kanijczyk 14.10.2015 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2015 Witam. NIestety, ale pomimo tego, że byłem przeciwnikiem, żona mnie przekonała do rolet w wybudowanym niedawno domu. Na początku wykonawca obiecał mi, że prowadnice rolet na ościeżnicach okiennych będą zamontowane na środku ościeżnicy, tak, że będzie możliwość najścia styropianem chociaż te dwa centymetry na ościeżnicę, tak aby nie wiało w domu i nie było za dużego mostka termicznego. Dziś, po montażu okazuje się, że prowadnice są zamontowane na równi z ościeżnicą (zdjęcie poniżej). W takim wypadku nie ma możliwości najścia styropianem na ościeżnicę nawet 0,5 cm! Czy to jest poprawnie wykonane? Przecież pianka montażowa, na której trzymają sie okna nie jest w 100% szczelna i pewnie po paru latach w ogóle się utleni. A po wykonaniu ocieplenia budynku, styropian będzie położony na równi z pianką w oknie i na ościeżnicę nie najdzie w ogóle. Czy widzicie jakieś rozwiązanie takiej sytuacji by w jakikolwiek sposób zminimalizować straty ucieczki ciepła? Ja myślałem by w te puste otwory w tych profilach poupychać wełnę mineralną. Niby nic, ale zawsze coś. Może jakieś inne pomysły? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SJ413 15.10.2015 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2015 A u mnie też dopiero co zamontowali rolety w taki sam sposób - prowadnica zakrywa chyba całą ramę okna. Nie widzę w tym nic niepokojącego, bo ocieplenie będzie zachodzić na prowadnicę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kanijczyk 15.10.2015 08:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2015 Czyli widzę, że nie rozumiesz o co mi chodzi. Zobacz na rysunek. Na niebiesko naszkicowałem styropian. Co Ci po tym, że styropian najdzie na prowadnicę? Może i styropian wtedy ochroni okno przed wiatrem i wiać nie będzie w domu, ale na pewno taki sposób ocieplenia sprawa, że oknio to mostek termiczny. Przecież te prowadnice są w środku puste, a pianka montazowa od okien nie jest praktycznie żadną izolacją. W takim wypadku zimno wpada do domu zgodnie z czerwonymi strzałkami na rysunku. Ja teraz trochę żałuję, że kupiłem droższe, trzyszybowe okna, gdyż przy taki montażu rolet równie dobrze można by zamontować okna dwuszybowe. Ech... :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 15.10.2015 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2015 (edytowane) Po pierwsze, kto Ci zabroni przykryć cześć (np połowę) prowadnicy styropianem ?Po drugie - taki jesteś troskliwy, a ta pianka przy oknach to ile miesięcy na UV narażona była ? EDITWidzę, że dopisałeś. Tym mostkiem (czerwoną strzałką) zamartwiać się nie musisz, bo jeśli nie będzie tam ruchu powietrza, to przepływ energii nie bedzie znaczny. Możesz od góry i od dołu, jesli masz tam dostęp zamknąć profile pianką montażową. Edytowane 15 Października 2015 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kanijczyk 15.10.2015 09:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2015 Po pierwsze, kto Ci zabroni przykryć cześć (np połowę) prowadnicy styropianem ? Po drugie - taki jesteś troskliwy, a ta pianka przy oknach to ile miesięcy na UV narażona była ? EDIT Widzę, że dopisałeś. Tym mostkiem (czerwoną strzałką) zamartwiać się nie musisz, bo jeśli nie będzie tam ruchu powietrza, to przepływ energii nie bedzie znaczny. Możesz od góry i od dołu, jesli masz tam dostęp zamknąć profile pianką montażową. Pianka na pewno o miesiąc jest za długo, ale szybciej ocieplić domu nie dało rady nie będę tłumaczył dlaczego. Co mi po przykryciu nawet całej prowadnicy styropianem skoro sama prowadnica nie jest żadnym ociepleniem - rzecież w środku prowadnicy kanały są puste. Myślę, że w te kanały w prowadnicy powpycham wełnę - może choć trochę coś to da. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SO-JER 15.10.2015 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2015 Niektórzy widze są przerważliwieni na punkcie "mostków termicznych"...uzupełnij pianke a dalej ocieplasz tj na Twoim rysunku i tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SJ413 15.10.2015 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2015 kanijczyk, a skrzynka to jak u Ciebie wygląda ? masz jakieś foto pod ręką ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 15.10.2015 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2015 (edytowane) Wydaje mi się, że przesadzasz Fakt że jest prowadnica przy krawędzi zewnętrznej czy wewnętrznej ościeżnicy nie ma realnego znaczenia Analogicznie każdy kto zostawia na wierzchu ościeżnicę bez wykonanego węgarka czyni ogromne mostki termiczne - a przecież twa sytuacja niczym się od niezasłonięcia ościeżnicy ociepleniem nie różni. Wbrew pozorom bardzo często tak widzę zrobione ocieplenia, naklejona tylko listwa dylatacyjna (8mm) przy samej krawędzi okna bo nie po to wybiera się ładny kolor by go później zasłaniać Policzmy w takim razie Współczynnik strat liniowych bez węgarka to 0,19W/m2K a dla węgarka 3 cm to 0,05W/m2K, różnica 0,14 załóżmy że szczelina wypełniona pianą ma 2 cm czyli 0,02 mb załóżmy że obwód okien to 100 mb (dla łatwiejszego liczenia) czyli mamy 100 * 0,02 * 0,19 = 0,18W na mb i teraz pomóżmy to przez różnicę temperatur (średnio w okresie zimowym) 20 stopni mamy 3,6 W i pozostaje liczba godzin sezonu grzewczego 5400 Wyjdzie nam że 100 mb takiego montażu bez węgarka generuje 19,4 kWh na cały sezon grzewczy I przeprowadzając całe obliczenia dla 3,5 cm węgarka (a ty chciałeś mieć jeszcze mnie) wyjdzie nam na cały sezon 10.8 kWh Realnie martwisz się o 8,6 kWh na rok Fakt, to jest strata, przy ogrzewaniu elektrycznym to 4 złote 30 groszy na rok !!! Edytowane 15 Października 2015 przez nikt ważny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kanijczyk 16.10.2015 12:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2015 Co do pytania forumowicza SJ413 - nie mam teraz żadnych fotek skrzynki. Na budowie będę w weekend to zrobię takie, Dzięki Nikt Ważny za wyliczenia :]Jestem zaskoczony, że to są tak małe wartości.Wszędzie piszą i każdy trąbi, żeby koniecznie robić węgarki, a okazuje się, że straty ciepła spowodowane brakiem węgarka są tak małe, że nie ma o czym gadać. Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts