Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Okna Kowalczyk Bluevolution 82 czy Kastel Prime 92, a może coś innego- proszę o pomoc

Recommended Posts

Witam

Jestem na etapie zakupu okien do domu i wstępnie zastanawiałam się nad dwiema firmami.

Pierwsza to Okna Kowalczyk.

Podaję przykładowe ceny okien o profilu Bluevolution MD 82 Arte.

Okno o wymiarach 1750x2570 szklenie stałe 6/14/6/12/6 PUL +arg U=0,83 cena 3915.35 zł,

Okno o wymiarach 1170x1550 szklenie 4/18sz/4/18sz/4, typ okuć UR 1+t, U=0,76 cena 1340,39 zł.

Druga firma to Kastel i okna o profilu Prime 92.

Okno o wymiarach 1750x2570 pakiet trzyszybowy 6mm+6mm+6mm cena 3409,45zł,

Okno o wymiarach 1170x1550, szklenie 4/18/4/18/4, brak informacji o okuciach i wspołczynniku U całego okna, cena 985,78zł

Okna obustronnie w kolorze.

Nie jestem zbyt obeznana w tym temacie, jednak z tego co czytałam to chyba okna o profilu Bluevolution, mimo że droższe, to są lepsze, zgadza się? Bardzo proszę Was szanowni forumowicze o opinię i radę co wybrać?

A może macie inne propozycje w podobnym przedziale cenowym?

Czy warto jeszcze w tym roku (koniec października lub listopad) montować okna, czy lepiej wstrzymać się do przyszłej wiosny?

I jeszcze sprawa nawiewników w oknach. Czy warto w nie inwestować, czy lepiej rozszczelniać okna? Na podforum o wentylacji założyłam wątek dotyczący prawidłowego rozmieszczenia nawiewników w moim domu, jednak całkowicie odradzili mi tam montaż nawiewników. Chciałabym poznać wasze zdanie na ten temat. Podaję link do wątku http://forum.muratordom.pl/showthread.php?241978-Rozmieszczenie-nawiewnik%C3%B3w-prosz%C4%99-o-pomoc

Edytowane przez 100krotka_polna

A proszę Cię bardzo:

świeżutki artykuł o wpływie zastosowania nawiewników na energooszczędność okna ( oparty na badaniach):

http://oknotest.pl/aktualnosci-badania-pro-quality/okna-z-nawiewnikiem-czy-bez

Jak dobrze zrozumiałem konkluzję autora, to: wietrzyć tak, ale niekoniecznie zaraz wywalać dziursko w oknach...