Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dopuszczalna odchyłka futryny od pionu

Recommended Posts

Są to drzwi zewnętrzne, zamykają się dobrze. Przy pionowym ustawieniu futryny między skrzydłem a futryną jest duża szczelina. Po wysunięciu futryny dołem na zewnątrz o ok 1.5cm skrzydło przylega dobrze, ale po obróbce będzie widać krzywiznę na ościeżu między futryną a licem ściany zewnetrznej. Ościeże ma 12cm.

Futryna będzie wysunięta na zewnątrz, w stronę otwierania drzwi, czyli możliwe że skrzydło

będzie haczyć o podłogę.

Zapytam jeszcze raz:

Czy zasady fachowego montażu drzwi dopuszczają odchylenie od pionu dolnej części futryny o 1,5cm w celu spasowania jej ze zwichrowanym skrzydłem?

Edytowane przez facet80

zasadą montażu drzwi jest by strona z zawiasami była w pionie, tu dopuszczalne odchyłki idą w milimetry zgodnie z tolerancją montażu jaką powinna zawierać jego instrukcji

Strona klamki to zupełnie inna bajka. Niestety skrzydła czasem są zwichrowane (choć nie powinny) i tą stronę ustawia się nie na poziomice tylko na przyleganie skrzydła do ościeżnicy

Jednak 1,5 cm to trochę za dużo

Pierwsza instrukcja jaką sobie wpoiłem miała zapis:

"dopuszczalne odchyłki to 1mm na 1 metr, jednak nie więcej niż 3mm" Nie traktuj tego jako normę - to tylko przykład.

Prawda jest taka, że stronę zamkową się dopasowuje do skrzydła. Powyżej 5 mm to dużo i należałoby przerwać montaż i zareklamować skrzydło.

Odchyłka płaskości skrzydeł wynosi 2mm na 1 metr (liczy się to w specyficzny sposób). Druga rzecz - nie twórzmy w tym miejscu nowych definicji płaskości, czyli "skoro się zamyka to jest dobrze". Dobrze jest w momencie gdy ściana trzyma pion i poziom, kąty proste i identyczne wymiary na górze i na dole otworu drzwiowego (czy mowa o szerokości czy grubości glifu).

Także dobrze powinny być "równo i prosto" a nie odchylenie ponad przewidziane normy.