Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pierwszy sezon grzewczy w domu - pytania laika

slawekgrz

Recommended Posts

pozwólcie, że zacznę od opisu instalacji tak jak ją widzę,

piec: Vaillant VCW ecoTEC plus z zasobnikiem VIH CL 20 S

sterownik: Vaillant calorMATIC 470 z czujnikiem temp. zewnętrznej

cały dom w ogrzewaniu podłogowym + 2 drabinki w łazienkach

na każdym piętrze rozdzielacz z pompą i zaworem mieszającym (?) jak na zdjęciu.

Drabinki to wymysł dewelopera, ja chciałem całość tylko w podłogówce aby piec mógł pracować w lepszych warunkach dla kondensatu.

A teraz pytania laika:

1. pompy w rozdzielaczach chodzą cały czas, nawet, gdy pompa pieca nie pracuje - czy taka sytuacja jest poprawna, czy zrobić jakiś przekaźnik, który je wyłączy (piec ma wyjście z taką informacją, jeśli dobrze czytam instrukcję, doprowadziłem przewody pomiędzy szafkami a piecem)?

2. gry pompa pieca nie pracuje, piec "piszczy", czy to obiaw, którym powinienem się zainteresować?

3. z uwagi, że na piecu ustawiłem max temp 35 stopni, to zawór jest mieszający jest raczej dla ozdoby, dodatkowo na pompie jest termostat ustawiony z wył. pow. 30 stopni. czy zawór mieszający jest w stanie "wyłączonym" gdy jest maksymalnie odkręcone pokrętło (zdjęcie)?

4. w sterowniku pieca znalazłem następujące opcje:

a) czas blokady pompy

b) maks. wczesne nagrzewanie

c) maks. wyprzedz. wył.

d) ciągłe grzanie TZ

do czego one służą i jak powinny być ustawione?

5. na coś jeszcze powinienem zwrócić uwagę przy ogrzewaniu? dziękuję za wyrozumiałość były użytkownik ciepła systemowego w bloku ;)

IMG_3282.jpg

IMG_3283.jpg

IMG_3284.jpg

IMG_3286.jpg

IMG_3287.jpg

Drabinki to wymysł dewelopera, ja chciałem całość tylko w podłogówce aby piec mógł pracować w lepszych warunkach dla kondensatu.

Miałeś racje ,teraz masz nie potrzebnie skomplikowany system dla dwóch drabinek które do niczego nie są potrzebne .

Pompy powinny być sterowane z kotła .

Piszesz że masz czujnik zewnętrzy ( pogodowy ) w takim układzie interesuje cie krzywa grzewcza dla podłogówki jest w zakresie 0.4-0.2 .

Jak jest wszystko dobrze podłączone to na kotle max na CO ustaw 45*C pod warunkiem że jest czujnik pogodowy podłączony i na CM470 widzisz temp jaka jest na zewnątrz .

Edytowane przez uris

Instalacja wcale nie przekombinowana. Jedynie ten zawór mieszający w rozdzielaczu nie jest potrzebny - przydałby się jakbyś miał inne źródło ciepła mało sterowalne. Ograniczniki temperatury przy pompie się przydają - gdybys miał jeszcze inne źródło ciepła typu kominek z płaszczem. Obecnie raczej Ci się nie przydadzą.

Jednak w Twojej instalacji brakuje ważnej rzeczy jaką jest sprzęgło hydrauliczne.

W automatyce kotła masz zapewne ustawienie, że pompa kotła włączana jest, gdy działa palnik. Gdy palnik nie działa, to pompa stoi, a ponieważ prawdopodobnie nie masz sprzęgła to zostaje wymuszony obieg przez piec poprzez pompę w rozdzielaczu. Przy tego typu instalacjach musi być sprzęgło hydrauliczne. Wiem wiem, że niektórzy (większość) polscy super hiper instalatorzy uważają to za zbędny element instalacji, ale niestety później są takie kwiatki jak u Ciebie. Piec masz pewnie bespośrednio puszczony w instalację?

Ad1. Pompy chodzą cały czas, aby piec mógł kontrolować temperaturę wody zasilającej. Można sterować pompą (przynajmniej w viessmanie) w taki sposoób, aby załaczana była ona co np. 20 minut na kilka minut.

Źle jesli coś CI będzie wyłączało pompę, stracisz na komforcie, bo raz, że podłoga Ci wystygnie, a dwa będziesz miał wieksze skoki temperatury i dłuższy czas dogrzania. Niech pompy działają cały czas.

Zawór mieszający otwórz na full. Jedynie piec ma sterować temepratura zasilania w zależności od temperatury zewnętrznej.

Pompy musisz podłączyć pod piec. To piec ma je załączać.

Gdy piec (pewnie masz jednofunkcyjny?) grzeje CWU, to zawrót 3 drożny przełączony jest na grzanie CWU, wtedy pompy obiegu CO muszą zostać wyłączone, bo obieg jest rozpięty! Gdybyś miał sprzęgło, to by nie musiały być wyłączone. W tym momencie bez sprzęgła CO nie może pracować, bo obieg jest przecięty przez piec.

Edytowane przez saturnv

pogubiłem się... pompy przy rozdzielaczach mają pracować cały czas czy być sterowane razem z pompą pieca?

Piec jest dwufunkcyjny z zasobnikiem, pompy przy rozdzielaczach (wilo rs15/6 RKA) mają 3-45W.

Sprzęgło, już mi się podoba, że mam do wydania tysiaka :) czy przeżyje instalacja jak zrobię to po sezonie grzewczym czy mam się spieszyć?

A może... wymontować całkowicie pompy w rozdizelaczach i niech piec sobie radzi?

Edytowane przez slawekgrz

I pompa pieca i pompy przy rozdzielaczach mają być sterowane z pieca. Trzeba zmienić ustawienia, że pompa pieca ma również pracować, gdy palnik nie pracuje. Pompa pieca już jest automatycznie sterowana, a pompy w rozdzielaczach podłączysz do pieca jako pompa obiegu grzewczego. Zgaduje, że masz sterowanie jednym obiegiem grzewczym bez mieszacza - z punktu widzenia pieca ???

Powinieneś doprowadzić do sytuacji, w której pompa pieca w trybie CO, ma przepływ taki sam jak pompa/pompy w rozdzielaczach.

Najprościej zmienić w tym celu wymaagne obroty pompy pieca dla trybu CO, bo pompy w rozdzielaczach pewnie juz masz wyskalowane na odpowiednie przepływy na rotamerach, więc ruszenie ich spowoduje konieczność ustawienia od nowa przepływów w pętlach.

Zatem zacznij od przepięcia pomp w rozdzielaczach pod piec, a później przestaw ustawienia pompy pieca.

Sprzęgło by się przydało, ale pod warunkiem, że ktoś je dobrze zamontuje - nie w poziomie, tylko w pionie. (Filtry nie w pionie, tylko w poziomie).

Instalacja wcale nie przekombinowana. Jedynie ten zawór mieszający w rozdzielaczu nie jest potrzebny - przydałby się jakbyś miał inne źródło ciepła mało sterowalne. Ograniczniki temperatury przy pompie się przydają - gdybys miał jeszcze inne źródło ciepła typu kominek z płaszczem. Obecnie raczej Ci się nie przydadzą.

Jednak w Twojej instalacji brakuje ważnej rzeczy jaką jest sprzęgło hydrauliczne.

W automatyce kotła masz zapewne ustawienie, że pompa kotła włączana jest, gdy działa palnik. Gdy palnik nie działa, to pompa stoi, a ponieważ prawdopodobnie nie masz sprzęgła to zostaje wymuszony obieg przez piec poprzez pompę w rozdzielaczu. Przy tego typu instalacjach musi być sprzęgło hydrauliczne. Wiem wiem, że niektórzy (większość) polscy super hiper instalatorzy uważają to za zbędny element instalacji, ale niestety później są takie kwiatki jak u Ciebie. Piec masz pewnie bespośrednio puszczony w instalację?

Ad1. Pompy chodzą cały czas, aby piec mógł kontrolować temperaturę wody zasilającej. Można sterować pompą (przynajmniej w viessmanie) w taki sposoób, aby załaczana była ona co np. 20 minut na kilka minut.

Źle jesli coś CI będzie wyłączało pompę, stracisz na komforcie, bo raz, że podłoga Ci wystygnie, a dwa będziesz miał wieksze skoki temperatury i dłuższy czas dogrzania. Niech pompy działają cały czas.

Zawór mieszający otwórz na full. Jedynie piec ma sterować temepratura zasilania w zależności od temperatury zewnętrznej.

Pompy musisz podłączyć pod piec. To piec ma je załączać.

Gdy piec (pewnie masz jednofunkcyjny?) grzeje CWU, to zawrót 3 drożny przełączony jest na grzanie CWU, wtedy pompy obiegu CO muszą zostać wyłączone, bo obieg jest rozpięty! Gdybyś miał sprzęgło, to by nie musiały być wyłączone. W tym momencie bez sprzęgła CO nie może pracować, bo obieg jest przecięty przez piec.

To nie prawda , w cale nie musi działać palnik żeby pompa pracowała w kotle , nie mieszajcie chłopakowi w głowie i pompy mają się wyłączać !!

Tak jak kolega napisał mieszacz na full otwarty ,kocioł ma sterować temperaturą zasilania .

Dokładnie, pompka musi przy pogodówce pracować cały czas, bo kocioł musi znać temperaturę powrotu. Jeżeli jest za niska, to włącza się grzanie.

Wiesz może jakiej mocy jest ta pompka?

Przykro mi ale mylisz się :)

Kocioł ma możliwość sterowania dwoma pompami ,jedna z pomp to pompa obiegowa CWU a druga pompa to np pompa za sprzęgłem .

Prawda jest że mógłbyś mieć sprzęgło i to by ułatwiło temat bo pompy by się nie zakłócały , ale go nie masz i musi być jak jest .

Kocioł zna temperaturę powrotu bo załącza pompę zewnętrzną jak i wewnętrzną i buja wodę , do tego jest opcja wybieg pompy ( szczegóły mogę opisać później )

Jeżeli przekaźnik w kotle wytrzyma to mógłbyś podłączyć obie pompy pod jedno wejście w kotle w tedy kocioł by załączał wszystko ( byś musiał to dokładnie sprawdzić )

Jak masz pytania to pisz 2 lata studiuje kocioł vaillanta to co nieco już o nim wiem .

2. gry pompa pieca nie pracuje, piec "piszczy", czy to obiaw, którym powinienem się zainteresować?

Nie jest to normalne , pewnie pompy pchają wodę przez kocioł i z tond ten pisk .

a) czas blokady pompy

b) maks. wczesne nagrzewanie

c) maks. wyprzedz. wył.

d) ciągłe grzanie TZ

do czego one służą i jak powinny być ustawione?

5. na coś jeszcze powinienem zwrócić uwagę przy ogrzewaniu? dziękuję za wyrozumiałość były użytkownik ciepła systemowego w bloku

a) głowy sobie tym nie zawracaj

b) przy podłogówce głowy sobie tym nie zawracaj

c) też sobie głowy tym nie zawracaj

d) tym też sobie głowy nie zawracaj

ustaw to domyślnie

Wątków odnośnie vaillanta jest kilka ,nie sposób wszystko powtarzać :-(

Edytowane przez uris

Alez glupoty tutaj mozna znalezc...

Po pierwsze, to instalator skroil inwestora konkretnie :)

Powinno byc tak: kociol, rozdzielacz, rurki do OP a drabinki podpiac tak samo jak OP. Niepotrzebne zadne dodatkowe pompy, mieszacz itp.

Poza tym Liwko ma racje - kondensat tylko z podlogowka ma byc sterowany w 100% pogodowka - pompa ma chodzic CALY CZAS by kociol mogl utrzymac stala temp. zladu. I zadnych termostatow, silownikow tylko regulacja na przeplywach.

I koniec koncow mamy WZORCOWA instalacje.

Alez glupoty tutaj mozna znalezc...

Po pierwsze, to instalator skroil inwestora konkretnie :)

Powinno byc tak: kociol, rozdzielacz, rurki do OP a drabinki podpiac tak samo jak OP. Niepotrzebne zadne dodatkowe pompy, mieszacz itp.

Poza tym Liwko ma racje - kondensat tylko z podlogowka ma byc sterowany w 100% pogodowka - pompa ma chodzic CALY CZAS by kociol mogl utrzymac stala temp. zladu. I zadnych termostatow, silownikow tylko regulacja na przeplywach.

I koniec koncow mamy WZORCOWA instalacje.

A po co ta pompa ma niby chodzić non-stop jeśli możesz to jaśniej wytłumaczyć .

Widać że zatrzymałeś się gdzieś w latach 90-tych no tak się składa że posiadam kocioł vaillanta i wyobraź sobie że żadna pompa nie pracuje non stop i kocioł doskonale wie kiedy się załączyć .

Pytanie czy ty wiesz na jakiej zasadzie działa algorytm vaillant z systemem pogodowy bo z tego co piszesz to pojęcia nie masz o tym .

:)))

Padlem i nie moge sie podniesc z podlogi :)))

Nie masz pojecia o regulacji ilosciowej.... A to, ze u Ciebie pompa nie chodzi caly czas to skutek tego, ze zapewne sterujesz go systemem mieszanym - jakosciowo/ilosciowym. Czyli mowiac jezykiem amatora, kociol wraz z pompa wylacza sie po osiagnieciu zadanej t.w pomieszczeniu, czyli nie ma to nicic wspolnego z czysta pogodowka....bo pewnie na colormaticu zamiast "brak" masz "korekta"...

No i poza tym nie odpowiedziales mi na pytanie pograzajace - skad kociol zna aktualna t.zladu bez obiegu czynnika?

Edytowane przez mistalova

Jak byś był spostrzegawczy to byś doczytał w mojej stopce że używam wyłącznie czujnika pogodowego bez wpływu temp wew.

Skąd kocioł wie że ma się włączyć ,muszę cię zmartwić vaillant nie udostępnia swojego algorytmu z resztą nie chodzi tu o vaillanta bo pewnie większość producentów stosuje podobne rozwiązania . Ja tylko mogę napisać z moich obserwacji działania kotła ,kocioł po przestaniu grzania po jakimś czasie ( pewnie to sobie wyliczy z różnych danych typu temp zasilania ,temp zewnętrzna,KG ( to tylko producent wie ) włącza ( w moim przypadku ) obie pompy ( pompę kotłową i pompę za sprzęgłem ) W memu serwisowym można ustawić czas wybiegu takiej pompy standard to 5m i kolego na tej podstawie wie czy kocioł ma się załączyć czy nie i uwierz mi lub nie ale mam ustawiona KG na 0,25 i jadę na samej pogodówce i temperaturę w domu mam zawsze taką jak ustawie na CM470.

Z drugiej strony rozumiem cię ,nie miałeś styczności z czymś nowszym i tkwisz w czymś starym nie dopuszczając do siebie że nowoczesne kotły potrafią o wiele więcej niż ci się śniło ,że nie potrzebują marnowania energii na bujanie pompą 24h .

Edytowane przez uris

pompki i mieszacze były elementem negocjacji, gdy deweloper nie chciał już schodzić z ceny dołożyliśmy podłogówkę w całym domu...

@uris to jak z pompą? mam 2 tryby eco - chodzi z palnikiem +5 minut, komfortowy - chodzi zawsze poza momentami kiedy CWU jest brana?

Pompy zewnętrzne podłączyć przez VR40 vaillanta i będzie OK?

Z drugiej strony rozumiem cię ,nie miałeś styczności z czymś nowszym i tkwisz w czymś starym nie dopuszczając do siebie że nowoczesne kotły potrafią o wiele więcej niż ci się śniło ,że nie potrzebują marnowania energii na bujanie pompą 24h .

Taaa... akurat kotly domowe to nie jest szczyt mysli technicznej - jak chcesz zobaczyc hitec to wybierz sie do MPC, przy okazji moze jakis operator wytlumaczy Ci o co chodzi ze sterowaniem pogodowym wezlow.

Ponawiam pytanie po raz trzeci o statni: skad kociol zna t. zladu skoro nie ma obiegu czynnika. Bez odpowiedzi na to pytanie nie mamy o czym dyskutowac.

Taaa... akurat kotly domowe to nie jest szczyt mysli technicznej - jak chcesz zobaczyc hitec to wybierz sie do MPC, przy okazji moze jakis operator wytlumaczy Ci o co chodzi ze sterowaniem pogodowym wezlow.

Ponawiam pytanie po raz trzeci o statni: skad kociol zna t. zladu skoro nie ma obiegu czynnika. Bez odpowiedzi na to pytanie nie mamy o czym dyskutowac.

Jak nie ma obiegu jak jest , czytać nie potrafisz czy co ? chyba jasno jest napisane że kocioł gdy nie pracuje to co jakiś czas robi wybieg pompy ,czego ty tu nie rozumiesz ?

pompki i mieszacze były elementem negocjacji, gdy deweloper nie chciał już schodzić z ceny dołożyliśmy podłogówkę w całym domu...

@uris to jak z pompą? mam 2 tryby eco - chodzi z palnikiem +5 minut, komfortowy - chodzi zawsze poza momentami kiedy CWU jest brana?

Pompy zewnętrzne podłączyć przez VR40 vaillanta i będzie OK?

@Sławekgrz jak byś mógł operować kodami serwisowymi ,tymi w kotle D. to by było prościej.

Tak pompy mają być podłączone przez VR40 do tego on służy ,też mam u siebie vr40 wewnątrz kotła ,są też takie moduły na zewnątrz kotła .

Moduł wielofunkcyjny 2/7 VR 40 do montażu wewnątrz kotła (do kotłów VU/VUW atmoTEC, VCW ecoTEC pro,VSC atmoCOMPACT, VSC ecoCOMPACT, VSC S auroCOMPACT, VKS ecoVIT plus) z możliwością realizowania jednocześnie 2 z 7 dodatkowych funkcji:

Sterowanie pompą cyrkulacyjną c.w.u.

Sterowanie zewn. zaworem elektromagnetycznym

Wyprowadzenia sygnalizacji usterek

Sterowanie zewnętrzną pompą obiegu grzewczego

Sterowanie klapą spalinową

Potwierdzenie otwarcia klapy spalinowej

Sterowania odciągiem oparów

Edytowane przez uris