Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

pytanie o darowizne w momencie rozpoczetej budowy

maly123

Recommended Posts

witam,

mam pytanie dotyczace przepisania/darowizny dzialki z ojca na syna a konkretnie:

ojciec posiada dzialke do ktorej zamowil projekt domu - budowa jest na zgłoszenie (juz rozpoczeta tj. dzialka ogrodzona dom wytyczony i tyle)

jak i czy mozna zrobic darowizne dzialki na ktorej rozpoczeto budowe tj. tylko go wytyczono nic wiecej

PS: ojciec jako wlasiciel robil zgloszenie budowy i czy to jakos trzeba teraz zmienic (ze teraz syn bedzie budowal) czy wystarczy tylko umowa darowizny u notariusza ?

Pytaj o decyzję przenoszącą prawa i obowiązki wynikające ze zgłoszenia - art. 40 ust. 4 Prawa budowlanego (nowy przepis). Wnioskodawcą powinienieś być Ty i dołączyć zgodę ojca plus swoje oświadczenie o dysponowaniu nieruchomością na cele budowlane (to nie znaczy, że możesz wnioskować dopiero po dokonaniu darowizny, ale jeśli robisz to przed, lepiej mieć pisemną zgodę ojca na budowę przez Ciebie domu na jego działce). Całkiem od ręki raczej nie będzie, bo starosta musi wydać decyzję; pewnie mu zejdzie 2-3 tygodnie najmarniej.

Wnioskodawcą powinienieś być Ty i dołączyć zgodę ojca p

Tiiaaaa:

Art. 40. 1. Organ, który wydał decyzję określoną w art. 28, jest obowiązany, za zgodą strony, na rzecz której decyzja została wydana, do przeniesienia tej decyzji na rzecz innego podmiotu, jeżeli przyjmuje on wszystkie warunki zawarte w tej decyzji oraz złoży oświadczenie, o którym mowa w art. 32 ust. 4 pkt 2.

Nie ma co się spierać o drobiazgi, ale zgoda strony, to dla mnie coś innego niż wniosek strony, czyż nie :yes: Ja w każdym razie występowałem jakiś czas temu z wnioskiem o przeniesienie na mnie pozwolenia na budowę i dołączałem zgodę spółdzielni, na którą pozwolenie zostało pierwotnie wydane. Decyzja o przeniesieniu została wydana. Ale może w moim starostwie inaczej czystają przepisy niż gdzie indziej.