Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dobry hydrofor

steffan66

Recommended Posts

Popsuł mi się hydrofor i potrzebuję kupić taki, który nie rozpadnie się po okresie gwarancji. Możecie coś polecić?

Oczywiscie ze mozemy cos polecic:

pompa: http://www.sklep-hydros.pl/pl/p/Pompa-SKA-8.06-18,5KW400V-Grudziadzka/1474

Zbiornik: http://www.sklep-hydros.pl/pl/p/Zbiornik-ocynkowany-2000l-pionowy-WIMEST/1522

marcin

• 3 weeks później...
  • 2 months później...
a jakiś hydrofor do studni, nie chcę głębinówki bo poziom wody mam wysoki, przez co nie mam piwnicy i wolał bym żeby nie huczał podczas pracy.

Bierz glebinowke.

- wieksza wydajnosc niz pompa ssaca o tej samej mocy

- cichsza rzecz jasna

- brak klopotu z opadaniem slupa wody - potem pompa moze wymagac zalewania, np jak pojedziesz na pare dni z domu. A jak pompa w studni, przykryta, zamknieta, ze sniegiem na nia...

- skoro chcesz miec hydrofor w studni, to obudowa studni musi byc MEGA zabezpieczona zeby jej woda gruntowa nie zalewala. Po moich walkach moge Ci powiedziec ze jakiekolwiek kregi betonowe sie tu nie sprawdza. Tylko szczelna studnia wodomierzowa z PE, z uszczelkami na rury, Ale taka studzienka to koszt DOBREJ pompy głebinowej.

Edytowane przez Jastrząb

a jakiś hydrofor do studni, nie chcę głębinówki bo poziom wody mam wysoki, przez co nie mam piwnicy i wolał bym żeby nie huczał podczas pracy.

Jak do domu to koniecznie kompakt ze zbiornikiem żeby Ci się nie załączał za często. Kojarzę tylko hydrofory od Wilo, szwagier od nich brał, sprawuje mu się od trzech (o ile dobrze pamiętam) lat i nie hałasuje.

Jak do domu to koniecznie kompakt ze zbiornikiem żeby Ci się nie załączał za często. Kojarzę tylko hydrofory od Wilo, szwagier od nich brał, sprawuje mu się od trzech (o ile dobrze pamiętam) lat i nie hałasuje.

Czestosc zalaczania zalezy od wielkosci zbiornika. Im wiekszy tym rzadziej. A kompaktowe hydrofory ze zbiornikiem raczej maja maciupkie zbiorniczki, czyli zalaczanie raczej czeste.

Cicho, na lata, bezproblemowo, to pompa glebinowa i duzy 200-300L zbiornik w domu.

Polecam pompy hydroforowe GRUNDFOS seria MQ.

Kilka cech:

- kompaktowa,

- bardzo cicha i chłodzona wodą,

- wbudowany falownik, automatyka i zabezpieczenia,

- zawiera w sobie naczynie przeponowe, czujnik ciśnienia i przepływu oraz zawór zwrotny,

- elastyczne przyłącza.

Pozdrawiam

GREGOR