pawel3200 16.10.2015 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2015 Dwa dni temu zainstalowałem nowy kocioł co Sławex Płomyk 13 Kw z rusztem wodnym. Niby jest wszystko ok. ale niepokoi mnie gotowanie się wody w kotle oraz wybuchy przy otwieraniu górnych drzwiczek. Dzisiaj przed wybuchem zaczęło delikatnie się dymić spod górnej wyczystki a po otworzeniu drzwiczek buchnęło ogniem na metr i opaliło mi włosy. Wybuch był tak silny że aż otworzyło drzwiczki w kominie do wybierania popiołu. Co może być przyczyną tych problemów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcus312 16.10.2015 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2015 Czy byla do tego kotła instrukcja obsługi ,powinno tam byc opisane jak w nim palic jaki rodzaj paliwa zastosowac itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 16.10.2015 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2015 poczytaj o ekonomicznym spalaniu węgla, bo pewnie rozpalasz od dołu i woda się gotuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 16.10.2015 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2015 Czy to to czego zacząłeś używać ma wentylator czy zwykły śmieciuch bez nadmuchu bo nie chce mi się szukać ?W ostatnią sobotę 3km ode mnie odpalono nowy kocioł z dmuchawą w dużym obiekcie wielorodzinnym, palacz poszedł zobaczyć co się w nim dzieje bo jakiś żółty dym walił z komina, uchylił drzwiczki, jak pierdykło, drzwiczki wyrwało i wbiły się w brzuch palacza, gdyby nie ściągnięto śmigłowca pewnie za dwa tygodnie miałby święto w którym by już uczestniczył ale z dwóch metrów pod ziemią. Wiem że żyje ale ciężko z nim.Poczytaj i popytaj w wątku: Ekonomiczne spalanie węgla kamiennego czy jakoś tak.Jak zadusisz kocioł a później dostarczysz do tych gazów tlenu masz normalną detonację Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel3200 17.10.2015 05:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2015 Kocioł jest bez nadmuchu. Palę w nim drewnem. W instrukcji jest podane aby rozpalać od dołu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dębowy 17.10.2015 05:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2015 zadzwoń do serwisu/producenta i napisz co usłyszałeś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 17.10.2015 05:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2015 Kocioł jest bez nadmuchu. Palę w nim drewnem. W instrukcji jest podane aby rozpalać od dołu. następuje zgazowanie drewna, brak powietrza do spalania a potem pierdut jak tylko znajdzie się troche tlenu. Gotujesz wodę w kotle ... Jaką powierzchnię ogrzewasz? Masz tutaj do poczytania - dotyczy też drzewa http://czysteogrzewanie.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QIM 17.10.2015 06:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2015 Do sprawdzenia moim zdaniem - czy komin czysty, czy odpowiedni ciąg kominowy;- odbiór ciepła z kotła, napisz, jak wygląda instalacja, co ogrzewasz, metraż, grzejniki, bojler... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcus312 17.10.2015 06:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2015 Jezeli twoim podstawowym paliwem jest drewno to ciezko bedzie w takim kotle gornego spalania czysto i ekonomicznie to spalac te kotły raczej bardziej lubia wegiel i to odpalany od gory Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel3200 17.10.2015 06:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2015 Instalacja na miedzi.Ogrzewam powierzchnię 80 m2 plus bojler 100 l. Wszystkie grzejniki pracują dobrze. Woda w bijlerze też dobrze się nagrzewa. Podstawowym paliwem do tego kotła jest drewno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 17.10.2015 06:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2015 według przekroju to kocioł z wymiennikiem za komorą spalania ale na moje laickie oko to górniak więc nie rozumiem czemu każą w nim palić od dołu ale może ja się nie znam??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcus312 17.10.2015 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2015 ładny kociolek z przekroju az sie prosi do przerobki na dolne spalanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QIM 17.10.2015 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2015 Instalacja na miedzi.Ogrzewam powierzchnię 80 m2 plus bojler 100 l. Wszystkie grzejniki pracują dobrze. Woda w bijlerze też dobrze się nagrzewa. Podstawowym paliwem do tego kotła jest drewno. To jeszcze opisz jak jest ocieplone te 80mkw. Czym regulujesz temp w domu a jak na kotle? Opisz jak palisz, rozpalanie itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel3200 17.10.2015 08:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2015 (edytowane) Dom drewniany, styropian na ścianach 8cm, strop wełna 10cm, okna drewniane. Rozpalanie: na ruszt kładę gazetę,tekturę i kilka kawałków drobnego drzewa. Po podpaleniu czekam aż drewno się zajmie i dokładam grubsze polana. Czekam aż temp wody osiągnie 60 stopni i przymykam dolną klapkę. Co jakiś czas kontroluję ile drewna pozostało w kotle i w razie potrzeby dorzucam. Przy podrzucaniu właśnie występują wybuchy. Edytowane 17 Października 2015 przez pawel3200 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boluslolusj23 17.10.2015 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2015 (edytowane) Dwa dni temu zainstalowałem nowy kocioł co Sławex Płomyk 13 Kw z rusztem