wg39070 29.09.2016 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2016 u mnie pierwszy (nie) wypał z partii z wrześień - październik 2015 i wygląda to tragicznie w porównaniu do tej z lutego u pana, jak była zamawiana dachówka nie było ani jednego dachu w okolicy w Bergamo więc do tej pory może coś ulepszono mimo wszystko wygląda nieźle na foto w porównaniu do mojego. Nauczka aby nie kupować nowości tylko sprawdzone markowe produkty. Ja też kupowałem w ciemno. Widziałem tylko jedną realizację. W miarę się udało ale ja nie jestem szczególarzem i na niektóre rzeczy nie zwaracam uwagi. Dachówka jak dachówka. Z daleka ładna, z bliska można się doczepić do wielu niedociągnięć. Ale czy ja na tym dachu będę leżał czy co? Nie dajmy się zwariować. A co do markowych produktów to nie uważam, by dachówka z Robena nie była markowym produktem. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomch150181 08.11.2016 22:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2016 Wreszcie po 8 miesiącach od złożenia reklamacji przysłali pismo w odpowiedzi na krzywą dachówkę Bergamo że według producenta dachówka jest niewadliwa i tyle. Nie odniesiono się nawet do normy, do czegokolwiek, dlaczego tak a nie inaczej, nie wzięto nawet ani jednej dachówki do zbadania, ani jednej fotki nie zrobiono po wizji lokalnej na budowie, żadnego protokołu. Samo stwierdzenie że jest niewadliwa do mnie nie przemawia, na dachu leży zupełnie coś innego. Składać reklamację ponownie co radzicie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 09.11.2016 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2016 Wreszcie po 8 miesiącach od złożenia reklamacji przysłali pismo w odpowiedzi na krzywą dachówkę Bergamo że według producenta dachówka jest niewadliwa i tyle. Nie odniesiono się nawet do normy, do czegokolwiek, dlaczego tak a nie inaczej, nie wzięto nawet ani jednej dachówki do zbadania, ani jednej fotki nie zrobiono po wizji lokalnej na budowie, żadnego protokołu. Samo stwierdzenie że jest niewadliwa do mnie nie przemawia, na dachu leży zupełnie coś innego. Składać reklamację ponownie co radzicie ? Ja też mam Bergamo a sąsiad Braas Turmalin. U sąsiada jest równiej na dachu ale krzywizny też się zdarzają. Mój dach ma nachylenie 35 a sąsiada 30. Przy większym kącie wszelkie krzywizny moim zdaniem są mniej widoczne. Jak dla mnie moja Bergamo jest ładna i nie doszukuję się krzywizn na siłę choć ze znalezieniem takowych problemu bym nie miał. Co do Twojej reklamacji to myślę, że każdy producent zachowa się tak samo broniąc swoich interesów. Uwierz, że w przypadku innej firmy było by dokładnie tak samo. Dla pewności napisz raz jeszcze. Ja w przypadku usług jednego z operatorów komórkowych zostałem potraktowany poważnie za trzecim razem. Pisałem i pisałem, aż dopiąłem swego. Teraz jestem zadowolony. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomch150181 10.11.2016 07:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2016 tak zrobię choć nie muszę szukać na siłę krzywizn bo ona taka jest i wygląda paskudnie, u pana była inna partia która wyszła pewnie lepiej niż u mnie, poza tym z tego co się dowiedziałem Bergamo wycofali z produkcji podobno tak samo Simplę Creatona niby z powodu ''awarii pieca''. Gdyby nie fakt krzywych dachówek to były by to jedne z najlepszych płaskich na rynku. Zrobię kilka fotek i sami państwo ocenią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 10.11.2016 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2016 tak zrobię choć nie muszę szukać na siłę krzywizn bo ona taka jest i wygląda paskudnie, u pana była inna partia która wyszła pewnie lepiej niż u mnie, poza tym z tego co się dowiedziałem Bergamo wycofali z produkcji podobno tak samo Simplę Creatona niby z powodu ''awarii pieca''. Gdyby nie fakt krzywych dachówek to były by to jedne z najlepszych płaskich na rynku. Zrobię kilka fotek i sami państwo ocenią. Oto mój dach z Bergamo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajtekM 02.12.2016 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2016 NIe baw się w Bergamo, weź jakąś sprawdzoną dachówkę jak Plano 11 czy Turmalin i po kłopocie. Chcociaż po ostatnich problemach Robena zapewne ich ceny sporo spadną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 02.12.2016 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2016 NIe baw się w Bergamo, weź jakąś sprawdzoną dachówkę jak Plano 11 czy Turmalin i po kłopocie. Chcociaż po ostatnich problemach Robena zapewne ich ceny sporo spadną. A co masz do Bergamo? Sąsiad ma Turmalina i żeby jakiś szał? No nie wiem, dachówka jak dachówka i u niego znajdują się krzywe. Spójrz na zdjęcie mojego dachu powyżej i nie pisz bzdur. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sabat 02.12.2016 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2016 wg39070 Przestań się powtarzać , jesteś zadowolony i super. Jakoś reszta osób z tego wątku nie pije z zachwytu. A postępowanie Robena jest żenujące. Mi kazali się sądzić z transportem że mi dostarczył krzywą dachówkę.Bergamo jest inaczej zbudowane jak Turmalin. Roben ma krawędź która uwydatnia krzywiznę, a Turmalin jest zaokrąglona. Pokaż zdjęcie jak stoisz przed dachem a nie po drugiej strony ulicy , Bo z daleka to nic nie widać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 02.12.2016 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2016 wg39070 Przestań się powtarzać , jesteś zadowolony i super. Jakoś reszta osób z tego wątku nie pije z zachwytu. A postępowanie Robena jest żenujące. Mi kazali się sądzić z transportem że mi dostarczył krzywą dachówkę. Bergamo jest inaczej zbudowane jak Turmalin. Roben ma krawędź która uwydatnia krzywiznę, a Turmalin jest zaokrąglona. Pokaż zdjęcie jak stoisz przed dachem a nie po drugiej strony ulicy , Bo z daleka to nic nie widać. Mam nadzieję, że w Twoim domu jest wszystko idealne, co do milimetra. A co ja będę jadł z tego dachu czy co? Dachówka ma chronić przed wpływami warunków atmosferycznych i u mnie doskonale spełnia swoją rolę. Ale żeby zaraz latać z reklamacjami z każdą krzywą? Każdy widział co kupuje i mógł to zweryfikować na miejscu. Można rozebrać wyrywkowe paczki w palecie i zrezygnować z dostawy. Najpierw ludzie szukają gdzie najtaniej (dziadowskie oszczędności) a później marudzą, że krzywe itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sabat 02.12.2016 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2016 Zapłaciłem drożej niż za tą dachówkę którą miałem wybraną. Po namowie sprzedawcy i sugerując się folderami Robena.Więc gdzie tu oszczędności. Więc przestań chrzanić. Jak chcesz możesz sobie nawet piknik urządzić na dachu i zaprosić przedstawiciela Robena. Nic mi do tego, Więc przestań mnie pouczać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 02.12.2016 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2016 Zapłaciłem drożej niż za tą dachówkę którą miałem wybraną. Po namowie sprzedawcy i sugerując się folderami Robena. Więc gdzie tu oszczędności. Więc przestań chrzanić. Jak chcesz możesz sobie nawet piknik urządzić na dachu i zaprosić przedstawiciela Robena. Nic mi do tego, Więc przestań mnie pouczać. Odniosłem się do ogółu inwestorów, nie konkretnie do Ciebie. Masz idealnie prostą, to dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martinez44 03.12.2016 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2016 Tak mnie zastanawia dlaczego ta dachówka nazywa się Bergamo? - czyli tak samo jak piękne miasto w północnych Włoszech. Byłem w Bergamo (są loty bezpośrednie Wrocław -> Bergamo) , tam w ogóle nie ma takich dachówek. Włosi używają zupełnie innych dachówek - nawiązujących do mnich-mniszka.Gdyby mieszkańcowi Bergamo pokazać te dachówki i powiedzieć jak Roben je nazwał to byłaby chyba lekka konsternacja ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolrudnicki 16.12.2016 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2016 miałem to samo, połówkowe ze składu były krzywe i brakło ich na szczeście. po reszte jechałem sam