki pojawi się różnica rzędu kilku stopni (wyjście/powrót) po stronie GZ, którą można wyczuć nawet dłonią. Jeśli pojawi się grzewcza to jest tylko kwestią czasu kiedy temperatura w pomieszczeniu zacznie rosnąć. Podłogówka ma dużą bezwładność, zatem musisz być cierpliwy. Co do ustawień dla tego konkretnego modelu, to musisz poczekać na rady użytkowników lub instalatorów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
photos 16.10.2015 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2015 Witam Posiadam pompe ciepla vivotal 242-g Chcialbym sie zorientowac jakie powinno byc cisnienie na pompie mi pokazuje 1,2 temperatura 0 C pompa chodzila przez 7h i w domu sie nic nie nagrzalo temperatura w pokojach 17 C krzywa ustawiona na 0,6 temperatura zasilania na pompie 30 prosze o informacje ewentualne rady jak ustawic pompe pozdrawiam[ATTACH=CONFIG]334049[/ATTACH] Cisnienie powinno byc takie jak masz tam na wskazniku, zielone pole oznacza min i max. NIestety nic nie opisales o instalacji, nowa dopiero uruchomiona, itp wiec radzic za bardzo nie ma co. U mnie Na razie ustawienia na pomię są takienachylenie krzywej 0,3 a poziom -4K. Opisz instalacje, czy same grzejniki czy z podlogowka, jaka powierzchnia domu, jaka moc pompy, jakie DZ, ile metrow. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
photos 16.10.2015 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2015 sprawdź tutaj - http://www.viessmann.pl/pl/dom-jednorodzinny/Ogrzewanie/pompy-ciepla/wizualizacja.html do człowieka/ firmy która ci to montowała nie możesz się odezwać? jak ktoś spartaczył, to powinien naprawiać.. polecam trzymać się sprawdzonych instalatorów Może wystarczy ustawić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts