wg39070 23.12.2017 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2017 Ja zawsze robię pastę kanapkową z cukinii, jak się otworzy w zimie, to rewelka... moja babcia robiła niesamowitą, ale nie miałam okazji zapytać o przepis. Korzystam z takich proporcji: 2 średnie cukinie 2-3 ząbki czosnku 2 łyżki nasion słonecznika 1 łyżka przyprawy curry sól himalajska świeżo mielony pieprz oliwa z oliwek Najpierw piekę cukinię razem z czosnkiem, solą pieprzem i oliwą ( ok. 180 stopni, do zrumienienia cukinii). Następnie odciskam i miksuję z ziarnami słonecznika i curry. Lubię też pasty na słodko, coś w guście kremu czekoladowo - orzechowego, ale jeszcze nie zdecydowałam się żadnej zrobić. Są rózne przepisy kulinarne na smaczne kremy i nie wiem, który wybrać.... Może ktoś robił i doradzi? Sól to sól, czy himalajska czy morska to nadal sól, czyli chlorek sodu (NaCl). Wszystkie informacje o tym, że sól z himalajów jest jakoś szczególnie dobroczynna to zwykły chwyt marketingowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chef Paul 24.12.2017 02:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2017 Sól to sól, czy himalajska czy morska to nadal sól, czyli chlorek sodu (NaCl). Wszystkie informacje o tym, że sól z himalajów jest jakoś szczególnie dobroczynna to zwykły chwyt marketingowy. Bardzo się mylisz. Zanim się będziesz na takie tematy wypowiadał, warto uzupełnić wiedzę (jest ona ogólnie dostępna) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 24.12.2017 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2017 Bardzo się mylisz. Zanim się będziesz na takie tematy wypowiadał, warto uzupełnić wiedzę (jest ona ogólnie dostępna) A cukier trzcinowy jest mniej tuczący od buraczanego, nie? No i zawiera mniej cukru w cukrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 24.12.2017 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2017 Bardzo się mylisz. Zanim się będziesz na takie tematy wypowiadał, warto uzupełnić wiedzę (jest ona ogólnie dostępna) Uzupełniłem wiedzę i nadal twierdzę, że sól to sól, nie ważne gdzie wydobywana. http://m.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/rozowa-sol-himalajska-prawdziwe-wlasciwosci-i-zastosowanie-najzdrowsze_43596.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chef Paul 24.12.2017 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2017 Przeczytaj ze zrozumieniem raz jeszcze to co sam "zalinkowałeś". Rodzaje soli różnią się dodatkiem zawartych w niej minerałów w zależności od jej wydobycia. Dodatkowo możesz również uzupełnić wiedzę o cukrach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 24.12.2017 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2017 Przeczytaj ze zrozumieniem raz jeszcze to co sam "zalinkowałeś". Rodzaje soli różnią się dodatkiem zawartych w niej minerałów w zależności od jej wydobycia. Dodatkowo możesz również uzupełnić wiedzę o cukrach Dodatkowa zawartość pierwiastków (nic nie znaczących dla człowieka w takich ilościach) nie zmienia w żaden sposób smaku potrawy. Zgodzisz się, czy nie? Solą z Himalajów można tak samo przesolić jak "zwykłą". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chef Paul 24.12.2017 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2017 (edytowane) Uprzednio pisałeś, że każda sól jest taka sama Widzę, iż przeczytałeś artykuł raz jeszcze Teraz zmieniasz tezę Miłych świąt ps - poczytaj jeszcze o innych rodzajach soli (nie tylko himalajskiej) np wulkanicznej lub choćby Guerande Edytowane 24 Grudnia 2017 przez Chef Paul Dopisek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 24.12.2017 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2017 Uprzednio pisałeś, że każda sól jest taka sama Widzę, iż przeczytałeś artykuł raz jeszcze Teraz zmieniasz tezę Miłych świąt Dla Ciebie i Twojej rodziny również zdrowych i wesołych Świąt Bożego Narodzenia. Tylko nie przesol potraw, hehe. Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kazek69 17.01.2018 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2018 Robię dżemy, mielone pieczone mięso w słoiku ( tylko u nas nigdy tyle nie stoi- jest szybko zjadane). Czasami robię różnego rodzaju pasty, ale też staram się je robić na bieżąco- np z tuńczyka, makreli z warzywami. Bardzo smaczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
q-bis 17.01.2018 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2018 Konserwa domowa.1 kg biodrówki, 1 kg łopatki, 0,5 kg boczku, czosnek, sos sojowy - 3 łyżki, zioła - wg uznania u mnie tymianek, majeranek, cząber, estragon, pieprz - ziarna i mielony, papryka słodka i ostra, ziele angielskie, liść laurowy, kostka bulionowa - u mnie wołowa.Mięso kroję na małe kawałki 5cm i obsmażam na dużym ogniu do małego zbrązowienia, dodaję czosnek i sos sojowy jeszcze trochę obsmażam, aż odparują płyny. Zalewam rozrobioną kostką w kubku wody. Dodaję przyprawy i duszę na małym ogniu parę godzin, aż do rozpadówy - to też wg uznania. Ja lubię jak przy smarowaniu pojawiają się kawałki mięsa. Całość trzeba doglądać, żeby mięso było w zalewie, czasem dodaję wina albo piwa. Na gorąco wkładam do słoików. Jak planuję żeby postało i jest tego więcej to pasteryzuję a jak nie część idzie do miski na stół a resztę do słoików i jak wystygnie to zostawiam w lodówce [są tak zamknięte, że trzeba się nieźle przyłożyć do otwarcia], znika po 2-3 tygodniach. Robię tak od lat - wszyscy żyją... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chef Paul 21.01.2018 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2018 Konserwa domowa. ... ... Robię tak od lat - wszyscy żyją... ... u mnie również Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marzenka.o 07.02.2018 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2018 Smalec z fasoli jest przepyszny. I to nie tylko dla wegetarian... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
q-bis 07.02.2018 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2018 A można z niego robić wagashi ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.