kulibob 01.11.2020 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2020 (edytowane) I na tym bym zakończył temat grzania klimą w temacie o grzejnikach powierzchniowo akumulacyjnych . Jeżeli chcecie załóżcie sobie osobny temat . Ludzie szukają info o tych grzejnikach wy im polecacie klime po czym sami przyznajecie że rozwiązanie wymaga ciągłego serwisu bo inaczej traci gwarancje ,a jak padnie to naprawa jest nieopłacalna , wymiany filtrów bo jednak o zdrowie trzeba dbać itp. Przypominam że na grzejniki producent daje 30 at gwarancji bez żadnych serwisów ( bo tam nie ma co się popsuc) na sterownik 2 lata ( też nie ma co się tam popsuć) Przez długi czas pracowałem w firmie w której grzano centrala wentylacyjną ( czyli tak samo jak klimą czy farelą bo przez konwekcje) i uważam że do domu to rozwiązanie nadaje się średnio. Tak jak nigdy nie wybudowałbym domu szkieletowego zamiast murowanego, tak nigdy nie zamontowałbym ogrzewania nadmuchowego do domu. Jedno i drugie ma moim zdaniem tylko jedną zaletę - taniość i nic poza tym Policz sobie czas zwrotu klim względem grzejnika i czy warto zaryzykować. Jaka wymiana filtra? wyciągasz przepłuczesz i wkładasz z powrotem 5min roboty. Robie to co dwatygodnie czysty filtr większy przepływ większy COP. A przy okazji klima trochę kurzy wyłapie w gratisie masz słaby oczyszczacz powietrza. Grzejąc akumulacyjnie np 6000kWh zapłacisz 1800zł w T2 Grzejąc klima bez kagańca 2000kWh Licząc średnią 51gr 1000zł W 3 lat masz klimę realnie szybciej bo klima częściej chodzi w taniej taryfie przy niższym COP ale i tak bilans jest na plus . A gdzie koszt grzejnika do tego? Edytowane 1 Listopada 2020 przez kulibob Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karasso 01.11.2020 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2020 (edytowane) czytaj ze zrozumieniem. To nie jest temat o grzaniu klimą. Załóż własny ok? Nawet niech się tak klima zwróci po roku : Komfort mieszkania w domu grzanym tylko i wyłącznie nadmuchowo jest żaden. Wieje, szumi, i jest tak sucho że gile w nosie zasychają. Tak jak już wspomniałem do domu polecam podłogówkę lub grzejniki - coś co grzeje przez konwekcję i promieniowanie a nie albo przez to albo przez to. Oszczedny założy panele na dach i tyle.Klime warto mieć do chłodzenia latem ewentualnie do szybkiego dogrzania pomieszczenia. Przebywałem w pomieszczeniach grzanych nadmuchowo przez 8 -12 h dziennie i było tragicznie, będąc w Chorwacji czy Włoszech na wakacjach , szumico-bucząca w nocy klima nie pozwalała mi usnąć ( dotyczy to zarówno jednostki zewnętrznej jak i wewnętrznej ) . Także polecajcie sobie klimy i w innym wątku. Edytowane 1 Listopada 2020 przez Karasso Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 01.11.2020 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2020 (edytowane) widziałem ceny tych grzejników dziekuje. grzejnik w cenie klimatyzatora japier. Edytowane 1 Listopada 2020 przez kulibob Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mateusznoz 01.11.2020 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2020 jedyny plus tego typu grzejników to jest to że są praktycznie bezobslugowe a za jeden 2000v trzeba dac okolo 2,5 tys nowoczesne klimatyzatory wydaje mi się że nie -"chodzą" tak głośno i dodatkowy plus klimy to to ze schłodzą pomieszczenie latem a lata coraz gorętsze , boje sie tylko tego serwisowania ale jesli to tylko kwestia czyszczenia filtrow to raz zaplace za to podpatrze jak to sie robi i pozniej juz sam bym to robil . ja chyba kupię klime a do tego grzejnik konwektorowy i po prostu przy wiekszych mrozach bede wlaczal grzejnik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karasso 01.11.2020 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2020 biorąc pod uwagę że dostajesz bez awaryjny produkt z gwarancja na 30 lat, którego nie trzeba serwisować, nie musisz kuc w ścianach, w domu masz mega komfort, nic nie szumi nie pyrka na zewnątrz, nie wieje,możesz sobie spać w spokoju , wilgotność w domu jest taka jaka byc powinna i nie musisz co chwile wyciągac zaschniętych gilów z nosa, fajnie wyglądają, jest made in germany to cena nie jest jakoś strasznie wygórowana aczkolwiek również uważam że mogłaby być niższa. Zresztą teraz tych grzejników jest na rynku jak psów i wszystkie w podobnej cenie. Na pewno takie grzejniki + foto na dachu się lepiej kalkulują niż PC + CO - jeżeli chodzi o koszt serwisowania i koszt eksploatacji. A wy się męczcie życiem w domu grzanym nadmuchowo za to cieszcie się niskimi rachunkami Pozdrawiam!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 01.11.2020 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2020 jedyny plus tego typu grzejników to jest to że są praktycznie bezobslugowe a za jeden 2000v trzeba dac okolo 2,5 tys nowoczesne klimatyzatory wydaje mi się że nie -"chodzą" tak głośno i dodatkowy plus klimy to to ze schłodzą pomieszczenie latem a lata coraz gorętsze , boje sie tylko tego serwisowania ale jesli to tylko kwestia czyszczenia filtrow to raz zaplace za to podpatrze jak to sie robi i pozniej juz sam bym to robil . ja chyba kupię klime a do tego grzejnik konwektorowy i po prostu przy wiekszych mrozach bede wlaczal grzejnik ja tylko mówię co mam i że mi się to sprawdza Mam dwie klimy i podłogówkę trzymająca temp podłogi na poziomie 22-22,5* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 01.11.2020 17:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2020 (edytowane) I na tym bym zakończył temat grzania klimą w temacie o grzejnikach powierzchniowo akumulacyjnych . Jeżeli chcecie załóżcie sobie osobny temat . Ludzie szukają info o tych grzejnikach wy im polecacie klime po czym sami przyznajecie że rozwiązanie wymaga ciągłego serwisu bo inaczej traci gwarancje ,a jak padnie to naprawa jest nieopłacalna , wymiany filtrów bo jednak o zdrowie trzeba dbać itp. Przypominam że na grzejniki producent daje 30 at gwarancji bez żadnych serwisów ( bo tam nie ma co się popsuc) na sterownik 2 lata ( też nie ma co się tam popsuć) Przez długi czas pracowałem w firmie w której grzano centrala wentylacyjną ( czyli tak samo jak klimą czy farelą bo przez konwekcje) i uważam że do domu to rozwiązanie nadaje się średnio. Tak jak nigdy nie wybudowałbym domu szkieletowego zamiast murowanego, tak nigdy nie zamontowałbym ogrzewania nadmuchowego do domu. Jedno i drugie ma moim zdaniem tylko jedną zaletę - taniość i nic poza tym I czym się tu chwalić drewno lubi drewno i ja się z nim utożsamiam gdyż taki dom jest zdrowszy tańszy cieplejszy i łatwiejszy do zutylizowania, wole nie być przeklinany przez wnuki które będą chciały sobie na mojej działce coś nowoczesnego wybudować. a kto lubi beton bez obrazy nie wiem czy to powód do dumy Edytowane 1 Listopada 2020 przez gawel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 01.11.2020 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2020 jedyny plus tego typu grzejników to jest to że są praktycznie bezobslugowe a za jeden 2000v trzeba dac okolo 2,5 tys nowoczesne klimatyzatory wydaje mi się że nie -"chodzą" tak głośno i dodatkowy plus klimy to to ze schłodzą pomieszczenie latem a lata coraz gorętsze , boje sie tylko tego serwisowania ale jesli to tylko kwestia czyszczenia filtrow to raz zaplace za to podpatrze jak to sie robi i pozniej juz sam bym to robil . ja chyba kupię klime a do tego grzejnik konwektorowy i po prostu przy wiekszych mrozach bede wlaczal grzejnik Ja tak mam grzałem przez 17 lat konwektorami, teraz je wylączyłem i grzeje klimą ale jak będzie za chłodno to uzupełnię grzejnikami tam gdzie potrzeba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mateusznoz 01.11.2020 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2020 Ja tak mam grzałem przez 17 lat konwektorami, teraz je wylączyłem i grzeje klimą ale jak będzie za chłodno to uzupełnię grzejnikami tam gdzie potrzeba. a mozna wiedziec co ile serwisujesz klime i czy robisz to sam ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 01.11.2020 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2020 a mozna wiedziec co ile serwisujesz klime i czy robisz to sam ? Moja klima to świeżyna założona w maju w celach raczej grzewczych w lecie przepracowała może z 20h, więc w sumie wcale od października pracuję ciężko cały czas. Gwarancja jest chyba na 3 lata z tym że warunkiem jest przegląd co pół roku po bagatela 250 zł czyli za 3 lata 1500 tyle co kosztowała sama klima dokąłdnie bez montażu netto 1508 złotych. Więc te serwisy sobie podaruję i oleję gdyż filtry wewnętrzne mogę wyczyścić samodzielnie aktualnie raz w tygodniu odkurzam wlot powietrza nad filtrami i ścianę i sufit , zamontowałem klime parę cm nizej aby można to było zrobić wygodnie. zewnętzrny agregat mam zainstalowany na bloczkach w taki sposób że nie brudząc ściany mogę wymiennik sam przeczyścić Klima ma wskaźnik ubytku czynnika więc jakby coś się z nią działo to będę wiedział. Serwisu moze poszukam sondażowo na fixly jakby co się działo. Poza tym co tak na prawdę zrobią serwisanci czego ja sam nie zrobię? I czy to jest warte 250 zł? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gagata 18.11.2020 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2020 Karasso - jeszcze pytanie (wróciłam do tematu po kilku miesiącach), bo albo nie znalazłam/zapomniałam albo nie napisałeś... Czym grzejecie łazienkę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 18.11.2020 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2020 Karasso - jeszcze pytanie (wróciłam do tematu po kilku miesiącach), bo albo nie znalazłam/zapomniałam albo nie napisałeś... Czym grzejecie łazienkę? mata grzewcza 380W (mogłaby być mocniejsza) i opcjonalnie drabinka też elektryczna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 18.11.2020 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2020 Karasso - jeszcze pytanie (wróciłam do tematu po kilku miesiącach), bo albo nie znalazłam/zapomniałam albo nie napisałeś... Czym grzejecie łazienkę? Do łazienki najlepiej ogrzewanie zadaniowe Tzn mówię o łazience kąpielowej anie defekacyjnej:) Używam dmuchawki Dimplexa z odliczaniem wstecznym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 18.11.2020 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2020 Do łazienki najlepiej ogrzewanie zadaniowe Tzn mówię o łazience kąpielowej anie defekacyjnej:) Używam dmuchawki Dimplexa z odliczaniem wstecznym te dmuchawki są super jak w hotelu. taka jest fajna tylko droga https://www.atlantic-polska.pl/suszarka-lazienkowa/doris-mixt/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karasso 21.11.2020 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2020 Karasso - jeszcze pytanie (wróciłam do tematu po kilku miesiącach), bo albo nie znalazłam/zapomniałam albo nie napisałeś... Czym grzejecie łazienkę? podłogówka elektryczna ( kable pod płytkami) + drabinka elektryczna . Włączają się razem 2X dzień tzn 1) od 4 - 7. 2) 17-21. Podłogówka do temp 27 st C nagrzewa się około 1 h . Ale z tego co zauważyłem w łazience bez grzania utrzymuje się stała temp 19-20 st C byc może wynika to z faktu że łazienkę mamy pomiędzy grzanymi pomieszczeniami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gagata 21.11.2020 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2020 Karasso - dziękuję! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
