Marian_D 15.10.2015 16:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2015 Mam dość nietypowe pytanie odnośnie pomp ciepła, skierowane raczej do specjalistów. Chodzi mi o schładzanie budynku przy pomocy pompy ciepła, ale w trybie aktywnym nie pasywnym. Załóżmy, że chcemy odwrócić działanie pompy ciepła, tzn podłogówkę podłączymy przez bufor jako dolne źródło a odbiornikiem będzie GWC. Ile stopni da się uzyskać na buforze przy założeniu, że GWC ma bardzo dużą pojemność cieplną i jego temperatura nigdy nie wzrośnie powyżej 12 stopni? Oczywiście są pompy odwracalne, ale problem w tym że pompa już stoi a "specjaliści" co ją instalowali nie mają pojęcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
clarnet 16.10.2015 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2015 Tego typu rozwiązanie ma Nibe w swoich pompach gruntowych. To moduł HPAC. Tutaj znajdziesz schemat i opis jak to działa. Znajdziesz tutaj schemat tego modułu i opis jak działa. To nic innego jak układ 4 zaworów 3d + karta automatyki do współpracy z PC w izolowanej obudowie.Nie ma problemu z uzyskaniem 7-8 stopni. Szczerze mówiąc niżej nie sprawdzałem, bo nie było takiej potrzeby, a nie pamietam jakie jest tam ograniczenie. Mamy kilka takich układów na instalacjach mieszanych z klimakonwektorami.pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marian_D 16.10.2015 17:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2015 Dziękuję bardzo za informację! Rozumiem że to rozwiązanie powinno dać się zastosować i z innymi pompami? 7-8 stopni to idealna temperatura. Tak nawiasem mówiąc to dziś obdzwoniłem kilkanaście dużych firm sprzedających pompy i... nikt nie ma pojęcia. Jeden nawet twierdził, że tak nie można tego podłączyć bo pompa "się zatrze" niby ze względu na "wyższe opory" Oj słabo ta branża wygląda pod względem kompetencji :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts