Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Smarowidło na kanapki do słoików

Recommended Posts

• 4 weeks później...

Dobrze zrobiona mięsna konserwa słoikowa spokojnie postoi 2-3 lata pod warunkiem że jest odpowiednio przygotowana i przechowywana.

Tu jest bardzo dobry przepis:

http://wyrobydomowe.blog.pl/2013/12/03/konserwa-sloikowa-szybkaprostasmaczna/

Jeśli konserwa opórcz dobrego smaku ma być bardzo długo przechowywana to polecam takie składniki(Na 1kg mięsa):

-1 płaska łyżeczka pektosoli

-2 łyżeczki soli kuchennej (Morska lub kamienna,jak kto woli)

-1 łyżeczka startych owoców jałowca

-3-4 duże ząbki czosnku,jak czosnek nie jest duży to trzeba dać więcej ząbków

Daje też*czarny pieprz ale sypie go z młynka tak na oko,jak ktoś chce to może go nie dawać.

Przyrządzenie dokładnie takie samo jak na stronie którą podałem wcześniej.

Dodałbym tylko że jak odstawiamy składniki na te 2-3 godziny to konserwa musi być w zakrytym pojemniku.

Może to być garnek z przykrywką albo zamiast przykrywki można go szczelnie owinąć folią spożywcza.

Jeśli konserwa opórcz dobrego smaku ma być bardzo długo przechowywana to polecam takie składniki(Na 1kg mięsa):

-1 płaska łyżeczka pektosoli

Czyli zastosowanie azotynu sodu NaNO2 (E 250) - zapewne dla ładnego (czerwonego) koloru

• 1 month później...
  • 1 year później...
  • 5 months później...
  • 5 weeks później...

Ja zawsze robię pastę kanapkową z cukinii, jak się otworzy w zimie, to rewelka... :cool: moja babcia robiła niesamowitą, ale nie miałam okazji zapytać o przepis. Korzystam z takich proporcji:

2 średnie cukinie

2-3 ząbki czosnku

2 łyżki nasion słonecznika

1 łyżka przyprawy curry

sól himalajska

świeżo mielony pieprz

oliwa z oliwek

Najpierw piekę cukinię razem z czosnkiem, solą pieprzem i oliwą ( ok. 180 stopni, do zrumienienia cukinii). Następnie odciskam i miksuję z ziarnami słonecznika i curry.

Lubię też pasty na słodko, coś w guście kremu czekoladowo - orzechowego, ale jeszcze nie zdecydowałam się żadnej zrobić. Są rózne przepisy kulinarne na smaczne kremy i nie wiem, który wybrać.... Może ktoś robił i doradzi? :)

• 1 month później...
  • 2 months później...
Ja zawsze robię pastę kanapkową z cukinii, jak się otworzy w zimie, to rewelka... :cool: moja babcia robiła niesamowitą, ale nie miałam okazji zapytać o przepis. Korzystam z takich proporcji:

2 średnie cukinie

2-3 ząbki czosnku

1 łyżka przyprawy curry

sól himalajska

świeżo mielony pieprz

oliwa z oliwek

Najpierw piekę cukinię razem z czosnkiem, solą pieprzem i oliwą ( ok. 180 stopni, do zrumienienia cukinii). Następnie odciskam i miksuję z ziarnami słonecznika i curry.

Lubię też pasty na słodko, coś w guście kremu czekoladowo - orzechowego, ale jeszcze nie zdecydowałam się żadnej zrobić. Są rózne przepisy kulinarne na smaczne kremy i nie wiem, który wybrać.... Może ktoś robił i doradzi? :)

Ten przepis wygląda baaaardzo atrakcyjnie. :) Czy można dodać do niego też suszone pomidory? Zostało mi akurat trochę tych pomidorków od Ole i szkoda by zmarnować

2 średnie cukinie

2-3 ząbki czosnku

1 łyżka przyprawy curry

sól himalajska

świeżo mielony pieprz

oliwa z oliwek

Czy po zrobieniu tej pasty w słoik się zamyka i pasteryzuje?

i to jest smarowidło na chleb?

Polecam pastę z bakłażana - baba ghanoush. Niebo w gębie! Kolor może niezbyt apetyczny, ale smak boski.

Dwa dorodne bakłażany myjemy, wstawiamy na ok. 40-50 minut do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Studzimy, kroimy na pół i wyjmujemy łyżką miąższ i przekładamy do miski. Dodajemy łyżkę soku z cytryny(z limonką też smakuje pycha), łyżkę oliwy z oliwek, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, pół łyżeczki zmielonego kminu rzymskiego, dosłownie odrobinę soli i dwie łyżki pasty tahini. Całość blendujemy na gładką pastę.

Ja robię tahini sama- najpierw prażę na bardzo blady kolor sezam(nie może się przypiec, bo będzie gorzki!), a potem mielę w blenderze. Jak się ciężko uciera, dodaję odrobinę oliwy. Można też użyć kupnej.