Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Domek, szopa ogrodowa z płyt OSB

Recommended Posts

Witam,

Pisze tutaj z nadzieja o dobre porady i sugestie bardziej doświadczonych majsterkowiczów.

W ogrodzie chciałbym postawić coś w rodzaju szopy ogrodowej o wymiarach 3x3m lub 3x4m.

Myślałem o tym aby zrobić coś na zasadzie muru na 30-40 cm wysokości. Konstrukcje chcę oprzeć na profilach stalowych 40x60mm i grubości ścianki 2.5 - 3 mm. ściany oraz dach mam w planie obłożyć z płyt osb a na to obić klepkami sosnowymi ze starych palet ( palety ze zdrowych desek) , dach obić gontem lub papą.

Moje pytania:

1. Czy taki zamysł ma w ogóle szanse powodzenia?

2. Czy stelaż z profili nie będzie za słaby?

3. Obicie płyta osb czy to dobry pomysł?

4. Obicie OSB klepkami czy to dobry pomysł ?

Zamiar mam wszystkie elementy drewniane zaimpregnować, czy można impregnować OSB z klepki tym samym impregnatem?

Na chwile obecna to chyba wszytki pytania, z góry dziekuje za odpowiedzi.

Pozdrawiam

Ted Bear

To w końcu ma być domek czy szopa? Jeżeli domek to daj konstrukcję drewnianą - stelaż 5X10 cm co 50 lub 60 cm. Wyższą ścianę ( dach jednospadowy) daj na 3 m wysokości niższą 2,5 m n.p. na to krokwie ( wystarczą 5X10 cm , łaty z desek lub pełne deskowanie, kontry i łaty ( łaty mogą być z desek pod krycie blachą lub bez tego na deski płytę osb jako wyrównanie pod gont. Na ściany pobijesz osb, kupisz w LM białą boazerię pcv po 9 zł m2 i pięknie wykończysz. Wewnątrz dasz wełnę 10 cm i od środka ściany wykończysz czym się spodoba. Ja bym nie stosował stelaża ( konstrukcji metalowej gdyż będziesz męczył się z mocowaniem dom niego osb. Oczywiście folia, membrana zgodnie z zasadami. Powodzenia. Edytowane przez wiesiek6308