Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

co w projekcie indywidualnym

yarecki_wr

Recommended Posts

Porównując ceny projektów i adaptacji a zaznaczam, ze każdy projekt, jaki oglądałem wymagałby adaptacji ponieważ zawsze coś nie było nie tak, dostałem wykaz co taki projekt indywidualny miałby zawierać. Nie znając się na tym - pierwszy dom - pytam doświadczonych czy jest wszystko co trzeba czy coś trzeba by dodać/ująć.

"Projekt koncepcyjny.

Na tym etapie ustalane są główne zalożenia i potrzeby inwestora.

Wizualizacje budynku.

Projekt architektoniczno-budowlany.

Techniczny aspekt projektu, czyli wszystkie rysunki potrzebne do uzyskania pozwolenia na budowę.

W sklad projektu architektoniczno-budowlanego wchodzą:

Architektura

Konstrukcja

Wewnętrzne instalacje sanitarne

Instalacja wentylacji mechanicznej

Wewnętrzne instalacje elektryczne i odgromowe

Projekt zagospodarowania terenu.

Plan sytuacyjny wraz z zaznaczonymi przyłączami mediów, szambem, lokalizacją śmietnika, wejścia i wjazdu na teren działki sporządzony na mapie do celów projektowych.

Przyłącze energetyczne

Przyłącze wody

Przyłącze do zbiornika szamba

Przyłącze gazu

Projekt jest w 4 podpisanych egzemplarzach wraz z wszelkimi dokumentami niezbędnymi dla uzyskania pozwolenia na budowę. Dokumentacja projektowa jest sporządzona w formie projektu budowlano-wykonawczego."

Nie jestem na przykład pewien czy jeśli chodzi o wentylacje nie lepiej zlecić projekt instalatorowi. Dodam jeszcze, że ponieważ przyłącza są jedynie w pobliżu działki raczej występowałbym z zawiadomieniem niż z pozwoleniem na budowę bo tu trzeba już zdaje się mieć wszystkie przyłącza. Prąd i wodę na czas budowy będę mógł mieć od sąsiada.

Edytowane przez yarecki_wr

• 2 weeks później...

Jestem na podobnym etapie.

WM do PNB to tylko zarys, później i tak Wykonawca WM zrobi swój projekt. Zazwyczaj jest to w cenie instalacji, choć są firmy które specjalizują się w WM I robią osobno projekt za 300-400 ZŁ

Do PNB trzeba mieć warunki techniczne mediów a nie same podłączenia mediów.

Też właśnie nie wiem czy składać wniosek czy zgłoszenie (mam już podłączenie wody i prądu)

Porównując ceny projektów i adaptacji a zaznaczam, ze każdy projekt, jaki oglądałem wymagałby adaptacji ponieważ zawsze coś nie było nie tak, dostałem wykaz co taki projekt indywidualny miałby zawierać. Nie znając się na tym - pierwszy dom - pytam doświadczonych czy jest wszystko co trzeba czy coś trzeba by dodać/ująć.

"Projekt koncepcyjny.

Na tym etapie ustalane są główne zalożenia i potrzeby inwestora.

Wizualizacje budynku.

Projekt architektoniczno-budowlany.

Techniczny aspekt projektu, czyli wszystkie rysunki potrzebne do uzyskania pozwolenia na budowę.

W sklad projektu architektoniczno-budowlanego wchodzą:

Architektura

Konstrukcja

Wewnętrzne instalacje sanitarne

Instalacja wentylacji mechanicznej

Wewnętrzne instalacje elektryczne i odgromowe

Projekt zagospodarowania terenu.

Plan sytuacyjny wraz z zaznaczonymi przyłączami mediów, szambem, lokalizacją śmietnika, wejścia i wjazdu na teren działki sporządzony na mapie do celów projektowych.

Przyłącze energetyczne

Przyłącze wody

Przyłącze do zbiornika szamba

Przyłącze gazu

Projekt jest w 4 podpisanych egzemplarzach wraz z wszelkimi dokumentami niezbędnymi dla uzyskania pozwolenia na budowę. Dokumentacja projektowa jest sporządzona w formie projektu budowlano-wykonawczego."

Nie jestem na przykład pewien czy jeśli chodzi o wentylacje nie lepiej zlecić projekt instalatorowi. Dodam jeszcze, że ponieważ przyłącza są jedynie w pobliżu działki raczej występowałbym z zawiadomieniem niż z pozwoleniem na budowę bo tu trzeba już zdaje się mieć wszystkie przyłącza. Prąd i wodę na czas budowy będę mógł mieć od sąsiada.

Zakres dla projektu indywidualnego jest prawidłowy :

PK_PROJEKT KONCEPCYJNY – „ na tym etapie ustalane są główne założenia i potrzeby inwestora”, dokładnie tak wraz z niezbędnymi analizami działki budowlanej, Warunków Zabudowy, sąsiedztwa, obszaru oddziaływania obiektu …

PB_PROJEKT BUDOWLANY , w tym Projekt Zagospodarowania działki oraz Projekt Architektoniczno – Budowlany budynku.

PB jest opracowaniem wielobranżowym : Architektura + Konstrukcja + Instalacje Sanitarne i w tym Projektowana charakterystyka energetyczna, analiza możliwości racjonalnego wykorzystania systemów alternatywnych zaopatrzenia w energię i ciepło, analiza obszaru oddziaływania obiektu ( od 15.10.2015 ).

Zakres i forma projektu budowlanego określa Rozporządzenie :

http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet?id=WDU20120000462

+ aktualne akty zmieniające Rozporządzenie jw.

Projekty przyłączy – jak najbardziej są potrzebne, ale stanowią zakres PW_Projektu Wykonawczego.

Projekt przyłącza gazu jest na PnB.

Zakres Projektu Wykonawczego ( budynku i zagospodarowania ) jest uzgadniany indywidualnie.

Brakuje mi w tym zestawieniu tego, o czym większość Inwestorów zapomina : Projekt Zjazdu drogowego, które jest opracowaniem równoległym do PB budynku i opracowywanym przez projektanta drogowego na podstawie uzgodnionego projektu zagospodarowania działki oraz Zapewnienia i Warunków Technicznych podłączenia działki do sieci drogowej.

pozdrawiam :)

A jak do mojej działki prowadzi droga węwnetrzna, prywatna, której jestem współwłaścicielem?

Nie potrzeba wtedy projektu zjazdu wystarczy pisemko z gminy że droga prywatna ma połączenie z drogą gminną.Tak było na starych zasadach,po nowemu jakieś rodzaje dróg też zwolnione zostały z projektu zjazdu teraz krajówki i powiatówki muszą chyba mieć zjazd ale dokładnie nie wiem.

zjazd ( drogowy ) – „ połączenie drogi publicznej z nieruchomością położoną przy drodze, stanowiące bezpośrednie miejsce dostępu do drogi publicznej w rozumieniu przepisów o planowaniu i zagospodarowaniu przestrzennym; ”

dostęp do drogi publicznej – „ należy przez to rozumieć bezpośredni dostęp do tej drogi albo dostęp do niej przez drogę wewnętrzną lub przez ustanowienie odpowiedniej służebności drogowej; ”

droga wewnętrzna – jest drogą „ nie zaliczoną do żadnej z kategorii dróg publicznych i nie zlokalizowaną w pasie drogowym tych dróg ”

Warunki Zabudowy lub zapisy Planu Miejscowego określają z jakiej drogi będzie wjazd na działkę :)