yarecki_wr 15.10.2015 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2015 (edytowane) Porównując ceny projektów i adaptacji a zaznaczam, ze każdy projekt, jaki oglądałem wymagałby adaptacji ponieważ zawsze coś nie było nie tak, dostałem wykaz co taki projekt indywidualny miałby zawierać. Nie znając się na tym - pierwszy dom - pytam doświadczonych czy jest wszystko co trzeba czy coś trzeba by dodać/ująć. "Projekt koncepcyjny.Na tym etapie ustalane są główne zalożenia i potrzeby inwestora. Wizualizacje budynku. Projekt architektoniczno-budowlany.Techniczny aspekt projektu, czyli wszystkie rysunki potrzebne do uzyskania pozwolenia na budowę. W sklad projektu architektoniczno-budowlanego wchodzą:ArchitekturaKonstrukcjaWewnętrzne instalacje sanitarneInstalacja wentylacji mechanicznejWewnętrzne instalacje elektryczne i odgromowe Projekt zagospodarowania terenu.Plan sytuacyjny wraz z zaznaczonymi przyłączami mediów, szambem, lokalizacją śmietnika, wejścia i wjazdu na teren działki sporządzony na mapie do celów projektowych.Przyłącze energetycznePrzyłącze wody Przyłącze do zbiornika szambaPrzyłącze gazuProjekt jest w 4 podpisanych egzemplarzach wraz z wszelkimi dokumentami niezbędnymi dla uzyskania pozwolenia na budowę. Dokumentacja projektowa jest sporządzona w formie projektu budowlano-wykonawczego." Nie jestem na przykład pewien czy jeśli chodzi o wentylacje nie lepiej zlecić projekt instalatorowi. Dodam jeszcze, że ponieważ przyłącza są jedynie w pobliżu działki raczej występowałbym z zawiadomieniem niż z pozwoleniem na budowę bo tu trzeba już zdaje się mieć wszystkie przyłącza. Prąd i wodę na czas budowy będę mógł mieć od sąsiada. Edytowane 15 Października 2015 przez yarecki_wr Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/204953-co-w-projekcie-indywidualnym/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin34_Śl 29.10.2015 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2015 Jestem na podobnym etapie. WM do PNB to tylko zarys, później i tak Wykonawca WM zrobi swój projekt. Zazwyczaj jest to w cenie instalacji, choć są firmy które specjalizują się w WM I robią osobno projekt za 300-400 ZŁDo PNB trzeba mieć warunki techniczne mediów a nie same podłączenia mediów.Też właśnie nie wiem czy składać wniosek czy zgłoszenie (mam już podłączenie wody i prądu) Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/204953-co-w-projekcie-indywidualnym/#findComment-6948791 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yarecki_wr 30.10.2015 08:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2015 Mi mówiono, że bezpieczniej jest wniosek dlatego, że urzędnicy jeszcze nie znają do końca przepisów i kiedy czegoś nie są pewni wolą powiedzieć nie tak na wszelki wypadek. Procedury przy wniosku są znane. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/204953-co-w-projekcie-indywidualnym/#findComment-6949003 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 30.10.2015 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2015 Porównując ceny projektów i adaptacji a zaznaczam, ze każdy projekt, jaki oglądałem wymagałby adaptacji ponieważ zawsze coś nie było nie tak, dostałem wykaz co taki projekt indywidualny miałby zawierać. Nie znając się na tym - pierwszy dom - pytam doświadczonych czy jest wszystko co trzeba czy coś trzeba by dodać/ująć. "Projekt koncepcyjny. Na tym etapie ustalane są główne zalożenia i potrzeby inwestora. Wizualizacje budynku. Projekt architektoniczno-budowlany. Techniczny aspekt projektu, czyli wszystkie rysunki potrzebne do uzyskania pozwolenia na budowę. W sklad projektu architektoniczno-budowlanego wchodzą: Architektura Konstrukcja Wewnętrzne instalacje sanitarne Instalacja wentylacji mechanicznej Wewnętrzne instalacje elektryczne i odgromowe Projekt zagospodarowania terenu. Plan sytuacyjny wraz z zaznaczonymi przyłączami mediów, szambem, lokalizacją śmietnika, wejścia i wjazdu na teren działki sporządzony na mapie do celów projektowych. Przyłącze energetyczne Przyłącze wody