Andrzej Wilhelmi 29.10.2015 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2015 Decydując się na płaską dachówkę trzeba się liczyć z tym, że patrząc na dach pod pewnym kątem pojawią się nierówności. Nie ma prostych dachówek ceramicznych a tym bardziej płaskich. Ja aby osiągnąć zamierzony efekt czasami sortuję i szlifuję. Można nie stosować dachówek skrajnych. W załączeniu kilka wybranych zdjęć z moich realizacji. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sabat 30.10.2015 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2015 Dziękuję Andrzeju za odpowiedź, czyli ten typ tak ma trochę w prawo trochę w lewo.Pozostaje dachówka cementowa np Braas Teviva :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kordian1000 30.10.2015 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2015 wcale nie jest taka zła Teviva. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sabat 30.10.2015 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2015 Jest prosta to fakt, ale cięższa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 30.10.2015 23:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2015 Dachówki cementowe nie podlegają obróbce termicznej. Są proste mają wiec symboliczne zamki pionowe a poziomych wcale tylko drobne wgłębienia uniemożliwiające kapilarne podciąganie wody. Ciężary dachówek ceramicznych i cementowych podobne. Ciężar pokrycia nie ma wpływu na funkcję dachu. Ciężkie pokrycia to nie wada to zaleta! Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sabat 31.10.2015 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2015 Dziękuję za dodatkowe informacje, człowiek uczy się całe życie, szkoda że najczęściej na swoich błedach :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JendrzejJawor 31.10.2015 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2015 Pięknie wygląda ta ceramika, prosta i jaki efekt! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczupakq 01.11.2015 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2015 Widzę ze z płaskimi dachowkami jakaś masakra jest. Nie dość że tanie nie są, dekarz za ich ułożenie chce więcej to na końcu może się okazać że efekt będzie lipny :/ mój dekarz twierdził że każda płaską da się ładnie ułożyć a jak wezmę orea 9 koramic to nie mam się czego obawiać bo jest dość prosta. Czytając wpisy na różnych forach dowiaduje się że z każdego modelu płaskiej dachówki są ludzie zadowoleni i niezadowoleni. Teraz juz nie wiadomo czy dekarz ma rację i po prostu nie każdy sobie z jej ładnym ułożeniem radzi czy może są różne partię jedne spitolone a inne prostsze a mi bajer wciska. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kordian1000 02.11.2015 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2015 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kordian1000 04.11.2015 16:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2015 zdjęcie powyżej przedstawia płaską ceramikę Robena , ogólnie podobno płaskie betonowe nie są krzywe ... ale jak jest w rzeczywistości ... tego nie wiem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MD. 04.11.2015 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2015 Ja mam pytanie jak oceniacie jakość w sensie wizualnym położenia dachówki na zdjęciach powyżej (post #29)? Czy ktoś z doświadczonych dekarzy mógłby napisać czy takie "krzywizny" to standard w tego typu dachówce i nie należy się dużo więcej oczekiwać czy jednak można oczekiwać czegoś lepszego? Ja z kolei u siebie kładę dachówkę Orea 9. Na początku dach wyglądał podobnie jak ten powyżej, ale po rozmowie z dekarzem wygląd jest coraz lepszy. Najbardziej wystające dachówki będą albo gdzieś przekładane albo o ile będzie to możliwe szlifowane. Generalnie nie wiem czego oczekiwać tym bardziej, że u mnie jest mały kąt nachylenia dachu (24 stopnie) i z bliska wszelkie nierówności są bardziej widoczne. Chodzi mi o ocenę "równości" zaprezentowanego dachu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kordian1000 04.11.2015 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2015 (edytowane) Zdjęcia powyżej to mój potencjalny wykonawca , ktory pokazał mi dach płaski jaki obecnie robi ... mówi że to normalne przy tej dachówce , bo zarzeka się że wszystko wypoziomowane , dokładnie sprawdzone ... a tu jednak jest dachówka krzywa i on na to nie ma wpywu. Mi się to kompletnie nie podoba .... Edytowane 4 Listopada 2015 przez kordian1000 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MD. 04.11.2015 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2015 U mnie wygląda to odrobine lepiej, ale również chciałbym osiągnąć zdecydowanie lepszy efekt. Jestem ciekawy jak oceniają ten dach forumowi eksperci... