kokta 15.10.2015 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2015 Hej, szukam przepisów na smaczne smarowidła do kanapek, które mógłbym w jakiś sposób zamknąć w słoikach, żeby mogły przeleżeć z miesiąc, dwa, ewentualnie trzy Zna ktoś coś sprawdzonego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 15.10.2015 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2015 Hej, szukam przepisów na smaczne smarowidła do kanapek, które mógłbym w jakiś sposób zamknąć w słoikach, żeby mogły przeleżeć z miesiąc, dwa, ewentualnie trzy Zna ktoś coś sprawdzonego?Trzy miesiące? Poszukaj przepisów na "jad kiełbasiany". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adrian1224 12.11.2015 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2015 Dobrze zrobiona mięsna konserwa słoikowa spokojnie postoi 2-3 lata pod warunkiem że jest odpowiednio przygotowana i przechowywana.Tu jest bardzo dobry przepis: http://wyrobydomowe.blog.pl/2013/12/03/konserwa-sloikowa-szybkaprostasmaczna/ Jeśli konserwa opórcz dobrego smaku ma być bardzo długo przechowywana to polecam takie składniki(Na 1kg mięsa):-1 płaska łyżeczka pektosoli-2 łyżeczki soli kuchennej (Morska lub kamienna,jak kto woli)-1 łyżeczka startych owoców jałowca-3-4 duże ząbki czosnku,jak czosnek nie jest duży to trzeba dać więcej ząbków Daje też*czarny pieprz ale sypie go z młynka tak na oko,jak ktoś chce to może go nie dawać.Przyrządzenie dokładnie takie samo jak na stronie którą podałem wcześniej.Dodałbym tylko że jak odstawiamy składniki na te 2-3 godziny to konserwa musi być w zakrytym pojemniku.Może to być garnek z przykrywką albo zamiast przykrywki można go szczelnie owinąć folią spożywcza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 13.11.2015 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2015 Jeśli konserwa opórcz dobrego smaku ma być bardzo długo przechowywana to polecam takie składniki(Na 1kg mięsa): -1 płaska łyżeczka pektosoli Czyli zastosowanie azotynu sodu NaNO2 (E 250) - zapewne dla ładnego (czerwonego) koloru Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniqa1982 13.11.2015 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2015 Można zrobić taki smalczyk z cebulką czy "skwareczkami" ale nie mam pojęcia ile to moze postać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adrian1224 13.11.2015 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2015 Czyli zastosowanie azotynu sodu NaNO2 (E 250) - zapewne dla ładnego (czerwonego) koloru To też ale głównie chodzi o to żeby mogło długo postać. Dodatku cebuli lepiej unikać bo przez nią konserwa szybciej się psuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 13.11.2015 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2015 Pasteryzowane bez E - stoją równie długo, no ale są brzydkie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chef Paul 13.11.2015 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2015 Czyli zastosowanie azotynu sodu NaNO2 (E 250) - zapewne dla ładnego (czerwonego) koloru Saletra występuje w postaci naturalnej i jest konserwantem mięsa od wieków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 14.11.2015 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2015 To wiem Ale nie wiem jaki cel spełnia tak/tu zastosowana - widzę tylko kolor Ps. W przepisie jest 3 krotne pasteryzowanie - stąd moja wątpliwość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DannyK 09.01.2016 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2016 Pasteryzowane pasty z warzyw faktycznie mogą stać nawet bez lodówki nawet do pół roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paserka 28.01.2017 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2017 Zazwyczaj do sloików robię przetwory z warzyw i owoców, albo wywary na zupy. Nie myślałam o jakis pasztetach czy innych "smarowidłach". Ciekawy pomysł. Mam nadzieje, że jakies przepisy sie pojawią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marzenka.o 19.07.2017 06:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2017 Pyszna jest pasta z brokułów z dodatkiem tahini. Dla mnie to idealne smarowidło na kanapki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bacha797 18.08.2017 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2017 Ja zawsze robię pastę kanapkową z cukinii, jak się otworzy w zimie, to rewelka... moja babcia robiła niesamowitą, ale nie miałam okazji zapytać o przepis. Korzystam z takich proporcji: 2 średnie cukinie 2-3 ząbki czosnku 2 łyżki nasion słonecznika 1 łyżka