Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Poprawna ocieplenie niższego dachu

Michalmon

Recommended Posts

Witam,

Mam małe pytanie związane z ociepleniem.

Mój dach nad garażem jest obniżony względem głównego dachu i tutaj pojawia się dyskusyjny temat.

Jak w takiej sytuacji poprawnie ocieplić ścianę szczytową, która znajduje się pomiędzy garażem a domem.

Czy styropian z elewacji ma przykleić do wysokości dachu a poniżej jego dać wełnę, czy też zachować ciągłość styropianu i obniżyć go do dolnej wysokości krokwi? Dodam, że ocieplam 20 cm styropian (przerwa pomiędzy krowią a ścianą szczytową wynosi 22 cm).

Poniżej zamieszczam zdjęcie poglądowe (z zaznaczonym na czerwono elementem o jaki chodzi):

IMG_2484.jpg

Witam,

Mam małe pytanie związane z ociepleniem.

Mój dach nad garażem jest obniżony względem głównego dachu i tutaj pojawia się dyskusyjny temat.

Jak w takiej sytuacji poprawnie ocieplić ścianę szczytową, która znajduje się pomiędzy garażem a domem.

Czy styropian z elewacji ma przykleić do wysokości dachu a poniżej jego dać wełnę, czy też zachować ciągłość styropianu i obniżyć go do dolnej wysokości krokwi? Dodam, że ocieplam 20 cm styropian (przerwa pomiędzy krowią a ścianą szczytową wynosi 22 cm).

Poniżej zamieszczam zdjęcie poglądowe (z zaznaczonym na czerwono elementem o jaki chodzi):

Moim zdaniem bez roznicy.

Jak zrobisz styropian tylko do krokwi to wzne ze dobrze polaczyc oba ociepelnia zeby dziura nie została. Dajesz tyle styropianu zeby sie polaczył z welna ocieplenia dachu nad garzem. Zeby ciaglosc byla. I zeby styk welny ze styropianem byl rowny. W sensie ze styropian precyzyjnie dociety, zeby rowno sie stykał z welna.

Jak pociagniesz ze sturopianu tez bedzie OK, tylko zostanie Ci 2cm dziura raczej trudna do zalatania - pianka pewnie.