Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dachowka Roben Bergamo

werka878

Recommended Posts

Jesteś zafiksowany na tą bergamo ;)

Ja także byłem i brałem pod uwagę Orea9 ogólnie dwóch sprzedawców mi poleciło Bergamo. Po reklamacjach , nie tylko moich wycofali się z jej sprzedaży.

Najważniejsze żebyś był zadowolony. w moim projekcie też najlepiej wygląda dachówka płaska :)

Oglądałem realizację z Orea9, nawet na tej samej ulicy jest dom który ma ja położoną. I zgadnij który dach lepiej wygląda.

https://www.google.pl/maps/@53.395404,14.5173439,3a,52y,228.2h,84.53t/data=!3m6!1e1!3m4!1skP2cs5RDJ0FJih0nC5sArg!2e0!7i13312!8i6656

"Bergamo będzie wyglądało równie dobrze tylko jest tańsze"

Mam nadzieje że będziesz zadowolony.

Ja już tym dachem mogę żyć , teraz faktycznie na co innego zwracam uwagę ;) Mam nadzieje że nie będzie innych problemow z dachówką.

a reklamacja dalej w toku.

• Odpowiedzi 249
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

...Ja się powoli do swojego przyzwyczajam, najbardziej klawiszujące będę wymieniał.

I to jest bardzo dobre podejście bo przecież czynny zawodowo człowiek nie będzie przez cały dzień patrzył się na dach:no:. To pokrycie posłuży długie lata. Za chwilę będziesz zapewne wykańczał łazienkę lub pokój kąpielowy i co wówczas? Przecież płytki też nie są idealne. Nie możemy być niewolnikami naszych domów bo one tylko umożliwiają nam egzystencję. Oczywiście należy starać się dbać o szczegóły i estetykę bo to nasze ciężko zarobione pieniądze wkładamy w budowę domu. Pozdrawiam.

I to jest bardzo dobre podejście bo przecież czynny zawodowo człowiek nie będzie przez cały dzień patrzył się na dach:no:. To pokrycie posłuży długie lata. Za chwilę będziesz zapewne wykańczał łazienkę lub pokój kąpielowy i co wówczas? Przecież płytki też nie są idealne. Nie możemy być niewolnikami naszych domów bo one tylko umożliwiają nam egzystencję. Oczywiście należy starać się dbać o szczegóły i estetykę bo to nasze ciężko zarobione pieniądze wkładamy w budowę domu. Pozdrawiam.

Dzień dobry Panie Andrzeju.

Po tym całym zamieszaniu z Bergamo (chociaż nadal mi się podoba), chyba wybiorę już niedługo Creaton Domino. Brałem ten typ dachówki pod uwagę przy wycenie. Przy miom dachu 225 mkw to różnica ok 3000 zł. Jeżeli chodzi o równość więźby to jestem spokojny, ekipa z polecenia, więźba świerkowa wycinana na CNC. Bylem pod wrażeniem jak sprawnie szło składanie konstrukcji.

Panie Andrzeju, co Pan sądzi o tym Creatonie. Bardzo proszę o opinię.

Śledziłem ten i podobne wątki, objrzałem trochę dachów i w końcu zdecydowaliśmy się na Roben Bergamo. Świadomi byliśmy nierówności tej dachówki, ale wybraliśmy ją gdyż: chcieliśmy płaską dachówkę, gdyż pasuje dobrze do naszej, w miare nowoczesnej architektury, a zarazem pasuje do tradycyjnej karpiówki, którą też sporo domów ma w okolicy. Z drugiej strony nasz dach jest wysoko - budynek z poddaszem użytk., ale wysoką ścianką kolankową na 180 cm (od wew.) po wykończeniu, mały spad dachu - 30 st, no i spora odległość dachu od ulicy i ogólnie od otoczenia. Fakt, mały kąt dachu eksponuje krawędzie dachówki i to trochę widać, ale i tak jest to dość odległe od potencjalnego obserwatora.

http://www.chemia.polsl.pl/~nkuznik/FM/20160129-dach4.jpg

Największe zbliżenie - z tarasu:

http://www.chemia.polsl.pl/~nkuznik/FM/20160129-dach5.jpg

Zdjęcie z okna dachowego. W drugim rzędzie od gąsiora (w środku szeregu) widać jedną z dachówek wentylacyjnych. Z pozycji gruntu w ogóle ich nie widać.

http://www.chemia.polsl.pl/~nkuznik/FM/20160129-dach6.jpg

Długo zastanawialiśmy się czy kłaść dachówkę na mijankę czy szeregowo. Po analizie różnych zdjęć zdecydowaliśmy się na te drugą wersję.

Ogólnie, dla nas jest zupełnie satysfakcjonująco.

Widać to dlatego, że dachówka "wychodzi" na pas nadrynnowy i jest odniesienie do linii przegięcia. Gdyby skrócić trochę okap i dachówka przestawałaby do rynny 2 cm nie byłoby to widoczne. Jest to bardzo minimalna wada estetyczna. Pozdrawiam.

Dokładnie, dobrze to wygląda, plusem jest to, że budynek wyższy i tak się nie rzuca w oczy.

Ale nad rynną fale dunaju ;) i ze względu na to czoło dachówki. BTW bardzo fajny dziennik.

Tylko z tarasu nad garażem można stanąć na tyle blisko dachu, że widać wyraźnie krawędzie dachówek i stamtąd było robione zdjęcie. Jeśli to faktycznie tylko estetyczny mankament, to nam to nie przeszkadza.

Budynek w rzeczywistości nie jest specjalnie wyższy - mierząc od kalenicy do "0" jest 8 m, ale wysoka ściana kolankowa robi tę różnicę. Na razie bryła domku jest mało atrakcyjna, ale mamy nadzieję, że dodatkowe elementy tarasu łamiące symetrię i wykończenie elewacji odmienią ten wygląd.

Nasz dziennik - miło mi, zapraszam w takim razie do zaglądania, postaram się o kolejne aktualizacje.

Jak widać Bergamo nie jest takie złe, tylko trzeba wprawnych dekarzy, odpowiedniej architektury dachu i ... odległości, aby jej niedoskonałości nie rzucały się w oczy ;-)

Edytowane przez nk

...Pamiętaj żeby ją przebrać ;)

Coś mi się wydaje, że zbliżają się ostatki:rolleyes::D.

A tak poważnie tez staram się selekcjonować płaskie dachówki i te trochę gorsze montuję np. na tylnej połaci garażu. Staram się uzyskać taki efekt jak na załączonych zdjęciach z jednej z moich realizacji.

P1050272.jpg

P1050257.jpg

P1050258.jpg

P1060926.jpg

P1060921.jpg

Edytowane przez Andrzej Wilhelmi

• 3 weeks później...
  • 2 weeks później...