przyprawy curry sól himalajska świeżo mielony pieprz oliwa z oliwek Najpierw piekę cukinię razem z czosnkiem, solą pieprzem i oliwą ( ok. 180 stopni, do zrumienienia cukinii). Następnie odciskam i miksuję z ziarnami słonecznika i curry. Lubię też pasty na słodko, coś w guście kremu czekoladowo - orzechowego, ale jeszcze nie zdecydowałam się żadnej zrobić. Są rózne przepisy kulinarne na smaczne kremy i nie wiem, który wybrać.... Może ktoś robił i doradzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nie_zapominajka 24.08.2017 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2017 Ale to ma być smarowidło, a nie konserwy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 19.10.2017 06:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2017 (edytowane) Ja polecam pastę pesto na kanapki, do tego plasterek usmażonego boczku i pyszne śniadanko gotowe _________ Uznałeś ,że tu lepiej się zareklamujesz??? Edytowane 23 Grudnia 2017 przez Greengaz spam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kondzioxkow 21.12.2017 23:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2017 macie jakiś sprawdzony przepis na nutelle z avocado? kakao, masło orzechowe, ale czegoś brakuje. Any ideas? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DaisyChain 23.12.2017 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2017 Ja zawsze robię pastę kanapkową z cukinii, jak się otworzy w zimie, to rewelka... moja babcia robiła niesamowitą, ale nie miałam okazji zapytać o przepis. Korzystam z takich proporcji: 2 średnie cukinie 2-3 ząbki czosnku 2 łyżki nasion słonecznika 1 łyżka przyprawy curry sól himalajska świeżo mielony pieprz oliwa z oliwek Najpierw piekę cukinię razem z czosnkiem, solą pieprzem i oliwą ( ok. 180 stopni, do zrumienienia cukinii). Następnie odciskam i miksuję z ziarnami słonecznika i curry. Lubię też pasty na słodko, coś w guście kremu czekoladowo - orzechowego, ale jeszcze nie zdecydowałam się żadnej zrobić. Są rózne przepisy kulinarne na smaczne kremy i nie wiem, który wybrać.... Może ktoś robił i doradzi? Ten przepis wygląda baaaardzo atrakcyjnie. Czy można dodać do niego też suszone pomidory? Zostało mi akurat trochę tych pomidorków od Ole i szkoda by zmarnować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 23.12.2017 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2017 Ten przepis wygląda baaaardzo atrakcyjnie. Czy można dodać do niego też suszone pomidory? Zostało mi akurat trochę tych pomidorków od ...reklama... i szkoda by zmarnować Każde, byle nie te - to najgorsze produkty (nie tylko pomidory, farsz pieczarkowy podobnie) z możliwych! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sylw. 23.12.2017 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2017 Ja zawsze robię pastę kanapkową z cukinii, jak się otworzy w zimie, to rewelka... moja babcia robiła niesamowitą, ale nie miałam okazji zapytać o przepis. Korzystam z takich proporcji: 2 średnie cukinie 2-3 ząbki czosnku 2 łyżki nasion słonecznika 1 łyżka przyprawy curry sól himalajska świeżo mielony pieprz oliwa z oliwek Najpierw piekę cukinię razem z czosnkiem, solą pieprzem i oliwą ( ok. 180 stopni, do zrumienienia cukinii). Następnie odciskam i miksuję z ziarnami słonecznika i curry. Lubię też pasty na słodko, coś w guście kremu czekoladowo - orzechowego, ale jeszcze nie zdecydowałam się żadnej zrobić. Są rózne przepisy kulinarne na smaczne kremy i nie wiem, który wybrać.... Może ktoś robił i doradzi? Czy po zrobieniu tej pasty w słoik się zamyka i pasteryzuje? i to jest smarowidło na chleb? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bepo 23.12.2017 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2017 Polecam pastę z bakłażana - baba ghanoush. Niebo w gębie! Kolor może niezbyt apetyczny, ale smak boski. Dwa dorodne bakłażany myjemy, wstawiamy na ok. 40-50 minut do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Studzimy, kroimy na pół i wyjmujemy łyżką miąższ i przekładamy do miski. Dodajemy łyżkę soku z cytryny(z limonką też smakuje pycha), łyżkę oliwy z oliwek, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, pół łyżeczki zmielonego kminu rzymskiego, dosłownie odrobinę soli i dwie łyżki pasty tahini. Całość blendujemy na gładką pastę. Ja robię tahini sama- najpierw prażę na bardzo blady kolor sezam(nie może się przypiec, bo będzie gorzki!), a potem mielę w blenderze. Jak się ciężko uciera, dodaję odrobinę oliwy. Można też użyć kupnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.