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 04.11.2015 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2015 Na podstawie tych dwóch zdjęć można powiedzieć, że płaszczyzna dachu najprawdopodobniej jest utrzymana. Natomiast zdjęcie zrobione równolegle do łat dałoby ostateczną odpowiedź. Ja we wpisie #21 przedstawiłem kilka zdjęć ze swoich realizacji, na których pokazałem płaszczyzny właśnie w obu kierunkach orz pod różnymi kątami. Na każdym dachu znajdziemy taki kąt patrzenia, który pokaże wszystkie nierówności płaskiej dachówki ceramicznej. Oczywiście można się postarać i w trochę te zjawiska zniwelować. Czasami wystarczy zamienić dachówki miejscami i nierówności się zniosą. Czasami trzeba trochę podszlifować a najbardziej niekorzystne dachówki zamontować w miejscach trudno dostępnych dla wzroku. Co by nie powiedzieć krycie dachu płaską dachówką zakładkowa wymaga bardzo dużej staranności i częstego oglądania dachu z ziemi w trakcie krycia. Proszę zwrócić uwagę, że dachówką karpiówką kryjemy łuki np. na "wolim oczku" i przy starannym wykonaniu dachówka układa się jak "szmata" a tamgdzie mniej staranności "pieje" czy się "jeży". W załączeniu kilka zdjęć z wybranych moich realizacji. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MD. 05.11.2015 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2015 Dziękuję za odpowiedź. Dachy z postu #29 i #21 to jakby zupełnie dwa różne jakościowo dachy. Nie wiem czy wynika to z tego, że w tym gorszym dachówka jest bardziej krzywa czy z tego, że zdjęcia inaczej zostały zrobione czy może jednak z tego, że ten drugi dach dałoby rade "równiej" zrobić gdyby dekarz poświęcił więcej czasu i pracy na zabawę z pojedynczymi dachówkami, a nie układanie ich tak jak leci. U mnie mam zamiar wyciągnąć z dachówki ile się da ale na oko widać, że ta dachówka Robena z postu #29 jest bardziej pokrzywiona niż Orea, która do mnie przyjechała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nk 05.11.2015 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2015 Czy w poście #21 to Roben Bergamo? Chyba ma zbyt ostrą krawędź jak na ten model? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr Wawa 05.11.2015 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2015 Też stałem przed dylematem wybrania płaskiej dachówki ceramicznej. Najbardziej podobała mi się Orea9, potem Bergamo (głównie ze względu na cenę), brałem też pod uwagę Domino (podobała mi się najmniej ze względu na dość mały rozmiar). Po spędzeniu 2 dni i jeżdzeniu po całym mazowieckim, w celu obejrzenia realizacji tych 3 dachówek wziłęm w końcu Domino i w sumie jestem teraz zadowolony. Dach równiutki jak stół, dachówka praktycznie niezwichrowana. Orea9 nyła tak powyginana, że żona to nawet była gotowa zmusić mnie do rezygnacji z płaskiej dachówki, bergamo już lepiej ale też w wielu miejscach było widać zwichrowania. Domino wypadała najlepiej, chyba jej mały rozmiar znacząco minimalizuje nierówności dachówek płaskich. Dlatego każdemu proponuje pojeżdzenie po budowach pooglądanie realizacji, bo zdjęcia w internecie czy też wystawy w sklepach z dachami mają się nijak do realizacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paweł Sowiński 05.11.2015 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2015 Dla płaskich pokryć istnieją jeszcze alternatywy w postaci gontu, blachy lub struktonitu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MD. 05.11.2015 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2015 Dla płaskich pokryć istnieją jeszcze alternatywy w postaci gontu, blachy lub struktonitu Normalnie ameryke odkryłeś!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paweł Sowiński 05.11.2015 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2015 Widzisz MD. Praca z ludźmi nauczyła mnie ogromnego spokoju w przedstawianiu rożnych rozwiązań. Miałem przypadki gdzie klient uznawał kontrłatę za moje wymysły, inny koniecznie chciał komin obrobić miedzią mając rynny metalowe, a jeszcze inny nie miał pojęcia czym jest obróbka na noki. Dlatego nie odkrywając ameryki napisałem to co wyżej, może ktoś sobie zgoogluje gonty ( bo wcześniej myślał tylko o dachówce), nie jednokrotnie przedstawiałem klientom propozycje obłożenia komina struktonitem i wyobraź sobie, NIGDY wcześniej nawet nie słyszeli o tym materiale, a gdy się zapoznali z nim, to z klinkieru stał się struktonit. Pozdrawiam i mniej szczypania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts