kokta 15.10.2015 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2015 Hej, szukam przepisów na smaczne smarowidła do kanapek, które mógłbym w jakiś sposób zamknąć w słoikach, żeby mogły przeleżeć z miesiąc, dwa, ewentualnie trzy Zna ktoś coś sprawdzonego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 15.10.2015 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2015 Hej, szukam przepisów na smaczne smarowidła do kanapek, które mógłbym w jakiś sposób zamknąć w słoikach, żeby mogły przeleżeć z miesiąc, dwa, ewentualnie trzy Zna ktoś coś sprawdzonego?Trzy miesiące? Poszukaj przepisów na "jad kiełbasiany". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adrian1224 12.11.2015 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2015 Dobrze zrobiona mięsna konserwa słoikowa spokojnie postoi 2-3 lata pod warunkiem że jest odpowiednio przygotowana i przechowywana.Tu jest bardzo dobry przepis: http://wyrobydomowe.blog.pl/2013/12/03/konserwa-sloikowa-szybkaprostasmaczna/ Jeśli konserwa opórcz dobrego smaku ma być bardzo długo przechowywana to polecam takie składniki(Na 1kg mięsa):-1 płaska łyżeczka pektosoli-2 łyżeczki soli kuchennej (Morska lub kamienna,jak kto woli)-1 łyżeczka startych owoców jałowca-3-4 duże ząbki czosnku,jak czosnek nie jest duży to trzeba dać więcej ząbków Daje też*czarny pieprz ale sypie go z młynka tak na oko,jak ktoś chce to może go nie dawać.Przyrządzenie dokładnie takie samo jak na stronie którą podałem wcześniej.Dodałbym tylko że jak odstawiamy składniki na te 2-3 godziny to konserwa musi być w zakrytym pojemniku.Może to być garnek z przykrywką albo zamiast przykrywki można go szczelnie owinąć folią spożywcza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 13.11.2015 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2015 Jeśli konserwa opórcz dobrego smaku ma być bardzo długo przechowywana to polecam takie składniki(Na 1kg mięsa): -1 płaska łyżeczka pektosoli Czyli zastosowanie azotynu sodu NaNO2 (E 250) - zapewne dla ładnego (czerwonego) koloru Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniqa1982 13.11.2015 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2015 Można zrobić taki smalczyk z cebulką czy "skwareczkami" ale nie mam pojęcia ile to moze postać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adrian1224 13.11.2015 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2015 Czyli zastosowanie azotynu sodu NaNO2 (E 250) - zapewne dla ładnego (czerwonego) koloru To też ale głównie chodzi o to żeby mogło długo postać. Dodatku cebuli lepiej unikać bo przez nią konserwa szybciej się psuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 13.11.2015 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2015 Pasteryzowane bez E - stoją równie długo, no ale są brzydkie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chef Paul 13.11.2015 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2015 Czyli zastosowanie azotynu sodu NaNO2 (E 250) - zapewne dla ładnego (czerwonego) koloru Saletra występuje w postaci naturalnej i jest konserwantem mięsa od wieków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 14.11.2015 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2015 To wiem Ale nie wiem jaki cel spełnia tak/tu zastosowana - widzę tylko kolor Ps. W przepisie jest 3 krotne pasteryzowanie - stąd moja wątpliwość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DannyK 09.01.2016 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2016 Pasteryzowane pasty z warzyw faktycznie mogą stać nawet bez lodówki nawet do pół roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paserka 28.01.2017 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2017 Zazwyczaj do sloików robię przetwory z warzyw i owoców, albo wywary na zupy. Nie myślałam o jakis pasztetach czy innych "smarowidłach". Ciekawy pomysł. Mam nadzieje, że jakies przepisy sie pojawią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marzenka.o 19.07.2017 06:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2017 Pyszna jest pasta z brokułów z dodatkiem tahini. Dla mnie to idealne smarowidło na kanapki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bacha797 18.08.2017 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2017 Ja zawsze robię pastę kanapkową z cukinii, jak się otworzy w zimie, to rewelka... moja babcia robiła niesamowitą, ale nie miałam okazji zapytać o przepis. Korzystam z takich proporcji: 2 średnie cukinie 2-3 ząbki czosnku 2 łyżki nasion słonecznika 1 łyżka przyprawy curry sól himalajska świeżo mielony pieprz oliwa z oliwek Najpierw piekę cukinię razem z czosnkiem, solą pieprzem i oliwą ( ok. 180 stopni, do zrumienienia cukinii). Następnie odciskam i miksuję z ziarnami słonecznika i curry. Lubię też pasty na słodko, coś w guście kremu czekoladowo - orzechowego, ale jeszcze nie zdecydowałam się żadnej zrobić. Są rózne przepisy kulinarne na smaczne kremy i nie wiem, który wybrać.... Może ktoś robił i doradzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nie_zapominajka 24.08.2017 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2017 Ale to ma być smarowidło, a nie konserwy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 19.10.2017 06:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2017 (edytowane) Ja polecam pastę pesto na kanapki, do tego plasterek usmażonego boczku i pyszne śniadanko gotowe _________ Uznałeś ,że tu lepiej się zareklamujesz??? Edytowane 23 Grudnia 2017 przez Greengaz spam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kondzioxkow 21.12.2017 23:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2017 macie jakiś sprawdzony przepis na nutelle z avocado? kakao, masło orzechowe, ale czegoś brakuje. Any ideas? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DaisyChain 23.12.2017 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2017 Ja zawsze robię pastę kanapkową z cukinii, jak się otworzy w zimie, to rewelka... moja babcia robiła niesamowitą, ale nie miałam okazji zapytać o przepis. Korzystam z takich proporcji: 2 średnie cukinie 2-3 ząbki czosnku 2 łyżki nasion słonecznika 1 łyżka przyprawy curry sól himalajska świeżo mielony pieprz oliwa z oliwek Najpierw piekę cukinię razem z czosnkiem, solą pieprzem i oliwą ( ok. 180 stopni, do zrumienienia cukinii). Następnie odciskam i miksuję z ziarnami słonecznika i curry. Lubię też pasty na słodko, coś w guście kremu czekoladowo - orzechowego, ale jeszcze nie zdecydowałam się żadnej zrobić. Są rózne przepisy kulinarne na smaczne kremy i nie wiem, który wybrać.... Może ktoś robił i doradzi? Ten przepis wygląda baaaardzo atrakcyjnie. Czy można dodać do niego też suszone pomidory? Zostało mi akurat trochę tych pomidorków od Ole i szkoda by zmarnować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 23.12.2017 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2017 Ten przepis wygląda baaaardzo atrakcyjnie. Czy można dodać do niego też suszone pomidory? Zostało mi akurat trochę tych pomidorków od ...reklama... i szkoda by zmarnować Każde, byle nie te - to najgorsze produkty (nie tylko pomidory, farsz pieczarkowy podobnie) z możliwych! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sylw. 23.12.2017 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2017 Ja zawsze robię pastę kanapkową z cukinii, jak się otworzy w zimie, to rewelka... moja babcia robiła niesamowitą, ale nie miałam okazji zapytać o przepis. Korzystam z takich proporcji: 2 średnie cukinie 2-3 ząbki czosnku 2 łyżki nasion słonecznika 1 łyżka przyprawy curry sól himalajska świeżo mielony pieprz oliwa z oliwek Najpierw piekę cukinię razem z czosnkiem, solą pieprzem i oliwą ( ok. 180 stopni, do zrumienienia cukinii). Następnie odciskam i miksuję z ziarnami słonecznika i curry. Lubię też pasty na słodko, coś w guście kremu czekoladowo - orzechowego, ale jeszcze nie zdecydowałam się żadnej zrobić. Są rózne przepisy kulinarne na smaczne kremy i nie wiem, który wybrać.... Może ktoś robił i doradzi? Czy po zrobieniu tej pasty w słoik się zamyka i pasteryzuje? i to jest smarowidło na chleb? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bepo 23.12.2017 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2017 Polecam pastę z bakłażana - baba ghanoush. Niebo w gębie! Kolor może niezbyt apetyczny, ale smak boski. Dwa dorodne bakłażany myjemy, wstawiamy na ok. 40-50 minut do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Studzimy, kroimy na pół i wyjmujemy łyżką miąższ i przekładamy do miski. Dodajemy łyżkę soku z cytryny(z limonką też smakuje pycha), łyżkę oliwy z oliwek, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, pół łyżeczki zmielonego kminu rzymskiego, dosłownie odrobinę soli i dwie łyżki pasty tahini. Całość blendujemy na gładką pastę. Ja robię tahini sama- najpierw prażę na bardzo blady kolor sezam(nie może się przypiec, bo będzie gorzki!), a potem mielę w blenderze. Jak się ciężko uciera, dodaję odrobinę oliwy. Można też użyć kupnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts