yarecki_wr 15.10.2015 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2015 (edytowane) Porównując ceny projektów i adaptacji a zaznaczam, ze każdy projekt, jaki oglądałem wymagałby adaptacji ponieważ zawsze coś nie było nie tak, dostałem wykaz co taki projekt indywidualny miałby zawierać. Nie znając się na tym - pierwszy dom - pytam doświadczonych czy jest wszystko co trzeba czy coś trzeba by dodać/ująć. "Projekt koncepcyjny.Na tym etapie ustalane są główne zalożenia i potrzeby inwestora. Wizualizacje budynku. Projekt architektoniczno-budowlany.Techniczny aspekt projektu, czyli wszystkie rysunki potrzebne do uzyskania pozwolenia na budowę. W sklad projektu architektoniczno-budowlanego wchodzą:ArchitekturaKonstrukcjaWewnętrzne instalacje sanitarneInstalacja wentylacji mechanicznejWewnętrzne instalacje elektryczne i odgromowe Projekt zagospodarowania terenu.Plan sytuacyjny wraz z zaznaczonymi przyłączami mediów, szambem, lokalizacją śmietnika, wejścia i wjazdu na teren działki sporządzony na mapie do celów projektowych.Przyłącze energetycznePrzyłącze wody Przyłącze do zbiornika szambaPrzyłącze gazuProjekt jest w 4 podpisanych egzemplarzach wraz z wszelkimi dokumentami niezbędnymi dla uzyskania pozwolenia na budowę. Dokumentacja projektowa jest sporządzona w formie projektu budowlano-wykonawczego." Nie jestem na przykład pewien czy jeśli chodzi o wentylacje nie lepiej zlecić projekt instalatorowi. Dodam jeszcze, że ponieważ przyłącza są jedynie w pobliżu działki raczej występowałbym z zawiadomieniem niż z pozwoleniem na budowę bo tu trzeba już zdaje się mieć wszystkie przyłącza. Prąd i wodę na czas budowy będę mógł mieć od sąsiada. Edytowane 15 Października 2015 przez yarecki_wr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin34_Śl 29.10.2015 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2015 Jestem na podobnym etapie. WM do PNB to tylko zarys, później i tak Wykonawca WM zrobi swój projekt. Zazwyczaj jest to w cenie instalacji, choć są firmy które specjalizują się w WM I robią osobno projekt za 300-400 ZŁDo PNB trzeba mieć warunki techniczne mediów a nie same podłączenia mediów.Też właśnie nie wiem czy składać wniosek czy zgłoszenie (mam już podłączenie wody i prądu) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yarecki_wr 30.10.2015 08:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2015 Mi mówiono, że bezpieczniej jest wniosek dlatego, że urzędnicy jeszcze nie znają do końca przepisów i kiedy czegoś nie są pewni wolą powiedzieć nie tak na wszelki wypadek. Procedury przy wniosku są znane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 30.10.2015 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2015 Porównując ceny projektów i adaptacji a zaznaczam, ze każdy projekt, jaki oglądałem wymagałby adaptacji ponieważ zawsze coś nie było nie tak, dostałem wykaz co taki projekt indywidualny miałby zawierać. Nie znając się na tym - pierwszy dom - pytam doświadczonych czy jest wszystko co trzeba czy coś trzeba by dodać/ująć. "Projekt koncepcyjny. Na tym etapie ustalane są główne zalożenia i potrzeby inwestora. Wizualizacje budynku. Projekt architektoniczno-budowlany. Techniczny aspekt projektu, czyli wszystkie rysunki potrzebne do uzyskania pozwolenia na budowę. W sklad projektu architektoniczno-budowlanego wchodzą: Architektura Konstrukcja Wewnętrzne instalacje sanitarne Instalacja wentylacji mechanicznej Wewnętrzne instalacje elektryczne i odgromowe Projekt zagospodarowania terenu. Plan sytuacyjny wraz z zaznaczonymi przyłączami mediów, szambem, lokalizacją śmietnika, wejścia i wjazdu na teren działki sporządzony na mapie