Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Smarowidło na kanapki do słoików


Recommended Posts

  • 4 weeks później...

Dobrze zrobiona mięsna konserwa słoikowa spokojnie postoi 2-3 lata pod warunkiem że jest odpowiednio przygotowana i przechowywana.

Tu jest bardzo dobry przepis:

 

http://wyrobydomowe.blog.pl/2013/12/03/konserwa-sloikowa-szybkaprostasmaczna/

 

Jeśli konserwa opórcz dobrego smaku ma być bardzo długo przechowywana to polecam takie składniki(Na 1kg mięsa):

-1 płaska łyżeczka pektosoli

-2 łyżeczki soli kuchennej (Morska lub kamienna,jak kto woli)

-1 łyżeczka startych owoców jałowca

-3-4 duże ząbki czosnku,jak czosnek nie jest duży to trzeba dać więcej ząbków

 

Daje też*czarny pieprz ale sypie go z młynka tak na oko,jak ktoś chce to może go nie dawać.

Przyrządzenie dokładnie takie samo jak na stronie którą podałem wcześniej.

Dodałbym tylko że jak odstawiamy składniki na te 2-3 godziny to konserwa musi być w zakrytym pojemniku.

Może to być garnek z przykrywką albo zamiast przykrywki można go szczelnie owinąć folią spożywcza.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli konserwa opórcz dobrego smaku ma być bardzo długo przechowywana to polecam takie składniki(Na 1kg mięsa):

-1 płaska łyżeczka pektosoli

 

Czyli zastosowanie azotynu sodu NaNO2 (E 250) - zapewne dla ładnego (czerwonego) koloru

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 month później...
  • 1 year później...
  • 5 months później...
  • 5 weeks później...

Ja zawsze robię pastę kanapkową z cukinii, jak się otworzy w zimie, to rewelka... :cool: moja babcia robiła niesamowitą, ale nie miałam okazji zapytać o przepis. Korzystam z takich proporcji:

2 średnie cukinie

2-3 ząbki czosnku

2 łyżki nasion słonecznika

1 łyżka przyprawy curry

sól himalajska

świeżo mielony pieprz

oliwa z oliwek

 

Najpierw piekę cukinię razem z czosnkiem, solą pieprzem i oliwą ( ok. 180 stopni, do zrumienienia cukinii). Następnie odciskam i miksuję z ziarnami słonecznika i curry.

 

Lubię też pasty na słodko, coś w guście kremu czekoladowo - orzechowego, ale jeszcze nie zdecydowałam się żadnej zrobić. Są rózne przepisy kulinarne na smaczne kremy i nie wiem, który wybrać.... Może ktoś robił i doradzi? :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 month później...
  • 2 months później...
Ja zawsze robię pastę kanapkową z cukinii, jak się otworzy w zimie, to rewelka... :cool: moja babcia robiła niesamowitą, ale nie miałam okazji zapytać o przepis. Korzystam z takich proporcji:

2 średnie cukinie

2-3 ząbki czosnku

2 łyżki nasion słonecznika

1 łyżka przyprawy curry

sól himalajska

świeżo mielony pieprz

oliwa z oliwek

 

Najpierw piekę cukinię razem z czosnkiem, solą pieprzem i oliwą ( ok. 180 stopni, do zrumienienia cukinii). Następnie odciskam i miksuję z ziarnami słonecznika i curry.

 

Lubię też pasty na słodko, coś w guście kremu czekoladowo - orzechowego, ale jeszcze nie zdecydowałam się żadnej zrobić. Są rózne przepisy kulinarne na smaczne kremy i nie wiem, który wybrać.... Może ktoś robił i doradzi? :)

 

Ten przepis wygląda baaaardzo atrakcyjnie. :) Czy można dodać do niego też suszone pomidory? Zostało mi akurat trochę tych pomidorków od Ole i szkoda by zmarnować

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja zawsze robię pastę kanapkową z cukinii, jak się otworzy w zimie, to rewelka... :cool: moja babcia robiła niesamowitą, ale nie miałam okazji zapytać o przepis. Korzystam z takich proporcji:

2 średnie cukinie

2-3 ząbki czosnku

2 łyżki nasion słonecznika

1 łyżka przyprawy curry

sól himalajska

świeżo mielony pieprz

oliwa z oliwek

 

Najpierw piekę cukinię razem z czosnkiem, solą pieprzem i oliwą ( ok. 180 stopni, do zrumienienia cukinii). Następnie odciskam i miksuję z ziarnami słonecznika i curry.

 

Lubię też pasty na słodko, coś w guście kremu czekoladowo - orzechowego, ale jeszcze nie zdecydowałam się żadnej zrobić. Są rózne przepisy kulinarne na smaczne kremy i nie wiem, który wybrać.... Może ktoś robił i doradzi? :)

Czy po zrobieniu tej pasty w słoik się zamyka i pasteryzuje?

i to jest smarowidło na chleb?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Polecam pastę z bakłażana - baba ghanoush. Niebo w gębie! Kolor może niezbyt apetyczny, ale smak boski.

 

Dwa dorodne bakłażany myjemy, wstawiamy na ok. 40-50 minut do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Studzimy, kroimy na pół i wyjmujemy łyżką miąższ i przekładamy do miski. Dodajemy łyżkę soku z cytryny(z limonką też smakuje pycha), łyżkę oliwy z oliwek, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, pół łyżeczki zmielonego kminu rzymskiego, dosłownie odrobinę soli i dwie łyżki pasty tahini. Całość blendujemy na gładką pastę.

 

Ja robię tahini sama- najpierw prażę na bardzo blady kolor sezam(nie może się przypiec, bo będzie gorzki!), a potem mielę w blenderze. Jak się ciężko uciera, dodaję odrobinę oliwy. Można też użyć kupnej.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.



×
×
  • Dodaj nową pozycję...