Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Hej, szukam przepisów na smaczne smarowidła do kanapek, które mógłbym w jakiś sposób zamknąć w słoikach, żeby mogły przeleżeć z miesiąc, dwa, ewentualnie trzy :)

 

Zna ktoś coś sprawdzonego?

Trzy miesiące? Poszukaj przepisów na "jad kiełbasiany".
Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/204945-smarowid%C5%82o-na-kanapki-do-s%C5%82oik%C3%B3w/#findComment-6936410
Udostępnij na innych stronach

  • 4 weeks później...

Dobrze zrobiona mięsna konserwa słoikowa spokojnie postoi 2-3 lata pod warunkiem że jest odpowiednio przygotowana i przechowywana.

Tu jest bardzo dobry przepis:

 

http://wyrobydomowe.blog.pl/2013/12/03/konserwa-sloikowa-szybkaprostasmaczna/

 

Jeśli konserwa opórcz dobrego smaku ma być bardzo długo przechowywana to polecam takie składniki(Na 1kg mięsa):

-1 płaska łyżeczka pektosoli

-2 łyżeczki soli kuchennej (Morska lub kamienna,jak kto woli)

-1 łyżeczka startych owoców jałowca

-3-4 duże ząbki czosnku,jak czosnek nie jest duży to trzeba dać więcej ząbków

 

Daje też*czarny pieprz ale sypie go z młynka tak na oko,jak ktoś chce to może go nie dawać.

Przyrządzenie dokładnie takie samo jak na stronie którą podałem wcześniej.

Dodałbym tylko że jak odstawiamy składniki na te 2-3 godziny to konserwa musi być w zakrytym pojemniku.

Może to być garnek z przykrywką albo zamiast przykrywki można go szczelnie owinąć folią spożywcza.

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/204945-smarowid%C5%82o-na-kanapki-do-s%C5%82oik%C3%B3w/#findComment-6959419
Udostępnij na innych stronach

Jeśli konserwa opórcz dobrego smaku ma być bardzo długo przechowywana to polecam takie składniki(Na 1kg mięsa):

-1 płaska łyżeczka pektosoli

 

Czyli zastosowanie azotynu sodu NaNO2 (E 250) - zapewne dla ładnego (czerwonego) koloru

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/204945-smarowid%C5%82o-na-kanapki-do-s%C5%82oik%C3%B3w/#findComment-6959824
Udostępnij na innych stronach

Czyli zastosowanie azotynu sodu NaNO2 (E 250) - zapewne dla ładnego (czerwonego) koloru

 

To też ale głównie chodzi o to żeby mogło długo postać.

Dodatku cebuli lepiej unikać bo przez nią konserwa szybciej się psuje.

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/204945-smarowid%C5%82o-na-kanapki-do-s%C5%82oik%C3%B3w/#findComment-6959908
Udostępnij na innych stronach

Czyli zastosowanie azotynu sodu NaNO2 (E 250) - zapewne dla ładnego (czerwonego) koloru

 

Saletra występuje w postaci naturalnej i jest konserwantem mięsa od wieków :)

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/204945-smarowid%C5%82o-na-kanapki-do-s%C5%82oik%C3%B3w/#findComment-6960229
Udostępnij na innych stronach

To wiem :D

Ale nie wiem jaki cel spełnia tak/tu zastosowana - widzę tylko kolor :cool:

 

Ps. W przepisie jest 3 krotne pasteryzowanie - stąd moja wątpliwość.

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/204945-smarowid%C5%82o-na-kanapki-do-s%C5%82oik%C3%B3w/#findComment-6960739
Udostępnij na innych stronach

  • 1 month później...
  • 1 year później...
Zazwyczaj do sloików robię przetwory z warzyw i owoców, albo wywary na zupy. Nie myślałam o jakis pasztetach czy innych "smarowidłach". Ciekawy pomysł. Mam nadzieje, że jakies przepisy sie pojawią.
Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/204945-smarowid%C5%82o-na-kanapki-do-s%C5%82oik%C3%B3w/#findComment-7281989
Udostępnij na innych stronach

  • 5 months później...
  • 5 weeks później...

Ja zawsze robię pastę kanapkową z cukinii, jak się otworzy w zimie, to rewelka... :cool: moja babcia robiła niesamowitą, ale nie miałam okazji zapytać o przepis. Korzystam z takich proporcji:

2 średnie cukinie

2-3 ząbki czosnku

2 łyżki nasion słonecznika

1 łyżka przyprawy curry

sól himalajska

świeżo mielony pieprz

oliwa z oliwek

 

Najpierw piekę cukinię razem z czosnkiem, solą pieprzem i oliwą ( ok. 180 stopni, do zrumienienia cukinii). Następnie odciskam i miksuję z ziarnami słonecznika i curry.

