Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Stary strop do remontu

g0nz0

Recommended Posts

Witam.

Mam pytanie dotyczące stropu w mieszkaniu do generalnego remontu. Zastanawiam się czy warto je kupić i wyremontować.

Jest to strop w dobudówce na strychu. Nad stropem jest dach kryty papą. Dobudówka powstała w latach 70- albo 80- tych.

Szczegóły są na zdjęciach.

Mama kilka pytań:

1. Jaka to technologia? (widać siatkę zbrojeniową, jakieś płyty oraz belki stropowe).

2. Jaką proponujecie technologie remontu i ocieplenia? Czy to się za chwile nie rozpadnie? :)

3. Belki stropowe są w dobrym stanie. Na co warto jeszcze zwrócić uwagę?

Z góry dziękuję za pomoc.

dobudowka.JPG

strop belka okno.JPG

strop i belka.JPG

Małe sprostowanie z mojej strony:

Strop przeciekał. Wspólnota ostatnio wyremontowała dach i osunęła nieszczelność.

Dach już nie przecieka, został tylko efekty kilkuletniego przeciekania...

Strop należy do wspólnoty nie do Ciebie to wspólnota powinna go wyremontować. Ale odradzałbym branie tego mieszkania bo to trzeba to jednak wyremontować . A czy uda ci się to wymusić na wspólnocie ciężka sprawa jak nie zrobili tego przy remoncie dachu.. Wspólnoty mieszkaniowe są nie dla Polaków.

Dostałem odpowiedź od zarządcy.

W czasie remontu dachu wymieniono deskowanie oraz pokryto daszek 2 warstwami papy termozgrzewalnej plus rynny i obróbka blacharska.

Wychodzi na to ze stropodach można ocieplić jedynie od środka (niestety). Pierwsza myśl to 20+ cm wełny folia i płyta g-k.

Wracając do zdjęć:

Wie może któryś z forumowiczów co to za patent?

Mam na myśli te płyty z kołkami pokryte siatką.

Wiem, że w tamtych latach popularne były wióry wymieszane z zaprawą itp.

Jak ocieplano takie płaskie "daszki" w tamtych latach?

Zdjęcia takie niezbyt szczegółowe ale te "kołki" to chyba zwykły gwóźdź i kapsel po piwie, ma to za zadanie utrzymać siatkę rabitza a ta z kolei trzymała tynk. To takie jedne z rozwiązań "systemowych" za komuny :) wcześniej do tego stosowano trzcinę. Co jest pod spodem to już nie wiadomo bo nie widać na zdjęciach. Co do remontu trzeba by sprawdzić w jakim stanie jest konstrukcja drewniana czy mocno ucierpiała od zaciekania czy nie bo to może być kluczem do ocenienia kosztów. Jakby było ok to robisz tak jak napisałeś oczywiście nie możesz przyłożyć wełny bezpośrednio do tego sufitu tylko pozostawić dystans który musi być zwentylowany. Drugim rozwiązaniem jest styropapa na istniejące już pokrycie ale nie wiem czy inne rzeczy nie ograniczają.