do celów projektowych. Przyłącze energetyczne Przyłącze wody Przyłącze do zbiornika szamba Przyłącze gazu Projekt jest w 4 podpisanych egzemplarzach wraz z wszelkimi dokumentami niezbędnymi dla uzyskania pozwolenia na budowę. Dokumentacja projektowa jest sporządzona w formie projektu budowlano-wykonawczego." Nie jestem na przykład pewien czy jeśli chodzi o wentylacje nie lepiej zlecić projekt instalatorowi. Dodam jeszcze, że ponieważ przyłącza są jedynie w pobliżu działki raczej występowałbym z zawiadomieniem niż z pozwoleniem na budowę bo tu trzeba już zdaje się mieć wszystkie przyłącza. Prąd i wodę na czas budowy będę mógł mieć od sąsiada. Zakres dla projektu indywidualnego jest prawidłowy : PK_PROJEKT KONCEPCYJNY – „ na tym etapie ustalane są główne założenia i potrzeby inwestora”, dokładnie tak wraz z niezbędnymi analizami działki budowlanej, Warunków Zabudowy, sąsiedztwa, obszaru oddziaływania obiektu … PB_PROJEKT BUDOWLANY , w tym Projekt Zagospodarowania działki oraz Projekt Architektoniczno – Budowlany budynku. PB jest opracowaniem wielobranżowym : Architektura + Konstrukcja + Instalacje Sanitarne i w tym Projektowana charakterystyka energetyczna, analiza możliwości racjonalnego wykorzystania systemów alternatywnych zaopatrzenia w energię i ciepło, analiza obszaru oddziaływania obiektu ( od 15.10.2015 ). Zakres i forma projektu budowlanego określa Rozporządzenie : http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet?id=WDU20120000462 + aktualne akty zmieniające Rozporządzenie jw. Projekty przyłączy – jak najbardziej są potrzebne, ale stanowią zakres PW_Projektu Wykonawczego. Projekt przyłącza gazu jest na PnB. Zakres Projektu Wykonawczego ( budynku i zagospodarowania ) jest uzgadniany indywidualnie. Brakuje mi w tym zestawieniu tego, o czym większość Inwestorów zapomina : Projekt Zjazdu drogowego, które jest opracowaniem równoległym do PB budynku i opracowywanym przez projektanta drogowego na podstawie uzgodnionego projektu zagospodarowania działki oraz Zapewnienia i Warunków Technicznych podłączenia działki do sieci drogowej. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin34_Śl 30.10.2015 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2015 A jak do mojej działki prowadzi droga węwnetrzna, prywatna, której jestem współwłaścicielem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bejaro 30.10.2015 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2015 A jak do mojej działki prowadzi droga węwnetrzna, prywatna, której jestem współwłaścicielem? Nie potrzeba wtedy projektu zjazdu wystarczy pisemko z gminy że droga prywatna ma połączenie z drogą gminną.Tak było na starych zasadach,po nowemu jakieś rodzaje dróg też zwolnione zostały z projektu zjazdu teraz krajówki i powiatówki muszą chyba mieć zjazd ale dokładnie nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 30.10.2015 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2015 zjazd ( drogowy ) – „ połączenie drogi publicznej z nieruchomością położoną przy drodze, stanowiące bezpośrednie miejsce dostępu do drogi publicznej w rozumieniu przepisów o planowaniu i zagospodarowaniu przestrzennym; ” dostęp do drogi publicznej – „ należy przez to rozumieć bezpośredni dostęp do tej drogi albo dostęp do niej przez drogę wewnętrzną lub przez ustanowienie odpowiedniej służebności drogowej; ” droga wewnętrzna – jest drogą „ nie zaliczoną do żadnej z kategorii dróg publicznych i nie zlokalizowaną w pasie drogowym tych dróg ” Warunki Zabudowy lub zapisy Planu Miejscowego określają z jakiej drogi będzie wjazd na działkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts