Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Czy to prawda, że korzystanie gazu ziemnego grozi bankructwem?

W moim przypadku gazownia odmówiła wybudowania gazociągu, choć jest to tylko 180 m od głównej lini i gaz jest po mojej stronie ulicy.

Dziwi mnie to trochę, ale taka jest rzeczywistość. Zmuszona będę zafundować sobie gaz ziemny, boję się, że "pójdę z torbami"

Czy trzeba jakoś przerobić komin i piec do odbioru gazu ziemnego?

Dziękuję za wszelkie inform:)

https://forum.murator.pl/topic/20496-gaz-ziemny-quotba%C5%84ka-w-ogr%C3%B3dkuquotma-to-kto%C5%9B/

tak dokładnie chodzi mi o gaz ciekły:)

Boję się ogrzewania elektr. bo mam 350 m do ogrzania.

To trochę dużo i wyjdzie drogo jaka by to nie była strefa.

Dzięki za odp.:)

Mam taką sytuację. Jeśli planujesz wspomaganie kominkiem, to wcale nie musi być tak źle. A prądem bym nie eksperymentował tj. nie szedłbym tylko w ten sposób nie robiąc normalnej instalacjii wodnej. Jeśli prąd okaże się za drogi, to ciężko potem wykonać "normalną"instalację.

Ale prąd może wyjść drożej praktycznie tylko w sytuacji korzystania z taryfy budowlanej (np po 60gr kWh), Gdy propan było po 1 zł robiliśmy na forum obliczenia, że koszty będą zbliżone do prądu, obecnie jest po 1,5 zł za litr. Polecam zapoznać się z wątkiem "gaz czy prąd" na forum sondaże.
tak dokładnie chodzi mi o gaz ciekły:)

Boję się ogrzewania elektr. bo mam 350 m do ogrzania.

To trochę dużo i wyjdzie drogo jaka by to nie była strefa.

Dzięki za odp.:)

Nie wiem na co Cię stać, i jaką kwotę na ogrzewanie uznasz za bankructwo. Ja na sezon 2002/2003 musiałam wydać na sam gaz (propan) ok. 5 000zł ( + dzierżawa zbiornika 4x168zł). Teraz mam piec miałowy i na ogrzewanie tegoż samego domku wydałam ok. 1200 zł.

Co w związku z tym sądzę o gazie płynnym łatwo się domyślić. :evil:

Serdeczności

Juli

Ja mam butlę w ogrodzie (zakopaną pod ziemią żeby nie szpeciła podwórka :D ). Koszty inwestycyjne miałem niskie - niecałe 2 000 zł, a gazownia za 100 m przyłącza chciała 30 000 pln. Zostało 28 000 - wystarczy na ładnych parę lat ogrzewania całego domu. Koszt roczny przy domu 150 m2 razem z ciepłą wodą to ok. 4 000 pln.
Dzięki z odpowiedzi.

Pomysł z piecem na miał jest KUSZĄCY:)

Podejrzewam jednak, że ten piec musi znajdować się w piwnicy, czy dobrze myślę?

Ja niestety nie zaplanowałam piwnic.

Piec może być też w kotłowni np. wydzielonej z części garażu. Po spektakularnych efektach ogrzewania gazem w moim domku mój teść w swoim projekcie szybciutko dokonał takiej zmiany. Kotłownia ma ok. 4-5 m.kw, mieści się i piec i tona miału . Może być i mniejsza, bo miał można składować na zewnątrz.

Juli