Przyłącze do zbiornika szamba Przyłącze gazu Projekt jest w 4 podpisanych egzemplarzach wraz z wszelkimi dokumentami niezbędnymi dla uzyskania pozwolenia na budowę. Dokumentacja projektowa jest sporządzona w formie projektu budowlano-wykonawczego." Nie jestem na przykład pewien czy jeśli chodzi o wentylacje nie lepiej zlecić projekt instalatorowi. Dodam jeszcze, że ponieważ przyłącza są jedynie w pobliżu działki raczej występowałbym z zawiadomieniem niż z pozwoleniem na budowę bo tu trzeba już zdaje się mieć wszystkie przyłącza. Prąd i wodę na czas budowy będę mógł mieć od sąsiada. Zakres dla projektu indywidualnego jest prawidłowy : PK_PROJEKT KONCEPCYJNY – „ na tym etapie ustalane są główne założenia i potrzeby inwestora”, dokładnie tak wraz z niezbędnymi analizami działki budowlanej, Warunków Zabudowy, sąsiedztwa, obszaru oddziaływania obiektu … PB_PROJEKT BUDOWLANY , w tym Projekt Zagospodarowania działki oraz Projekt Architektoniczno – Budowlany budynku. PB jest opracowaniem wielobranżowym : Architektura + Konstrukcja + Instalacje Sanitarne i w tym Projektowana charakterystyka energetyczna, analiza możliwości racjonalnego wykorzystania systemów alternatywnych zaopatrzenia w energię i ciepło, analiza obszaru oddziaływania obiektu ( od 15.10.2015 ). Zakres i forma projektu budowlanego określa Rozporządzenie : http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet?id=WDU20120000462 + aktualne akty zmieniające Rozporządzenie jw. Projekty przyłączy – jak najbardziej są potrzebne, ale stanowią zakres PW_Projektu Wykonawczego. Projekt przyłącza gazu jest na PnB. Zakres Projektu Wykonawczego ( budynku i zagospodarowania ) jest uzgadniany indywidualnie. Brakuje mi w tym zestawieniu tego, o czym większość Inwestorów zapomina : Projekt Zjazdu drogowego, które jest opracowaniem równoległym do PB budynku i opracowywanym przez projektanta drogowego na podstawie uzgodnionego projektu zagospodarowania działki oraz Zapewnienia i Warunków Technicznych podłączenia działki do sieci drogowej. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/204953-co-w-projekcie-indywidualnym/#findComment-6949185 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin34_Śl 30.10.2015 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2015 A jak do mojej działki prowadzi droga węwnetrzna, prywatna, której jestem współwłaścicielem? Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/204953-co-w-projekcie-indywidualnym/#findComment-6949254 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bejaro 30.10.2015 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2015 A jak do mojej działki prowadzi droga węwnetrzna, prywatna, której jestem współwłaścicielem? Nie potrzeba wtedy projektu zjazdu wystarczy pisemko z gminy że droga prywatna ma połączenie z drogą gminną.Tak było na starych zasadach,po nowemu jakieś rodzaje dróg też zwolnione zostały z projektu zjazdu teraz krajówki i powiatówki muszą chyba mieć zjazd ale dokładnie nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/204953-co-w-projekcie-indywidualnym/#findComment-6949265 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 30.10.2015 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2015 zjazd ( drogowy ) – „ połączenie drogi publicznej z nieruchomością położoną przy drodze, stanowiące bezpośrednie miejsce dostępu do drogi publicznej w rozumieniu przepisów o planowaniu i zagospodarowaniu przestrzennym; ” dostęp do drogi publicznej – „ należy przez to rozumieć bezpośredni dostęp do tej drogi albo dostęp do niej przez drogę wewnętrzną lub przez ustanowienie odpowiedniej służebności drogowej; ” droga wewnętrzna – jest drogą „ nie zaliczoną do żadnej z kategorii dróg publicznych i nie zlokalizowaną w pasie drogowym tych dróg ” Warunki Zabudowy lub zapisy Planu Miejscowego określają z jakiej drogi będzie wjazd na działkę Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/204953-co-w-projekcie-indywidualnym/#findComment-6949655 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts