Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Termostaty zwiększyły koszt ogrzewania

Tm.

Recommended Posts

Dzis kontaktowałem sie z większym serwisem i sprawa ma sie tak:

- Wypierdzielic zawory i zareklamować je kupując droższe z nastawami ale nie ma pewnosci ze to pomoże

- Wymienić kocioł na taki który może pracować z tak niskimi parametrami (cena) i też nie ma pewnosci ze bedzie dobrze

- Otworzyć termostaty na 5 i pozowlic pracowac tak jakby ich nie było

- Dorobić układ mieszania wody powrotu wodą z zasilania.

Ostania pozycja jest do wykonania na "już" jednak ma pewne wątpliwości jak to będzie się zachowywać, czy w ogóle woda będzie tłoczona do grzejników we właściwej ilosci kiedy będzie większe zapotrzebowanie na ciepło? Czy termostat na tyle powiększy swoje światło aby chłodniejsza woda z mniejszym ciśnieniem była w stanie ogrzać pomieszczenia?

Co w sytuacji gdy taki by-pass będzie za mocno otwarty i kocioł stwierdzi ze swoje zrobił i nie bedzie puszał wody dalej? Pojawia sie problem regulacji przepływu...

A liczba cykli na dobę sięgneła juz absurdu...

[ATTACH=CONFIG]336204[/ATTACH]

Tymczasem ja cały czas dogrzewam się pompą p-p i gaz nie włącza się w ogóle. A w nocy mróz nawet do -6C. Jak zostajesz przy tym gazie to kupiłbym tak jak pisałem kocioł jak najmniejszy z jak największą modulacją. Jakiś Victrix mi się kojarzy taki tani...oczywiście kondensat.

• Odpowiedzi 68
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jak zostajesz przy tym gazie

Nie ma warunków ani zasadności dla Pompy Ciepła. Tak po prostu. Bardzo wysoki poziom wód gruntowych, zagospodarowana działka, budynek dość niskiej klasy energetycznej - bo stary.

Mówisz kocioł z mniejszym palnikiem, ale co to da jeśli nadal woda będzie wracać i tak chłodna? Jak sie zamkną wszystkie termostaty to co?

Po to się montuje pod oknem , aby uczucie chłodu od okna zminimalizować , aby poprawić cyrkulację ciepłego powietrza , a także po to aby usuwać wilgoć z okien ...

Trzeba pamiętać że w oknach montuje się też nawiewniki i dzięki temu że grzejnik jest pod oknem to nie odczuwa się chłodu oraz ciepłe powietrze ma sporo lepszą cyrkulację ...

Dodatkowo to miejsce także "zajmuje" najmniej powierzchni , bo na ścianie gdzie jest okno nic wysokiego i tak nie postawimy ...

Ogólnie napisze tak: Katastrofa.

Wiele osób radziło, załóż termostaty to będzie mniej gazu wychodzić bo będzie sie nagrzewać pomieszczenie do określonej wartości i automatycznie odcinać. Logicznie rzecz biorąc - wszystko miało sens. Współcześnie także montuje się takie zawory, jest to nawet wymagane.

Tylko coś u mnie nie zadziałało bo kocioł, mimo, że wg instrukcji współpracuje z zaworami, niestety ale wpaszcza więcej gazu. komfort termiczny jest nieco mniejszy niż dawniej.

Mam porównanie za okres zeszłego roku i obecnie.

Rok temu przy podobnym układzie temperatur na zewnątrz - a wiec koło 5-6*C zużycie gazu plasowało sie na około 8-9m3

Obecnie jest to 11-12m3.

Czyli zamiast zużycia gazu - wzrosło i to znacznie bo aż o 30%. Nic w kwestii termomodernizacji budynku się nie zmieniło. Nadal jest to 88m2 w tym nieogrzewany garaż wewnątrz bryły.

Gdzie popełniłem błąd? Bo jak do tego większego zużycia gazu dorzucę koszt wymiany 12 zaworów to wyszedłem jak Zabłocki na mydle...

Co robić? otworzyć zawory na maksimum tak jakby ich nie było? Obecnie kocioł wykonuje bardzo dużo cykli grzania na dobę, średnio 55 cykli po ok. 10 minut, co daje łączny czas pracy 550 minut czyli prawie 9 godzin na dobę. Poprzednio wykonywał 12 cykli po 30 minut czyli 360 minut co daje 6 godzin. I to już jest różnica w spalaniu gazu - 30%. Widać, zawory wymuszają więcej cykli - a wiec ta instalacja i ten kocioł jednak nie współpracuje z zaworami. Co zrobić? wymiana na poprzednie zawory i tak nic nie poprawi poza jednym dniem z życia wyjętym i szufladą używanych termostatów+ kwotą która została w to utopiona.

Zobacz jaką dostałem odpowiedź na twój problem

"Oszczędne ogrzewanie

Konstrukcja urządzenia pozwala na dużą

wygodę przy jednoczesnym możliwie niskim

zuzyciu gazu i małej emisji zanieczyszczeń.

Zależnie od aktualnego zapotrzebowania na

ciepło w mieszkaniu regulowany jest dopływ

gazu do palnika. Jeżeli zapotrzebowanie się

zmniejszy, odpowiednio zmniejszony zostaje

płomień. W języku fachowym rozwiązanie

takie nazywane jest regulacją ciągłą. Dzięki

regulacji ciągłej wahania temperatury w

mieszkaniu zostają zminimalizowane, a ciepło

rozprowadzane jest równomiernie. W ten

sposób może dojść do sytuacji, że urządzenie,

które pozostaje stale włączone, zużywa mniej

paliwa n iż inne, k tóre w podobnej sytuacji

włącza się i wyłącza.

Instalacje grzewcze z regulatorem

temperatury pomieszczeń TR...

Pomieszczenie, w którym zamontowano

regulator, ustala temperaturę także dla innych

pomieszczeń (pomieszczenie wiodące). W

pomieszczeniu tym nie można montować

głowic termostatycznych na zaworach

przygrzejnikowych.

Regulator temperatury kotła należy nastawić

na maksymalną obliczeniową temperaturę

ogrzewania.

Temperaturę można regulować dla każdego

pomieszczenia indywidualnie (za wyjątkiem

pomieszcznia wiodącego) za pomocą

termostatycznych zaworów

przygrzejnikowych. Jeżeli w pomieszczeniu

wiodącym zechcą Państwo ustawić niższą

temperaturę niż w pozostałych, nie należy

zmieniać ustawień regulatora, lecz za pomocą

zaworu ograniczyć dopływ wody c.o. do

grzejnika.

Obniżenie temperatury"

I dalej...

"Zauważ, 100 zał/wył na dobę z CWU /?/ i wahania temp. +- 10 st.C/cykl. co sugeruje brak przepływu w instalacji. Tyle co wystygnie w scianie przed kotlem."

TO jaki kocioł polecicie który będzie chciał gadać z termostatami? Zawór trójdrogowy zaraz wyzionie ducha, a naprawa to bedzie 600zł...

Dasz radę założyć kondensacyjny? One mogą bez problemów pracować na niskich temperaturach i mocach. Coś z oferty Immergasa albo Junkersa.