 

Lubię też pasty na słodko, coś w guście kremu czekoladowo - orzechowego, ale jeszcze nie zdecydowałam się żadnej zrobić. Są rózne przepisy kulinarne na smaczne kremy i nie wiem, który wybrać.... Może ktoś robił i doradzi? :)

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/204945-smarowid%C5%82o-na-kanapki-do-s%C5%82oik%C3%B3w/#findComment-7390251
Udostępnij na innych stronach

  • 1 month później...
Ja polecam pastę pesto na kanapki, do tego plasterek usmażonego boczku i pyszne śniadanko gotowe :)

_________

 

Uznałeś ,że tu lepiej się zareklamujesz???

Edytowane przez Greengaz
spam
Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/204945-smarowid%C5%82o-na-kanapki-do-s%C5%82oik%C3%B3w/#findComment-7417941
Udostępnij na innych stronach

  • 2 months później...
Ja zawsze robię pastę kanapkową z cukinii, jak się otworzy w zimie, to rewelka... :cool: moja babcia robiła niesamowitą, ale nie miałam okazji zapytać o przepis. Korzystam z takich proporcji:

2 średnie cukinie

2-3 ząbki czosnku

2 łyżki nasion słonecznika

1 łyżka przyprawy curry

sól himalajska

świeżo mielony pieprz

oliwa z oliwek

 

Najpierw piekę cukinię razem z czosnkiem, solą pieprzem i oliwą ( ok. 180 stopni, do zrumienienia cukinii). Następnie odciskam i miksuję z ziarnami słonecznika i curry.

 

Lubię też pasty na słodko, coś w guście kremu czekoladowo - orzechowego, ale jeszcze nie zdecydowałam się żadnej zrobić. Są rózne przepisy kulinarne na smaczne kremy i nie wiem, który wybrać.... Może ktoś robił i doradzi? :)

 

Ten przepis wygląda baaaardzo atrakcyjnie. :) Czy można dodać do niego też suszone pomidory? Zostało mi akurat trochę tych pomidorków od Ole i szkoda by zmarnować

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/204945-smarowid%C5%82o-na-kanapki-do-s%C5%82oik%C3%B3w/#findComment-7456129
Udostępnij na innych stronach

Ten przepis wygląda baaaardzo atrakcyjnie. :) Czy można dodać do niego też suszone pomidory? Zostało mi akurat trochę tych pomidorków od ...reklama... i szkoda by zmarnować

 

Każde, byle nie te - to najgorsze produkty (nie tylko pomidory, farsz pieczarkowy podobnie) z możliwych!

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/204945-smarowid%C5%82o-na-kanapki-do-s%C5%82oik%C3%B3w/#findComment-7456175
Udostępnij na innych stronach

Ja zawsze robię pastę kanapkową z cukinii, jak się otworzy w zimie, to rewelka... :cool: moja babcia robiła niesamowitą, ale nie miałam okazji zapytać o przepis. Korzystam z takich proporcji:

2 średnie cukinie

2-3 ząbki czosnku

2 łyżki nasion słonecznika

1 łyżka przyprawy curry

sól himalajska

świeżo mielony pieprz

oliwa z oliwek

 

Najpierw piekę cukinię razem z czosnkiem, solą pieprzem i oliwą ( ok. 180 stopni, do zrumienienia cukinii). Następnie odciskam i miksuję z ziarnami słonecznika i curry.

 

Lubię też pasty na słodko, coś w guście kremu czekoladowo - orzechowego, ale jeszcze nie zdecydowałam się żadnej zrobić. Są rózne przepisy kulinarne na smaczne kremy i nie wiem, który wybrać.... Może ktoś robił i doradzi? :)

Czy po zrobieniu tej pasty w słoik się zamyka i pasteryzuje?

i to jest smarowidło na chleb?

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/204945-smarowid%C5%82o-na-kanapki-do-s%C5%82oik%C3%B3w/#findComment-7456239
Udostępnij na innych stronach

Polecam pastę z bakłażana - baba ghanoush. Niebo w gębie! Kolor może niezbyt apetyczny, ale smak boski.

 

Dwa dorodne bakłażany myjemy, wstawiamy na ok. 40-50 minut do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Studzimy, kroimy na pół i wyjmujemy łyżką miąższ i przekładamy do miski. Dodajemy łyżkę soku z cytryny(z limonką też smakuje pycha), łyżkę oliwy z oliwek, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, pół łyżeczki zmielonego kminu rzymskiego, dosłownie odrobinę soli i dwie łyżki pasty tahini. Całość blendujemy na gładką pastę.

 

Ja robię tahini sama- najpierw prażę na bardzo blady kolor sezam(nie może się przypiec, bo będzie gorzki!), a potem mielę w blenderze. Jak się ciężko uciera, dodaję odrobinę oliwy. Można też użyć kupnej.

Odnośnik do komentarza
https://forum.murator.pl/topic/204945-smarowid%C5%82o-na-kanapki-do-s%C5%82oik%C3%B3w/#findComment-7456262
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.



×
×
  • Dodaj nową pozycję...