Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam, tak jak w temacie mam prośbe o opinie w sprawie podziału działki ( dom jednorodzinny z wyodrebnionymi dwoma lokalami mieszkalnymi ) mieszkanie kupione od dewelopera ktory twierdzi ze teren wokol domu jest czescia wspolna (mamy podpisac porozumienie na wylaczne uzytkowanie ) moje mieszkanie jest na górze, problem polega na tym ze wg mnie dzialka zostala niesprawieliwie podzielona na zdjeciu oznaczylem czerwona linią "granice" miedzy mna a sasiadem , moje wejscie jest po prawej stronie i granica dzialki wytytczona zgodnie z osią klatki schodowej czy Waszym zdaniem moge "walczyc"o wieksza czesc działki? wg dewelopera mam mniej dzialki poniewaz do mnie nalezy strych http://zapodaj.net/2ff6599e27a31.bmp.html rzut.bmp

Macie oznaczone z sąsiadem udziały ułamkowe w nieruchomości wspólnej? Raczej powinniście mieć, jeśli lokale są wydzielone i kupione "hipotecznie", chyba że na razie jest tylko umowa zobowiązująca z deweloperem. Jeśli Twój lokal ma większą powierzchnię, to i udział powienien być większy, ergo należy Ci się większa część części wspólnych (w tym działki) do używania. Ale jeśli strych jest częścią wspólną, a Ty dostajesz go całości do używania, to musi to być uwzględnione w użytkowaniu działki, więc możliwe, że deweloper ma rację.

Czy w umowie z deweloperem jest napisane, że działka będzie podzielona w określony sposób?

Jeśli się nie zgadzasz, zapewne możesz nie podpisać umowy w sprawie podziału do używania i będziecie się dogadywać z sąsiadem (albo kłócić) kto ma kiedy używać wspólnej dzialki, kosić itp.

Narazie jest to umowa deweloperska i w akcie nie znalazlem nic o udzialach ulamkowych znalazlem natomiast cos takiego : z przedmiotowym lokalem mieszkalny zwiazany bedzie udzial w nieruchomosci wspolnej ktory odpowiadac bedzie stsounkowi powierzchni uzytkowej lokalu mieszkalnego wraz z powiechnia pomieszczen przynaleznych do lacznej powiechni uzykowej wszytskich lokali wraz z pomieszczeniami do nich przynaleznymi i nastepnie jes t jeszcze punkt " zostala poinformowana o koniecznosci ustanowienia umownego podzialu do korzystania z nieruchomosci wspolnej (zgodnie z mapka stanowiaca zalacznik) i ta mapka jest taka sama jak ja narysowalem w tym temacie....
To jeśli znasz stosunek powierzchni lokali, możesz wyliczyć ile z działki, strychu itp. części wspólnych przypada na Twoje mieszkanie. Jeśli z udziałów wynika znaczna dysproporcja na Twoją korzyść w stosunku do tego co proponuje deweloper (np. dlatego, że strych jest pomieszczeniem przynależnym do Twego lokalu i zwiększa Twój udział), są podstawy do powalczenia, jeśli uważasz że warto. Niemniej, trzeba pamiętać, że udziały ułamkowe nie zawsze muszą przekładać się na metry fizyczne (istotna jest także użyteczności i wartość rynkowa, jeśli da się ją określić) i że zapis w umowie, który zacytowałeś, chociaż niezbyt jasny, będzie prawdopodobnie interpretowany jako Twoja zgoda na określony sposób podziału do korzystania.