Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dachowka Roben Bergamo

werka878

Recommended Posts

• Odpowiedzi 249
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jeżeli ci pasuje to ok :)

Mnie nie przekonasz., po zdjęciach już widzę że mi by nie odpowiadał.

Najważniejsze że ty jesteś zadowolony.

Mi pasuje. Nierówności nie biorę pod uwagę, nie jestem aż tak drobiazgowy. Nikt z tego strzelał nie będzie. A swoją drogą, współczuję temu sprzedawcy, u którego kupisz jakąkolwiek dachówkę. Zamęczysz go reklamacjami. Każda ceramika w procesie wypalania zmienia choć trochę kształt. Sęk w tym, że na płaskiej dachówce jest to najbardziej widoczne. Pozdrawiam.

A swoją drogą, współczuję temu sprzedawcy, u którego kupisz jakąkolwiek dachówkę. Zamęczysz go reklamacjami.Pozdrawiam.

Tak OT

Jeżeli wydaje nie małe pieniądze to chciałbym być z towaru zadowolony, i nie mam na myśli tylko dachówki

Sam pracuję w usługach i wiem jacy są klienci. Dlaczego mam rezygnować ze swoich praw? Pieniądz nie leży na ulicy i muszę na niego ciężko zapracować.

Nie oceniaj mojego postępowania bo nie masz do tego prawa. Równie dobrze mógłbym napisać że jak lubisz być oszukiwany i przepłacać to mogę ci jeszcze kliku oszustów podesłać ;)

z mojej strony EOT odnośnie twojego odczucia odnośnie Bergamo, Jesteś zadowolony i ok.

Większość nabywców nie.

Tak OT

Jeżeli wydaje nie małe pieniądze to chciałbym być z towaru zadowolony, i nie mam na myśli tylko dachówki

Sam pracuję w usługach i wiem jacy są klienci. Dlaczego mam rezygnować ze swoich praw? Pieniądz nie leży na ulicy i muszę na niego ciężko zapracować.

Nie oceniaj mojego postępowania bo nie masz do tego prawa. Równie dobrze mógłbym napisać że jak lubisz być oszukiwany i przepłacać to mogę ci jeszcze kliku oszustów podesłać ;)

z mojej strony EOT odnośnie twojego odczucia odnośnie Bergamo, Jesteś zadowolony i ok.

Większość nabywców nie.

Część Sabat.

Jestem zadowolony i to bardzo. Oczywiście można się doszukać krzywych dachówek, ale nie zamierzam robić z tego problemu.

Obok mnie sąsiad kładzie teraz Braas Turmali i muszę przyznać, że u niego też naszukałbym krzywizn. On jak kupował, twierdził: wyższa półka, nie będzie krzywych, kasa robi swoje. Nie do końca. Krzywizny w ceramice to norma, tyle że na płaskiej są najbardziej widoczne.

Pozdrawiam.

• 1 month później...

witam serdecznie.

z ciekawością oglądam i czytam wypowiedzi i zdjęcia dachów pokrytych bergamo. Osobiście skłaniam się ku tej dachówce z kilku powodów:

- oczywiście cena dachówki podstawowej i dodatków (gąsiory, kominki)

- kształt (zaokrąglona krawędź co przy dachu 25 stopni nadaje dachowi gładkości)

- wielkość - około 12 sztuk / m2 - optymalny wymiar do większości dachów (Orea 10szt, Nibra G10 10szt, choć Meyer Holsen Piano 15 sztuk a to moim zdaniem dachówka najfajniejsza i pięknie prezentuje się i na małych i dużych dachach)

Zastanawiam się jednak czy faktycznie różne partie mogą mieć różną jakość ? Skoro dachówka nowa to może coś im nie poszło - dopracują i wyprodukują lepiej? O co chodzi z tą produkcją - dlaczego jedne się wyginają bardziej a inne mniej podczas wypalania? Wydawałoby się że im większy rozmiar tym i masa więc odkształcenia większe, ale NELSKAMP ma duże a dość płaskie? A jak produkują partię to ile tak naprodukują podczas tej jednej serii?

No i co z tą styczniową 2016 produkcją? Wszak mamy kwiecień i jakoś nikt się nie chwali - ??

A jeżeli nie ROBEN to co innego? Domino - nawet mimo wyższej ceny - odpada - uważam że na dachach od 35stopni prezentuje się świetnie, ale na płaskich typu 20-25 ma za ostre krawędzie i wygląda faktycznie jak domino.

pozdrawiam wszystkich zainteresowanych

Jacek

• 5 weeks później...

- kształt (zaokrąglona krawędź co przy dachu 25 stopni nadaje dachowi gładkości)

I co dachówka położona?

Ja mam ją na dachu 30 st. Dach jest dość wysoko, a w dodatku od frontu (ulicy, wjazdu) i tak dość sporo innych rzeczy jest na dachu - okna dachowe, płotki śniegowe, itp.

Wiec pytanie jak wysoko masz ten dach? Pytam, gdyż co do łagodny krawędzi, to prawda, choć nie są one równe. Ale moim zdaniem przy małym kącie dachu nierówność tych dachówek widać bardziej. Pół biedy, że u nas ten dach tak wysoko.

