Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dachowka Roben Bergamo

werka878

Recommended Posts

Tak, rozumiem, nie ma potrzeby badania/sprawdzania np z kątomierzem czy jest idealnie płaska. Ale jak widać na pierwszy rzut oka że odstaje i różnią się wyraźnie cienie padające w pełnym słońcu to na jak mi sie wydaje chłopski rozum nie jest płaska. Trochę ratuje fakt że nadal jest ładna :), ale drugi raz wybierając byłby to beton, a to przez nie doprecyzowane broszury informacyje i piękne zdjęcia reklamowe...

Może jak wymienią część będzie lepiej, czasmi trafia sie pod rząd parę nie psujących wrażenia. Wrócę tu ze zdjęciami sprzed i po.

B.

• Odpowiedzi 249
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Załączone zdjęcie pokazuje, że płaszczyzna dachu jest OK. Przy oknach jest OK. Natomiast coś dziwnego dzieje się z pierwszym rzędem. Wygląda tak jakby falował i nie jest to wina dachówki. Czy aby nie było tak, że rynny były montowane na samym końcu? Pozdrawiam.

• 1 month później...
  • 1 month później...
Ja myślę, że powinieneś myśleć pozytywnie. Dach wygląda bardzo OK. Należy pamiętać, że to tylko wypalona glina. Żaden model dachówek nie jest idealny. Po prostu powinieneś cieszyć się dachem. Skoro tak podchodzisz do dachu to współczuję Twojemu glazurnikowi. Pozdrawiam.

Trudno mi zaakceptować powyższe wypowiedzi, które sprowadzają się do tego, że zwracanie przez inwestora uwagi na krzywą dachówkę to z jego strony zwykłe czepialstwo. Jeżeli inwestor wydaje ciężkie pieniądze na dach to moim zdaniem słusznie oczekuje, że końcowy efekt będzie spełniał jego oczekiwania - także estetyczne. Natomiast wyrób taki jak opisywany w tym wątku w ogóle nie powinien być wprowadzany do obrotu i to pomimo swojej stosunkowo niskiej ceny. Z uwagi właśnie na cenę brałem tą dachówkę pod uwagę, jednak gdy zobaczyłem na żywo realizację z tym poszyciem to stwierdzam, że był to obraz nędzy i rozpaczy - fale i krzywizny widoczne z daleka psuły kompletnie efekt wizualny nowego budynku. Ostatecznie zdecydowałem się na dachówkę płaską innego producenta i pomimo, że to także jest przecież tylko "wypalona glina" to widok gotowego dachu cieszy oko. Jest równo - czyli po prostu tak jak powinno być.

Trudno mi zaakceptować powyższe wypowiedzi....

Oczywiście nie musisz. Każdy przed zakupem powinien obejrzeć kilka dachów, zapoznać się z warunkami gwarancji i z normami dopuszczającymi odchylenia kształtu i wymiarów. W tym przypadku wstawione zdjęcie jest tendencyjne. Dach ogląda się z ziemi. Pozdrawiam.

• 3 weeks później...
2 gat. bardzo sie rózni od 1? Sprzedawca twierdzi, że schodzi go wiecej i ludzie są zadowoleni bo 1 gat (jak tu widać zresztą :) ) też nie jest prosty.

Sprzedawca ma sprzedać. cokolwiek by to nie było. Powiedz niech ci poda namiar na budowę z tą dachówką 2 gat. pozmawiaj z inwestorem.

I wtedy wyciągnij wnioski. "Nigdy nie wierz kobiecie... wróć sprzedawcy"

• 2 years później...

No i będzie wymieniana cała dachówka na dachu.. Na początku u zaczeły się wykwity na angobie. z miesiąca na miesiąc ilość uszkodzonych dachówek się zwiększała. Teraz okazało się że strzelają zamki. Miały być wymienione na gwarancji tylko uszkodzone dachówki, ale okazało się że strzelają zamki nawet w tych co nie są uszkodzone z zewnątrz. Najważniejsze że do 5 lat wszelkie prace są na koszt producenta.

Z krzywizną można żyć - ja się też przyzwyczaiłem ;) Gorzej jak pewnego dnia zjedzie całą połać..

Edytowane przez Sabat