Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

palenie odgórne a drewno ?

jeremox88

Recommended Posts

Witam, posiadam kocioł górno-dolny i zawsze paliłem w nim od dołu węglem i drewnem.

Znajomy polecił mi ostatnio palenie górne gdyż podobno na dłużej starcza.

I teraz mam do was pytanie, czy można palić odgórnie używając drewna i węgla ? lub samego drewna ?

Z drewnem postępować tak samo jak z węglem czyli naładować do pełna i od góry rozpalić?

Jeszcze powiedźcie mi czy można palić odgórnie w takim piecu jeżeli mam dmuchawę ?

• 2 months później...

wywal dmuchawę albo ustaw na niskie obroty dmuchawa powoduje większe kopcenie i większe żużycie opału przerób sobie kocioł na dolne spalanie zastaw górno dziurę szamotem a w dolnej zrub palnik i pal od dołu a jeśli się nie da zatkać górnej dzióry to zatkaj dolną dzióre i pal od góry .

Owszem można tylko drewno cały czas potrzebuje dużo powietrze wtórnego a węgiel jeszcze więcej jak się gazuje jak sie odgazuje to do koksu potrzeba mniej powietrza. Tak nażadować do pełna i odpalić od góry

Jeremox jesli masz za dużo drewna to moze wyprubuj moją przeróbkę ale wtedy ten kocioł będzie tylko na drewno bo nie ma w nim rusztu a popiołu z drewna jest tyle co kot napłakał Też miałem kocioł górno dolny a w tej chwili to wersja dolniak ukierunkowany na holzgaz w moim wyciąłem szczelinę w górnych drzwiach zasypowych i tam podaję powietrze pierwotne przez zasyp powietrze wtórne PW podane przez drzwiczki popielnikowe przez dwie dziury fi 18mm.

http://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/18792-kempes-18kw-home-tuning-start/page-3 Spalanie bezdymne przy tym paleniu musisz przestrzegać przykazań dot. spalania drewna Zero dmuchaw podawanie PG ustawiane na szczelinę wysuszone sezonowane drewno i wiele innych. Minusem jest jak zwykle mała komora zasypowa.