Daj znać jak tam postępy?

... dalem sie namówic...

Skoro dałeś się namówić to do kogo pretensje? Widziały gały co brały. A skoro sam kładłeś to może nie do końca potrafisz? Na pociesze dodam, że część dekarzy też sobie z płaską dachówką nie radzi. Oczywiście nie zmienia to faktu, że u każdego producenta płaskie dachówki nie są idealne. Pozdrawiam.

kolego obok mnie jest dom z tej dachowki położony prze jedna z lepszych ekip dekarskich i jest jeszcze wieksza kicha , 90% polskich firm robi dla oka tzw.fuche. bo im sie nie chce przykładać widziałem różne roboty dekarzy no i lipa A jak płace za robote to ma byc zrobione dobrze i niemam zamiaru stać na robotnikami zeby robili dobrze. Wsrod wykonawców jest takie powiedze * A to jest dobree, ty tu bedziesz mieszkał* . Wychodzę z założęnia ze jak coś robić to robić to dobrze co trwa czesto dłuzej. Ale z tą dachowką jest ciezko temu podołać . TA DACHOWKA MA ZA DUZE ODCHYŁKI TOLERĄNCJI. a tego nikt przy zakupie nie mówi.

kolego obok mnie jest dom z tej dachowki położony prze jedna z lepszych ekip dekarskich i jest jeszcze wieksza kicha , 90% polskich firm robi dla oka tzw.fuche. bo im sie nie chce przykładać widziałem różne roboty dekarzy no i lipa A jak płace za robote to ma byc zrobione dobrze i niemam zamiaru stać na robotnikami zeby robili dobrze. Wsrod wykonawców jest takie powiedze * A to jest dobree, ty tu bedziesz mieszkał* . Wychodzę z założęnia ze jak coś robić to robić to dobrze co trwa czesto dłuzej. Ale z tą dachowką jest ciezko temu podołać . TA DACHOWKA MA ZA DUZE ODCHYŁKI TOLERĄNCJI. a tego nikt przy zakupie nie mówi.

A mi dekarze ładnie położyli Bergamo. Nie wiem o co tyle krzyku. Sąsiad ma Turmalin, droższy i też zdarzają się krzywizny. Mniej, to prawda, ale czy wszystko musi być perfekcyjne?

Zdjęcie-1071.jpg

Pozdrawiam posiadaczy dachów pokrytych dachówką Roben Bergamo.

I co dachówka położona?

Ja mam ją na dachu 30 st. Dach jest dość wysoko, a w dodatku od frontu (ulicy, wjazdu) i tak dość sporo innych rzeczy jest na dachu - okna dachowe, płotki śniegowe, itp.

Wiec pytanie jak wysoko masz ten dach? Pytam, gdyż co do łagodny krawędzi, to prawda, choć nie są one równe. Ale moim zdaniem przy małym kącie dachu nierówność tych dachówek widać bardziej. Pół biedy, że u nas ten dach tak wysoko.

Daj znać jak tam postępy?

cześć.

Dach mam dość wysoko bo to domek piętrowy. Przyglądam się tym płaskim dachówkom i widać, że nawet drogą - płaską dachówkę typu Nibra G10 albo Turmalin można schrzanić -aż żal sie robi ;) Niemniej jednak Domino ma ostre i przecięte krawędzie i piękna ona jest na ostrych dachach - na płaskim 20-22 mi się nie podoba. Nie ooczekuję też idealnej powierzchni pod każdym kątem bo wiem że tak nie ma nikt. Jestem zdecydowany na to Bergamo - zastanawiamy się nad kolorem - nigdzie nie ma szarych dachów i bierzemy go właśnie pod uwagę. Widziałem kilka dachów z bergamo - jedne katastrofa - inne wykonane wzorowo. Stawiam na dobrych dekarzy - widziałem ich kilka płaskich dachów - znają się chłopaki - cenią się - robią robotę dobrze

co do postępów - na razie - kończymy wszelkie ustalenia, zamykamy projekt i składamy do pozwolenia na budowę. Zaczynamy w lipcu - sierpień - mury, wrzesień więźba / dach, może październik / listopad będzie montaż okien. Póki co wszystko teoretycznie ;)

pozdrawiam. Jacek

• 2 weeks później...
dachowka położona , ja widze krzywizny może dlatego ze ją kładłem (jest połozona na mijankę) kat 35st, dzisiaj ołupkowałem kominy w new stonit, a podpowiem ze przy kacie ok 45st nie widac krzywizn tej dachówki wyglada jakby idealnie . Szkoda bo u mnie miało być 40st no ale po przerobkach zostało 35st i tez było by falnie ale ludzie muwia ze jest ładnie :wiggle:

ja swój dom pokryłem dachówką trapezową z http://www.bauen.pl/ mieszkam i jestem zadowolony jakość w porządku a i zewnątrz wygląda ok ale wiadomo zanim się pokryje dach trzeba się porządnie zastanowić bo to i ważny etap budowy i spory wydatek

Wow, czekamy na zdjęcia TWOJEGO domu i jego dachu, ale może w wątku ogólnym o dachach, bo to przecież nie dachówka Roben Bergama, o której traktuje ten wątek.