-robert- 14.10.2015 15:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2015 Witajcie, chcę u siebie wykonać ściany zewnętrzne domu z BK natomiast ściany wewnętrzne nośne i działowe z silikatów.Materiały przyjechały na budowę i pojawił się problem o którym wcześniej nie pomyślałem... Zamówione materiały mają różną wysokość. Pustaki BK mają wysokość 24 cm, natomiast silikaty 20 cm.Zastanawiamy się z murarzem jak to sensownie wiązać w przypadku ściany zewnętrznej z wewnętrzną nośną? z działówkami to raczej mniejszy kłopot... Na forum doszukałem się takich rozwiązań:- wiązanie na strzępię - wycinając w jakiś sposób w ścianie z BK otwory o wysokości tylko 20cm żeby wszedł silikat- przewiązanie za pomocą metalowych łączników wsuwanych w spoinę między kolejne wiersze silikatów i wygiętych w literę L na ścianę z BK i pokryte klejem. Czy macie jakieś doświadczenie w takich sytuacjach? jakie rozwiązanie jest według Was najwłaściwsze? PozdrawiamRobert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcelix 15.10.2015 06:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2015 U mnie ekipa budowała oddzielne ściany i później zalewali łączenie silka-bk betonem. W środku powstał słup lekko zazbrojony łączący oba materiały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-robert- 26.10.2015 10:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2015 Dzięki marcelix za odpowiedź. Kończąc temat dołączę zdjęcie jak u mnie wykonał to murarz. Może niezbyt estetycznie ale ponoć skutecznie. Może dam w tym miejscu siatkę pod tynk żeby zapobiec ewentualnym pęknięciom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts