Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Smarowidło na kanapki do słoików


Recommended Posts

Ja zawsze robię pastę kanapkową z cukinii, jak się otworzy w zimie, to rewelka... :cool: moja babcia robiła niesamowitą, ale nie miałam okazji zapytać o przepis. Korzystam z takich proporcji:

2 średnie cukinie

2-3 ząbki czosnku

2 łyżki nasion słonecznika

1 łyżka przyprawy curry

sól himalajska

świeżo mielony pieprz

oliwa z oliwek

 

Najpierw piekę cukinię razem z czosnkiem, solą pieprzem i oliwą ( ok. 180 stopni, do zrumienienia cukinii). Następnie odciskam i miksuję z ziarnami słonecznika i curry.

 

Lubię też pasty na słodko, coś w guście kremu czekoladowo - orzechowego, ale jeszcze nie zdecydowałam się żadnej zrobić. Są rózne przepisy kulinarne na smaczne kremy i nie wiem, który wybrać.... Może ktoś robił i doradzi? :)

 

Sól to sól, czy himalajska czy morska to nadal sól, czyli chlorek sodu (NaCl). Wszystkie informacje o tym, że sól z himalajów jest jakoś szczególnie dobroczynna to zwykły chwyt marketingowy.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Sól to sól, czy himalajska czy morska to nadal sól, czyli chlorek sodu (NaCl). Wszystkie informacje o tym, że sól z himalajów jest jakoś szczególnie dobroczynna to zwykły chwyt marketingowy.

Bardzo się mylisz.

Zanim się będziesz na takie tematy wypowiadał, warto uzupełnić wiedzę (jest ona ogólnie dostępna) :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Bardzo się mylisz.

Zanim się będziesz na takie tematy wypowiadał, warto uzupełnić wiedzę (jest ona ogólnie dostępna) :)

 

Uzupełniłem wiedzę i nadal twierdzę, że sól to sól, nie ważne gdzie wydobywana.

http://m.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/rozowa-sol-himalajska-prawdziwe-wlasciwosci-i-zastosowanie-najzdrowsze_43596.html

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Przeczytaj ze zrozumieniem raz jeszcze to co sam "zalinkowałeś". :)

Rodzaje soli różnią się dodatkiem zawartych w niej minerałów w zależności od jej wydobycia.

Dodatkowo możesz również uzupełnić wiedzę o cukrach :)

 

Dodatkowa zawartość pierwiastków (nic nie znaczących dla człowieka w takich ilościach) nie zmienia w żaden sposób smaku potrawy. Zgodzisz się, czy nie? Solą z Himalajów można tak samo przesolić jak "zwykłą".

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Uprzednio pisałeś, że każda sól jest taka sama :)

Widzę, iż przeczytałeś artykuł raz jeszcze :)

Teraz zmieniasz tezę :)

 

Miłych świąt :)

 

ps - poczytaj jeszcze o innych rodzajach soli (nie tylko himalajskiej) np wulkanicznej lub choćby Guerande :)

Edytowane przez Chef Paul
Dopisek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 weeks później...

Konserwa domowa.

1 kg biodrówki, 1 kg łopatki, 0,5 kg boczku, czosnek, sos sojowy - 3 łyżki, zioła - wg uznania u mnie tymianek, majeranek, cząber, estragon, pieprz - ziarna i mielony, papryka słodka i ostra, ziele angielskie, liść laurowy, kostka bulionowa - u mnie wołowa.

Mięso kroję na małe kawałki 5cm i obsmażam na dużym ogniu do małego zbrązowienia, dodaję czosnek i sos sojowy jeszcze trochę obsmażam, aż odparują płyny. Zalewam rozrobioną kostką w kubku wody. Dodaję przyprawy i duszę na małym ogniu parę godzin, aż do rozpadówy - to też wg uznania. Ja lubię jak przy smarowaniu pojawiają się kawałki mięsa. Całość trzeba doglądać, żeby mięso było w zalewie, czasem dodaję wina albo piwa. Na gorąco wkładam do słoików. Jak planuję żeby postało i jest tego więcej to pasteryzuję a jak nie część idzie do miski na stół a resztę do słoików i jak wystygnie to zostawiam w lodówce [są tak zamknięte, że trzeba się nieźle przyłożyć do otwarcia], znika po 2-3 tygodniach. Robię tak od lat - wszyscy żyją...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 weeks później...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.



×
×
  • Dodaj nową pozycję...