do fabryki roben w srodzie wszystkie były prosciutkie. Nie wiem odczego to zalezy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomch150181 16.12.2016 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2016 Dogadałem się ze sklepem, mam rozebrać dach i zwrot Bergamo do fabryki. Rozliczenia finansowe po połowie. Zobaczymy jak będzie z realizacją po nowym roku. Z drugiego dachu na budynku gospodarczym jestem zadowolony, pokryłem Creaton Cantus. Wyszło elegancko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 16.12.2016 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2016 Ja mam ładne, o co wam baletnicom chodzi? Współczuję waszym wykonawcom! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamil30cm 16.12.2016 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2016 Czemu współczujesz ? Kasuje za montaż potem za demontaż i znowu za montaż. Nie widzę w tym nic niepokojącego. NIkt chyba za darmo nie będzie ton przerzucał od widzi mi się . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 16.12.2016 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2016 Czemu współczujesz ? Kasuje za montaż potem za demontaż i znowu za montaż. Nie widzę w tym nic niepokojącego. NIkt chyba za darmo nie będzie ton przerzucał od widzi m i się . Komercja pełną gębą. Warto by czasem nieświadomego inwestora oświecić a nie czekać na kolejny zarobek z rozbiórki. Smutne to, acz prawdziwe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 16.12.2016 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2016 Nie ma idealnie prostych dachówek ceramicznych bo to tylko wypalona glina. Roben ma przyzwoite produkty w rozsądnej cenie. Zdarzają się natomiast inwestorzy o bardzo wysokich wymaganiach estetycznych i dekarz przed rozpoczęciem pracy powinien ich poinformować o możliwych efektach. Z każdym rokiem wymagania odnośnie dachów stają coraz wyższe. Mogę tylko współczuć glazurnikom. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BigSack 12.07.2017 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2017 Nie ma idealnie prostych dachówek ceramicznych bo to tylko wypalona glina. Roben ma przyzwoite produkty w rozsądnej cenie. Zdarzają się natomiast inwestorzy o bardzo wysokich wymaganiach estetycznych i dekarz przed rozpoczęciem pracy powinien ich poinformować o możliwych efektach. Z każdym rokiem wymagania odnośnie dachów stają coraz wyższe. Mogę tylko współczuć glazurnikom. Pozdrawiam. Popieramy w całości słowa p. Andrzeja Wilhelmiego, który jest dekarzem z długoletnim doświadczeniem i bardzo trafnie zauważył, że wszystkie dachówki płaskie uwidaczniają zarówno krzywiznę samych dachówek, jak i dachu. Wymagają one bardzo precyzyjnego wyrównania połaci dachu przed ułożeniem dachówki. Tak duża precyzja nie jest koniecznością w wypadku zastosowania dachówek falistych. Płaska powierzchnia uwidacznia wszelkie mankamenty prac dekarza i jakości produktu. Pergamo jest jednak dobrym produktem w relacji cena-jakość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sabat 12.07.2017 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2017 (edytowane) Pergamo jest jednak dobrym produktem w relacji cena-jakość. Pięknie że jest rewelacyjnym produktem , ale jest krzywa, krzywa i jeszcze raz krzywa. łaty i kontrłaty masz idealnie wypoziomowane, ale dachówka jest krzywa i nic nie zrobisz. chyba że tak jak Pan Andrzej wspominał wcześniej robisz selekcje i układasz te z najmniejszymi krzywiznami. U mnie byłoby to ok 40-50% materiału. Gdzie sprzedawca i przedstawiciel Robena się wypiął i powiedział że dachówka spełnia normę. Są zadowoleni i mniej zadowoleni. Ja jestem niezadowolony bo dopłaciłem do tej dachówki skuszony folderami i zapewnieniem że jest prosta. Chyba że dekarz lub własciciel przed wrzuceniem dachówki na dach będzie robił selekcje i to co krzywe odda bez probelmu do sprzedawcy I ktoś weźmie sobie na budynek gospodarczy albo jakiś developer Edytowane 12 Lipca 2017 przez Sabat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts