Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplać przy aktułalnej pogodzie?

Kyubi

Recommended Posts

Witam.

Planuję ocieplić budynek nowe budownictwo z solbetu ok 100-130m2 powierzchni ścian styropianem 15cm i zaciągnąć klejem na siatkę a tynk mineralny na wiosnę.

Czytałem i przeglądałem różne wypowiedzi ale nadal nie wiem czy przy obecnych warunkach pogodowych brać się za ocieplenie? Planowałem w przyszłym tyg. od wtorku ale póki co często jest mżawka i lekkie opady? Rejon Poznań. Pogoda długoterminowa też wskazuję na opady. A wszędzie gdzie czytałem jest tylko wzmianka o tym by nie było po niżej zera. Bo kleje są od +5 a na razie takie temperatury się utrzymują. A i czy czasem przez to nie zamkną bym wilgoci w murach i czy nie powstanie przez to grzyb?

Jakie jest wasze zdanie teraz czy na wiosnę?

Zaleca się wykonywanie robót ociepleniowych, gdy temperatura otoczenia i podłoża nie jest niższa niż +5°C oraz nie jest wyższa niż +30°C oraz gdy prognoza na najbliższe 24 godziny przewiduje podobne temperatury. To optymalne temperatury dla prac ociepleniowych. Edytowane przez Termo Organika

Zadam pytanie do Termo Organika. Czy "wasz" styropian TERMONIUM dach-podłoga - nadaje się do garażu (zakładając wylewke minimum 8cm)

Styropian TERMONIUM dach-podłoga jest dedykowany jako izolacja cieplna podłóg lub dachów w miejscach gdzie obciążenie użytkowe nie przekracza 1800 kG/m2. Warstwa izolacji termicznej w postaci płyt styropianowych ułożonych na stabilnym podłożu, powinna zostać zabezpieczona folią budowlaną na której będzie ułożona wylewka betonowa o grubości min. 5 cm. Decyzje o zastosowaniu odpowiedniego rodzaju styropianu powinna podjąć osoba projektująca dane rozwiązanie zgodnie z przeznaczeniem użytkowania projektowanego pomieszczenia.

Firma Termo Organika do izolacji podłóg w pomieszczeniach typu garaż proponuje 3-produkty, które różnią się przede wszystkim wytrzymałością mechaniczną. W ofercie znajdują się następujące płyty, które mogą być stosowane jako izolacja termiczna podłogi w garażu:

SILVER parking – obciążenie użytkowe – 3000 kG/m2

GOLD parking – obciążenie użytkowe – 3600 kG/m2

TERMONIUM parking – obciążenie użytkowe – 4500 kG/m2

Więcej informacji na temat produktów można znaleźć na stronie http://www.termoorganika.pl