Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nowy kocioł-wybucha i gotuje

pawel3200

Recommended Posts

Dwa dni temu zainstalowałem nowy kocioł co Sławex Płomyk 13 Kw z rusztem wodnym. Niby jest wszystko ok. ale niepokoi mnie gotowanie się wody w kotle oraz wybuchy przy otwieraniu górnych drzwiczek. Dzisiaj przed wybuchem zaczęło delikatnie się dymić spod górnej wyczystki a po otworzeniu drzwiczek buchnęło ogniem na metr i opaliło mi włosy. Wybuch był tak silny że aż otworzyło drzwiczki w kominie do wybierania popiołu. Co może być przyczyną tych problemów?

• Odpowiedzi 59
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Czy to to czego zacząłeś używać ma wentylator czy zwykły śmieciuch bez nadmuchu bo nie chce mi się szukać ?

W ostatnią sobotę 3km ode mnie odpalono nowy kocioł z dmuchawą w dużym obiekcie wielorodzinnym, palacz poszedł zobaczyć co się w nim dzieje bo jakiś żółty dym walił z komina, uchylił drzwiczki, jak pierdykło, drzwiczki wyrwało i wbiły się w brzuch palacza, gdyby nie ściągnięto śmigłowca pewnie za dwa tygodnie miałby święto w którym by już uczestniczył ale z dwóch metrów pod ziemią. Wiem że żyje ale ciężko z nim.

Poczytaj i popytaj w wątku: Ekonomiczne spalanie węgla kamiennego

czy jakoś tak.

Jak zadusisz kocioł a później dostarczysz do tych gazów tlenu masz normalną detonację

Kocioł jest bez nadmuchu. Palę w nim drewnem. W instrukcji jest podane aby rozpalać od dołu.

następuje zgazowanie drewna, brak powietrza do spalania a potem pierdut jak tylko znajdzie się troche tlenu. Gotujesz wodę w kotle ... Jaką powierzchnię ogrzewasz?

Masz tutaj do poczytania - dotyczy też drzewa http://czysteogrzewanie.pl

Instalacja na miedzi.Ogrzewam powierzchnię 80 m2 plus bojler 100 l. Wszystkie grzejniki pracują dobrze. Woda w bijlerze też dobrze się nagrzewa. Podstawowym paliwem do tego kotła jest drewno.

To jeszcze opisz jak jest ocieplone te 80mkw. Czym regulujesz temp w domu a jak na kotle? Opisz jak palisz, rozpalanie itp.

Dom drewniany, styropian na ścianach 8cm, strop wełna 10cm, okna drewniane. Rozpalanie: na ruszt kładę gazetę,tekturę i kilka kawałków drobnego drzewa. Po podpaleniu czekam aż drewno się zajmie i dokładam grubsze polana. Czekam aż temp wody osiągnie 60 stopni i przymykam dolną klapkę. Co jakiś czas kontroluję ile drewna pozostało w kotle i w razie potrzeby dorzucam. Przy podrzucaniu właśnie występują wybuchy. Edytowane przez pawel3200

Dwa dni temu zainstalowałem nowy kocioł co Sławex Płomyk 13 Kw z rusztem wodnym. Niby jest wszystko ok. ale niepokoi mnie gotowanie się wody w kotle oraz wybuchy przy otwieraniu górnych drzwiczek. Dzisiaj przed wybuchem zaczęło delikatnie się dymić spod górnej wyczystki a po otworzeniu drzwiczek buchnęło ogniem na metr i opaliło mi włosy. Wybuch był tak silny że aż otworzyło drzwiczki w kominie do wybierania popiołu. Co może być przyczyną tych problemów?

NATYCHMIAST zażądaj od producenta lub sprzedawcy tej bomby co najmniej wglądu w raport z badań. Kocioł MUSI mieć - zgodnie z obowiązującymi przepisami - przeprowadzone przez uprawnioną do tego jednostkę badawczą BADANIA BEZPIECZEŃSTWA.

Jeśli takich nie ma, to NATYCHMIAST zawiadom prokuratora, zatrzymaj kocioł a do producenta skieruj na piśmie ŻĄDANIE naprawienia i pokrycia wszelkich szkód, jakie z tego powodu poniosłeś.Zalicza się do nich wszystko, łącznie z tym, że będziesz musiał grzać (pisz że prądem, bo najdroższy), a zima za pasem.

Jeśli potrzebujesz pomocy, to pisz choćby stąd do mnie (kliknij w nicka) i pchaj wiadomość.

