Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dachowka Roben Bergamo

werka878

Recommended Posts

Decydując się na płaską dachówkę trzeba się liczyć z tym, że patrząc na dach pod pewnym kątem pojawią się nierówności. Nie ma prostych dachówek ceramicznych a tym bardziej płaskich. Ja aby osiągnąć zamierzony efekt czasami sortuję i szlifuję. Można nie stosować dachówek skrajnych. W załączeniu kilka wybranych zdjęć z moich realizacji. Pozdrawiam.

P1050272.jpg

P1060921.jpg

P1060926.jpg

P1060305.jpg

P1060391.jpg

• Odpowiedzi 249
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dachówki cementowe nie podlegają obróbce termicznej. Są proste mają wiec symboliczne zamki pionowe a poziomych wcale tylko drobne wgłębienia uniemożliwiające kapilarne podciąganie wody. Ciężary dachówek ceramicznych i cementowych podobne. Ciężar pokrycia nie ma wpływu na funkcję dachu. Ciężkie pokrycia to nie wada to zaleta! Pozdrawiam.

Widzę ze z płaskimi dachowkami jakaś masakra jest. Nie dość że tanie nie są, dekarz za ich ułożenie chce więcej to na końcu może się okazać że efekt będzie lipny :/ mój dekarz twierdził że każda płaską da się ładnie ułożyć a jak wezmę orea 9 koramic to nie mam się czego obawiać bo jest dość prosta. Czytając wpisy na różnych forach dowiaduje się że z każdego modelu płaskiej dachówki są ludzie zadowoleni i niezadowoleni. Teraz juz nie wiadomo czy dekarz ma rację i po prostu nie każdy sobie z jej ładnym ułożeniem radzi czy może są różne partię jedne spitolone a inne prostsze a mi bajer wciska.

Ja mam pytanie jak oceniacie jakość w sensie wizualnym położenia dachówki na zdjęciach powyżej (post #29)? Czy ktoś z doświadczonych dekarzy mógłby napisać czy takie "krzywizny" to standard w tego typu dachówce i nie należy się dużo więcej oczekiwać czy jednak można oczekiwać czegoś lepszego? Ja z kolei u siebie kładę dachówkę Orea 9. Na początku dach wyglądał podobnie jak ten powyżej, ale po rozmowie z dekarzem wygląd jest coraz lepszy. Najbardziej wystające dachówki będą albo gdzieś przekładane albo o ile będzie to możliwe szlifowane. Generalnie nie wiem czego oczekiwać tym bardziej, że u mnie jest mały kąt nachylenia dachu (24 stopnie) i z bliska wszelkie nierówności są bardziej widoczne. Chodzi mi o ocenę "równości" zaprezentowanego dachu :)

Zdjęcia powyżej to mój potencjalny wykonawca , ktory pokazał mi dach płaski jaki obecnie robi ... mówi że to normalne przy tej dachówce , bo zarzeka się że wszystko wypoziomowane , dokładnie sprawdzone ... a tu jednak jest dachówka krzywa i on na to nie ma wpywu. Mi się to kompletnie nie podoba .... Edytowane przez kordian1000

Na podstawie tych dwóch zdjęć można powiedzieć, że płaszczyzna dachu najprawdopodobniej jest utrzymana. Natomiast zdjęcie zrobione równolegle do łat dałoby ostateczną odpowiedź. Ja we wpisie #21 przedstawiłem kilka zdjęć ze swoich realizacji, na których pokazałem płaszczyzny właśnie w obu kierunkach orz pod różnymi kątami. Na każdym dachu znajdziemy taki kąt patrzenia, który pokaże wszystkie nierówności płaskiej dachówki ceramicznej. Oczywiście można się postarać i w trochę te zjawiska zniwelować. Czasami wystarczy zamienić dachówki miejscami i nierówności się zniosą. Czasami trzeba trochę podszlifować a najbardziej niekorzystne dachówki zamontować w miejscach trudno dostępnych dla wzroku. Co by nie powiedzieć krycie dachu płaską dachówką zakładkowa wymaga bardzo dużej staranności i częstego oglądania dachu z ziemi w trakcie krycia. Proszę zwrócić uwagę, że dachówką karpiówką kryjemy łuki np. na "wolim oczku" i przy starannym wykonaniu dachówka układa się jak "szmata" a tamgdzie mniej staranności "pieje" czy się "jeży". W załączeniu kilka zdjęć z wybranych moich realizacji. Pozdrawiam.

P1000859.jpg

P1000861.jpg

P1000221.JPG

P1030198.jpg

Dziękuję za odpowiedź. Dachy z postu #29 i #21 to jakby zupełnie dwa różne jakościowo dachy. Nie wiem czy wynika to z tego, że w tym gorszym dachówka jest bardziej krzywa czy z tego, że zdjęcia inaczej zostały zrobione czy może jednak z tego, że ten drugi dach dałoby rade "równiej" zrobić gdyby dekarz poświęcił więcej czasu i pracy na zabawę z pojedynczymi dachówkami, a nie układanie ich tak jak leci. U mnie mam zamiar wyciągnąć z dachówki ile się da ale na oko widać, że ta dachówka Robena z postu #29 jest bardziej pokrzywiona niż Orea, która do mnie przyjechała.

Też stałem przed dylematem wybrania płaskiej dachówki ceramicznej. Najbardziej podobała mi się Orea9, potem Bergamo (głównie ze względu na cenę), brałem też pod uwagę Domino (podobała mi się najmniej ze względu na dość mały rozmiar). Po spędzeniu 2 dni i jeżdzeniu po całym mazowieckim, w celu obejrzenia realizacji tych 3 dachówek wziłęm w końcu Domino i w sumie jestem teraz zadowolony. Dach równiutki jak stół, dachówka praktycznie niezwichrowana. Orea9 nyła tak powyginana, że żona to nawet była gotowa zmusić mnie do rezygnacji z płaskiej dachówki, bergamo już lepiej ale też w wielu miejscach było widać zwichrowania. Domino wypadała najlepiej, chyba jej mały rozmiar znacząco minimalizuje nierówności dachówek płaskich. Dlatego każdemu proponuje pojeżdzenie po budowach pooglądanie realizacji, bo zdjęcia w internecie czy też wystawy w sklepach z dachami mają się nijak do realizacji.

Widzisz MD. Praca z ludźmi nauczyła mnie ogromnego spokoju w przedstawianiu rożnych rozwiązań. Miałem przypadki gdzie klient uznawał kontrłatę za moje wymysły, inny koniecznie chciał komin obrobić miedzią mając rynny metalowe, a jeszcze inny nie miał pojęcia czym jest obróbka na noki. Dlatego nie odkrywając ameryki napisałem to co wyżej, może ktoś sobie zgoogluje gonty ( bo wcześniej myślał tylko o dachówce), nie jednokrotnie przedstawiałem klientom propozycje obłożenia komina struktonitem i wyobraź sobie, NIGDY wcześniej nawet nie słyszeli o tym materiale, a gdy się zapoznali z nim, to z klinkieru stał się struktonit.

Pozdrawiam i mniej szczypania :)