byq84 01.12.2020 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2020 Potwierdzam, ogrzewanie powietrzne to proteza. Używałem przez 1,5 roku kominka + DGP kiedy czekałem na gaz. O ile sam kominek daje przyjemne ciepło o tyle DGP nadaję się tylko do dodatkowego wspomagania ogrzewania pomieszczeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karasso 02.12.2020 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2020 (edytowane) Potwierdzam, ogrzewanie powietrzne to proteza. Używałem przez 1,5 roku kominka + DGP kiedy czekałem na gaz. O ile sam kominek daje przyjemne ciepło o tyle DGP nadaję się tylko do dodatkowego wspomagania ogrzewania pomieszczeń. Bo tak jest i pisze to z własnego doświadczenia bo przez kupę lat w firmie gdzie pracowałem grzało się nadmuchowo. Jedyna zaleta takiego ogrzewania to szybkość ( powietrze jest ciepłe ale co z tego skoro reszta tzn stoły, krzesła, ściany zimne jak diabli ) co za tym idzie mniejsze koszta. Jeżeli chodzi o grzanie to można się grzać przez konwekcje ( najmniej komfortowy sposób ogrzewania tj wszystkie dmuchawki o których wspomniałem ) przez promieniowanie ( najbardziej przyjemny sposób ogrzewania ale też mało wydajny kiedy nie ma promieniowania robi się natychmiast zimno tj. wszystkiego rodzaju maty IR, kominek o którym wspomniałeś . słońce ) albo przez system który łączy w sobie jeden i drugi system - najbardziej optymalny tzn kaloryfery, podłogówka czy wspomniane grzejniki z szamotem w środku ( staniesz 0,5 od grzejnika i czujesz przyjemne ciepło coś jak od kominka ale nie tak intensywne bo wiadomo w kominku jest żywy ogień ) A że ludziska chcą jak najtaniej to montują sobie w chałupach dmuchawki ... Oczywiście nie mam nic przeciwko , niech sobie montują ale niech nie wypisują że jest super przyjemnie i komfortowo bo tak nie jest. A jest sucho ( akurat z tym poradzi sobie nawilżacz powietrza), nie za cicho ( wewnątrz jak i na zewnątrz domu bo każdy chyba wie jak pracuje kompresor klimy z wiatrakiem ) i wieje ( mniej lub bardziej zależy na jakiej wysokości jest jednostka wewnętrzna ) Ja założyłem ten wątek tylko i wyłącznie po to żeby podzielić się z ludźmi jak się żyje z tymi grzejnikami bo jak sam szukałem o nich informacji to nie było absolutnie żadnych. A paru takich z dmuchawkami tu weszło i zaczęło się zachwalanie swojego ogonka P.S właśnie wszedłem na wątek "tanie ogrzewanie domu klimatyzatorem". Cicho to panowie jak się klima rozbuja nie mają heheh. A u mnie cichutko , cieplutko ogólnie bardzo przyjemnie... A że zapłace 500 pln za prąd w tym miesiącu cóż wole zapłacić niż męczyć się w końcu to jest dom a nie praca Edytowane 3 Grudnia 2020 przez Karasso Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
byq84 03.12.2020 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2020 Popieram, w domu ma być przyjemnie a nie jak w supermarkecie Generalnie gdybym teraz budował dom to byłbym w ciężkim położeniu co wybrać, z jednej strony wszyscy tutaj zachwalają kable grzejne ale nijak mają mi się ich wyliczenia do rzeczywistości, kombinacje z taryfami itp, pompa ciepła fajna ale jak się popsuję to może się okazać że musisz kupić nową. Póki co zostaję przy gazie, jak się popsuję piec to za 5 tyś mam nowy, minusem jest kominiarz, serwis i abonament. A jak gazu zabronią to się będę martwić albo PC albo kocioł elektryczny i PV Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 03.12.2020 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2020 Popieram, w domu ma być przyjemnie a nie jak w supermarkecie Generalnie gdybym teraz budował dom to byłbym w ciężkim położeniu co wybrać, z jednej strony wszyscy tutaj zachwalają kable grzejne ale nijak mają mi się ich wyliczenia do rzeczywistości, kombinacje z taryfami itp, pompa ciepła fajna ale jak się popsuję to może się okazać że musisz kupić nową. Póki co zostaję przy gazie, jak się popsuję piec to za 5 tyś mam nowy, minusem jest kominiarz, serwis i abonament. A jak gazu zabronią to się będę martwić albo PC albo kocioł elektryczny i PV Masz rację z 2 wyjątkami mówisz o 5000 zł jak o 5 złotych a to dziwne, szkoda tych pieniędzy może lepiej trochę dołożyć i kupić coś docelowego nawet frankensztajna. Też mam w 2 domu gaz i ok nic na razie nie robie, jak nie swędzi to nie drapać. Może zastąpienie gazu pc przyniosłoby korzyści, ale w stosunku do nakładów marginalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts