maly123 16.10.2015 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2015 witam, mam pytanie dotyczace przepisania/darowizny dzialki z ojca na syna a konkretnie: ojciec posiada dzialke do ktorej zamowil projekt domu - budowa jest na zgłoszenie (juz rozpoczeta tj. dzialka ogrodzona dom wytyczony i tyle) jak i czy mozna zrobic darowizne dzialki na ktorej rozpoczeto budowe tj. tylko go wytyczono nic wiecej PS: ojciec jako wlasiciel robil zgloszenie budowy i czy to jakos trzeba teraz zmienic (ze teraz syn bedzie budowal) czy wystarczy tylko umowa darowizny u notariusza ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 16.10.2015 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2015 1. Notariusz i darowizna.2. Do starostwa i cesja PnB/zgłoszenia na Ciebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maly123 16.10.2015 08:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2015 dzieki. a czy sa jakies problemy w starostwie z tym ? jakies oplaty ? i czy ktos wie ile maja czasu na zmiane ? mam pytac o cesje zgloszenia budowy tak ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 16.10.2015 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2015 Właściciel PnB/zgłoszenia (czyli ojciec) dokonuje cesji.Na stronie starostwa powinna byc informacja, a może nawet gotowy wniosek.Koszty - administracyjne (jeśli są) niewielkie.Termin - w zasadzie od ręki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DziadekT 16.10.2015 15:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2015 Pytaj o decyzję przenoszącą prawa i obowiązki wynikające ze zgłoszenia - art. 40 ust. 4 Prawa budowlanego (nowy przepis). Wnioskodawcą powinienieś być Ty i dołączyć zgodę ojca plus swoje oświadczenie o dysponowaniu nieruchomością na cele budowlane (to nie znaczy, że możesz wnioskować dopiero po dokonaniu darowizny, ale jeśli robisz to przed, lepiej mieć pisemną zgodę ojca na budowę przez Ciebie domu na jego działce). Całkiem od ręki raczej nie będzie, bo starosta musi wydać decyzję; pewnie mu zejdzie 2-3 tygodnie najmarniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 16.10.2015 16:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2015 Wnioskodawcą powinienieś być Ty i dołączyć zgodę ojca p Tiiaaaa: Art. 40. 1. Organ, który wydał decyzję określoną w art. 28, jest obowiązany, za zgodą strony, na rzecz której decyzja została wydana, do przeniesienia tej decyzji na rzecz innego podmiotu, jeżeli przyjmuje on wszystkie warunki zawarte w tej decyzji oraz złoży oświadczenie, o którym mowa w art. 32 ust. 4 pkt 2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DziadekT 18.10.2015 15:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2015 Nie ma co się spierać o drobiazgi, ale zgoda strony, to dla mnie coś innego niż wniosek strony, czyż nie Ja w każdym razie występowałem jakiś czas temu z wnioskiem o przeniesienie na mnie pozwolenia na budowę i dołączałem zgodę spółdzielni, na którą pozwolenie zostało pierwotnie wydane. Decyzja o przeniesieniu została wydana. Ale może w moim starostwie inaczej czystają przepisy niż gdzie indziej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maly123 18.10.2015 19:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2015 wielkie dzieki za informacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts