Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rekuperator - prośba o kilka porad

Recommended Posts

Witam,

zastanawiam się nad systemem wentylacji z rekuperacją w domu, ale ponieważ jestem kompletnym laikiem w tym temacie, poproszę o kilka - w sumie bardzo podstawowych podpowiedzi:

1. czy montowanie rekuperatora w niewielkim budynku ( 120m2 powierzchni użytkowej, kubatura ok 559,2 m3), w którym docelowo mieszkać będą tylko 3 osoby jest opłacalne i sensowne?

Zaznaczę, że dom z założenia ma być możliwie energooszczędny, ale nie pasywny, sposób ogrzewania - gaz ziemny + kominek jako alternatywa lub dogrzewania okazjonalne, podłogówka, budynek parterowy z użytkowym poddaszem.

2. Na co zwrócić uwagę wybierając rekuperator - jakie jego parametry są najistotniejsze? Oczywiście zależy mi na kwestiach ekonomicznych, ale też chciałabym, żeby był wydajny i w miarę cichy. Jak "czytać" opisy techniczne tych urządzeń?

3. Na jakim etapie powinnam decydować się na konkretny system i czy projekt instalacji mogę wykonać po wykonaniu projektu domu, czy też powinno się je przygotować równolegle?

4. Gdzie najkorzystniej jest umieścić rekuperator - poddasze, garaż? Czy to ma jakieś istotne znaczenie podczas jego późniejszego użytkowania?

Edytowane przez realnyII

1. czy montowanie rekuperatora w niewielkim budynku ( 120m2 powierzchni użytkowej, kubatura ok 559,2 m3), w którym docelowo mieszkać będą tylko 3 osoby jest opłacalne i sensowne?
Komfortowa wentylacja jest jak najbardziej sensowna. A znaczne obniżenie kosztów budowy i eksploatacji jest również jak najbardziej opłacalne.

Zaznaczę, że dom z założenia ma być możliwie energooszczędny, ale nie pasywny, sposób ogrzewania - gaz ziemny + kominek z płaszczem wodnym jako alternatywa lub dogrzewania okazjonalne, podłogówka, budynek parterowy z użytkowym poddaszem.
To wyklucza niskie koszty budowy i eksploatacji. To najmniej komfortowe i najdroższe systemy ogrzewania, odzysk ciepła z wentylacji wprowadzono po to, by tak drogo i źle nie budować.

2. Na co zwrócić uwagę wybierając rekuperator - jakie jego parametry są najistotniejsze? Oczywiście zależy mi na kwestiach ekonomicznych, ale też chciałabym, żeby był wydajny i w miarę cichy. Jak "czytać" opisy techniczne tych urządzeń?
Najlepiej wybierać całą instalację.

3. Na jakim etapie powinnam decydować się na konkretny system i czy projekt instalacji mogę wykonać po wykonaniu projektu domu, czy też powinno się je przygotować równolegle?
Najlepiej w czasie projektowania

4. Gdzie najkorzystniej jest umieścić rekuperator - poddasze, garaż? Czy to ma jakieś istotne znaczenie podczas jego późniejszego użytkowania?
W domu.

"To wyklucza niskie koszty budowy i eksploatacji. To najmniej komfortowe i najdroższe systemy ogrzewania, odzysk ciepła z wentylacji wprowadzono po to, by tak drogo i źle nie budować" - to teraz dałeś mi do myślenia.. :(

Sprawdziłam ponownie w swoim MPZ - nie mam możliwości grzania paliwem stałym.

Gaz będzie z sieci miejskiej.

Musze więc sobie radzić w takich warunkach.

Edytowane przez realnyII

"To wyklucza niskie koszty budowy i eksploatacji. To najmniej komfortowe i najdroższe systemy ogrzewania, odzysk ciepła z wentylacji wprowadzono po to, by tak drogo i źle nie budować" - to teraz dałeś mi do myślenia.. :(

Nie piszę o paliwach stałych, to bez sensu, 3 do 5 razy taniej i z większym komfortem ustawia się temperaturę prądem. Jak gazem schłodzić dom latem? Po co rekuperacja przy gazie? . Cyba lepiej zapłacić 1500 zł rocznie za ogrzewanie, chłodzenie i cwu, przy tańszej instalacji niż mieć gaz.

Po co dawać się oszukiwać, ze z gazu mamy ponad 11 kWh. A straty instalacji są pomijane.

Weź poprawkę na Brzęczkowskiego. To dziwoląg wypisujący głupoty gdzie popadnie. Troll po prostu. Po co to robi tego nie wie nikt. Poczekaj na innych forumowiczów, bo ten tylko namiesza ci w głowie.

Co do twoich pytań. Rekuperacja, ze względu na koszty inwestycji opłacalna nie jest ale jest, dla kogoś, kto sam nie potrafi zastosować innego rozwiązania jedyną możliwością instalacji wentylacji mechanicznej - jedynej skutecznej. Oznacza to, że nie opłaca się inwestować w drogie urządzenia. Wystarczy kupić najtańszy rekuperator i WM będziesz miała. Możesz też zrobić wentylację wyporową - tanią i skuteczną, bez odzysku ale ten, jak już pisałem oszczędności wielkich nie daje. Przeczytasz o niej tu na forum.

Rekuperator powinien być w ogrzewanym, izolowanym akustycznie pomieszczeniu, np w pomieszczeniu technicznym, pralni itp. Głośność lub nie zależy od użytych rozwiązań - rur, tłumików itp.

Edytowane przez perm