CZAS NAJWYŻSZY NA NORMALNOŚĆ!!!

Kolejnego BUM możesz (czego Ci nie życzę), tak łatwo nie znieść.

p.s. pomoc całkowicie bezinteresowna i bezpłatna.

Edytowane przez boluslolusj23
dopisek: p.s.

co ty pier.... gadasz?

Kocioł jest za duży do tego domu, żeby go nie zagotować pawel3200 zamyka mu powietrze. Zbiera się gaz z odgazowania drewna i po otwrciu drzwiczek jest bum.

Kolega musi nauczyć sie obsługiwać piec, byc moze zmniejszyć jego palenisko a nie pisac pisma do producenta.

Zalicza się do nich wszystko, łącznie z tym, że będziesz musiał grzać (pisz że prądem, bo najdroższy), a zima za pasem.

Nie pisz takich rzeczy bo pompiarze Cię ukamienują :)

Co do reszty to pewnie gdzieś w papierach jest jakiś wymagany przekrój komina, wymagany ciąg kominowy itp i itd także..........

Wpisz sobie w google: wybuchy w kotle, temat od lat się ciągnie u wielu producentów.

Miałem kilka lat temu zwykłego śmieciuszka od jakiegoś producenta z Olsztyna, jak się przydusił też potrafił pierdyknąć po otwarciu drzwiczek, dałem go koledze i pali dalej chyba już z 8 lat.

Kocioł o którym pisałem jest chyba wielkości busa :)

Nie pisz takich rzeczy bo pompiarze Cię ukamienują :)

Co do reszty to pewnie gdzieś w papierach jest jakiś wymagany przekrój komina, wymagany ciąg kominowy itp i itd także..........

Wpisz sobie w google: wybuchy w kotle, temat od lat się ciągnie u wielu producentów.

Miałem kilka lat temu zwykłego śmieciuszka od jakiegoś producenta z Olsztyna, jak się przydusił też potrafił pierdyknąć po otwarciu drzwiczek, dałem go koledze i pali dalej chyba już z 8 lat.

Kocioł o którym pisałem jest chyba wielkości busa :)

NIE WAŻNE

kocioł MUSI być w przypadku prowadzenia zgodnie z instrukcją bezpieczny.

Ma mieć taką konstrukcję i zabezpieczenia, aby wg wskazań instrukcji stworzonej przez producenta był bezpieczny.

Od wielu już lat istnieją zabezpieczenia.

Proszę nie zapominać, że w kotłach komorowych norma wymaga badania przy załadunku takiej ilości paliwa, aby kocioł w tym okresie osiągnął średnią moc nominalną dedykowaną przez producenta przez 4 godziny. I po uzupełnieniu kolejną porcja paliwa ma jechac co najmniej kolejne 4 godziny. A jeśli choćby raz w ciągu minuty przekroczył stężenie CO ponad 5% to wypad na śmietnik.

Zatem, jeśli użytkownik doznał uszczerbku (jakiegokolwiek) eksploatując kocioł zgodnie ze wskazaniami producenta, które nie są sprzeczne z wymaganiami normy, to winien jest ten, który wprowadził kocioł na rynek. A jeśli na dodatek toto nie ma badań zgodnie z przepisami, to tak jak przy wypadku drogowym. Brak ważnych badań technicznych, promile we krwi, auto przerabiane bez homologacji itd. i zawsze jest co najmniej współsprawstwo.

Walić kocioł, komin, nawet chałupę. Byle się ludziom nic nie stało.

Pozdrowienia dla pana Karoki za info. Czy wiesz może coś więcej, jak z poszkodowanym?

Edytowane przez boluslolusj23

W sklepie taki kocioł mi doradzono. Powiedziałem jaki metraż domu co ma ogrzewać itp. Sprzedawca zapewniał że ten kocioł będzie dobry a teraz co boję się w nim palić.

Sprawdź (masz choćby paragon) czy kocioł posiada niezbędne papiery z badań. Jeśli nie, a na dodatek producent walnął sobie znak CE na kotle, to ugotowany na amen. Bo nawet jeśli kocioł został źle dobrany, to powinien się odstawić, nie gotować wody i być wyposażony we wszystko to, czego wymagają przepisy.

Zbyt duży do instalacji oczywiście będzie mniej sprawny i będzie generował wyższe koszty ale MUSI BYĆ BEZPIECZNY!!!