wodnym. Niby jest wszystko ok. ale niepokoi mnie gotowanie się wody w kotle oraz wybuchy przy otwieraniu górnych drzwiczek. Dzisiaj przed wybuchem zaczęło delikatnie się dymić spod górnej wyczystki a po otworzeniu drzwiczek buchnęło ogniem na metr i opaliło mi włosy. Wybuch był tak silny że aż otworzyło drzwiczki w kominie do wybierania popiołu. Co może być przyczyną tych problemów? NATYCHMIAST zażądaj od producenta lub sprzedawcy tej bomby co najmniej wglądu w raport z badań. Kocioł MUSI mieć - zgodnie z obowiązującymi przepisami - przeprowadzone przez uprawnioną do tego jednostkę badawczą BADANIA BEZPIECZEŃSTWA. Jeśli takich nie ma, to NATYCHMIAST zawiadom prokuratora, zatrzymaj kocioł a do producenta skieruj na piśmie ŻĄDANIE naprawienia i pokrycia wszelkich szkód, jakie z tego powodu poniosłeś.Zalicza się do nich wszystko, łącznie z tym, że będziesz musiał grzać (pisz że prądem, bo najdroższy), a zima za pasem. Jeśli potrzebujesz pomocy, to pisz choćby stąd do mnie (kliknij w nicka) i pchaj wiadomość. CZAS NAJWYŻSZY NA NORMALNOŚĆ!!! Kolejnego BUM możesz (czego Ci nie życzę), tak łatwo nie znieść. p.s. pomoc całkowicie bezinteresowna i bezpłatna. Edytowane 17 Października 2015 przez boluslolusj23 dopisek: p.s. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 17.10.2015 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2015 co ty pier.... gadasz? Kocioł jest za duży do tego domu, żeby go nie zagotować pawel3200 zamyka mu powietrze. Zbiera się gaz z odgazowania drewna i po otwrciu drzwiczek jest bum. Kolega musi nauczyć sie obsługiwać piec, byc moze zmniejszyć jego palenisko a nie pisac pisma do producenta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 17.10.2015 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2015 Zalicza się do nich wszystko, łącznie z tym, że będziesz musiał grzać (pisz że prądem, bo najdroższy), a zima za pasem. Nie pisz takich rzeczy bo pompiarze Cię ukamienują Co do reszty to pewnie gdzieś w papierach jest jakiś wymagany przekrój komina, wymagany ciąg kominowy itp i itd także.......... Wpisz sobie w google: wybuchy w kotle, temat od lat się ciągnie u wielu producentów. Miałem kilka lat temu zwykłego śmieciuszka od jakiegoś producenta z Olsztyna, jak się przydusił też potrafił pierdyknąć po otwarciu drzwiczek, dałem go koledze i pali dalej chyba już z 8 lat. Kocioł o którym pisałem jest chyba wielkości busa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel3200 17.10.2015 12:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2015 W sklepie taki kocioł mi doradzono. Powiedziałem jaki metraż domu co ma ogrzewać itp. Sprzedawca zapewniał że ten kocioł będzie dobry a teraz co boję się w nim palić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boluslolusj23 17.10.2015 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2015 (edytowane) Nie pisz takich rzeczy bo pompiarze Cię ukamienują Co do reszty to pewnie gdzieś w papierach jest jakiś wymagany przekrój komina, wymagany ciąg kominowy itp i itd także.......... Wpisz sobie w google: wybuchy w kotle, temat od lat się ciągnie u wielu producentów. Miałem kilka lat temu zwykłego śmieciuszka od jakiegoś producenta z Olsztyna, jak się przydusił też potrafił pierdyknąć po otwarciu drzwiczek, dałem go koledze i pali dalej chyba już z 8 lat. Kocioł o którym pisałem jest chyba wielkości busa NIE WAŻNE kocioł MUSI być w przypadku prowadzenia zgodnie z instrukcją bezpieczny. Ma mieć taką konstrukcję i zabezpieczenia, aby wg wskazań instrukcji stworzonej przez producenta był bezpieczny. Od wielu już lat istnieją zabezpieczenia. Proszę nie zapominać, że w kotłach komorowych norma wymaga badania przy załadunku takiej ilości paliwa, aby kocioł w tym okresie osiągnął średnią moc nominalną dedykowaną przez producenta przez 4 godziny. I po uzupełnieniu kolejną porcja paliwa ma jechac co najmniej kolejne 4 godziny. A jeśli choćby raz w ciągu minuty przekroczył stężenie CO ponad 5% to wypad na śmietnik. Zatem, jeśli użytkownik doznał uszczerbku (jakiegokolwiek) eksploatując kocioł zgodnie ze wskazaniami producenta, które nie są sprzeczne z wymaganiami normy, to winien jest ten, który wprowadził kocioł na rynek. A jeśli na dodatek toto nie ma badań zgodnie z przepisami, to tak jak przy wypadku drogowym. Brak ważnych badań technicznych, promile we krwi, auto przerabiane bez homologacji itd. i zawsze jest co najmniej współsprawstwo. Walić kocioł, komin, nawet chałupę. Byle się ludziom nic nie stało. Pozdrowienia dla pana Karoki za info. Czy wiesz może coś więcej, jak z poszkodowanym? Edytowane 17 Października 2015 przez boluslolusj23 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boluslolusj23 17.10.2015 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2015 W sklepie taki kocioł mi doradzono. Powiedziałem jaki metraż domu co ma ogrzewać itp. Sprzedawca zapewniał że ten kocioł będzie dobry a teraz co boję się w nim palić. Sprawdź (masz choćby paragon) czy kocioł posiada niezbędne papiery z badań. Jeśli nie, a na dodatek producent walnął sobie znak CE na kotle, to ugotowany na amen. Bo nawet jeśli kocioł został źle dobrany, to powinien się odstawić, nie gotować wody i być wyposażony we wszystko to, czego wymagają przepisy. Zbyt duży do instalacji oczywiście będzie mniej sprawny i będzie generował wyższe koszty ale MUSI BYĆ BEZPIECZNY!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts