Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

okna Salamander BluEvolution 92, Oknoplast Winergetic Premium, Petecki Veka 82 Future

Recommended Posts

Witam

Jestem nowy i moja wiedza nt okien jest zaledwie kilkudniowa i opiera się na dość szczątkowych i chaotycznych informacjach. Zależy mi na energooszczędnych oknach za rozsądną cenę. W obecnej chwili rozważam 3 opcje:

1. Salamander BluEvolution 92

2. Petecki Future Line 82 MD (profil Veka)

3. Oknoplast Winergetic Premium

Wszystkie zestawy 3 szybowe. Wszyskie zamierzam brać z tzw. "ciepłym montażem". Oferty które zebrałem (już policzone z "ciepłym montażem") kształtują się następująco:

1. Salamander - około 13 tyś

2. Petecki - około 15 tyś

3. Oknoplast - około 18 tyś

Jak widać rozrzut trochę jest. Może jakieś dobre rady? Albo może powinienem rozważyć jeszcze jakieś inne opcje (innych producentów)?

• 3 weeks później...
  • Odpowiedzi 48
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Wybrałeś trzy na prawdę ciekawe propozycje, Ogólnie to moja rada jest taka, bo juz co nie co o oknach liznąłem.

Cena dwóch ostatnich jest większa własnie dlatego, że są robione na profilu Veka - który kosztuje ale daje świetne parametry termiczne. Co do pakietu 3 szybowego to możesz, sprawdzić czy nie ma opcji na pakiet czteroszybowy, zazwyczaj w okolicach grudnia pojawiaja sie liczne promocje, może wtedy znajdziesz coś dla siebie.

Jak wybierasz okna to zwracaj uwagę na parametr Uw (nie Uf ani Ug)

Zauważyłem ze w przypadku Salamandrów nie umiem znaleźć na stronie producenta współczynnika Uw który jest w sumie najważniejszy. W przypadku okien ciepłych. Jest tylko Uf - który odnosi sie do ramy okna i w żaden sposób nie jest wart tu uwzględnienia.

Witam

Wybrałeś trzy na prawdę ciekawe propozycje, Ogólnie to moja rada jest taka, bo juz co nie co o oknach liznąłem.

Cena dwóch ostatnich jest większa własnie dlatego, że są robione na profilu Veka - który kosztuje ale daje świetne parametry termiczne. Co do pakietu 3 szybowego to możesz, sprawdzić czy nie ma opcji na pakiet czteroszybowy, zazwyczaj w okolicach grudnia pojawiaja sie liczne promocje, może wtedy znajdziesz coś dla siebie.

Jak wybierasz okna to zwracaj uwagę na parametr Uw (nie Uf ani Ug)

Zauważyłem ze w przypadku Salamandrów nie umiem znaleźć na stronie producenta współczynnika Uw który jest w sumie najważniejszy. W przypadku okien ciepłych. Jest tylko Uf - który odnosi sie do ramy okna i w żaden sposób nie jest wart tu uwzględnienia.

Proponuję "polizać" więcej i to DUŻO więcej. Żaden producent profili nie podaje Uw - z uwagi na to, że ten parametr liczony jest dla konkretnego okna. Jedyne co można odszukać na stronach www to Uw dla okna referencyjnego a nie dla konkretnie potrzebnych.

Co do tematu to nie piszesz KTO jest producentem pierwszych okien.

Rozwiń też kwestię "ciepłego montażu" bo rozumienie tego określenia jest bardzo różne i tutaj możesz mieć też spore różnice.

Pozdrawiam

• 3 weeks później...
Witam

Jestem nowy i moja wiedza nt okien jest zaledwie kilkudniowa i opiera się na dość szczątkowych i chaotycznych informacjach. Zależy mi na energooszczędnych oknach za rozsądną cenę. W obecnej chwili rozważam 3 opcje:

1. Salamander BluEvolution 92

2. Petecki Future Line 82 MD (profil Veka)

3. Oknoplast Winergetic Premium

Wszystkie zestawy 3 szybowe. Wszyskie zamierzam brać z tzw. "ciepłym montażem". Oferty które zebrałem (już policzone z "ciepłym montażem") kształtują się następująco:

1. Salamander - około 13 tyś

2. Petecki - około 15 tyś

3. Oknoplast - około 18 tyś

Jak widać rozrzut trochę jest. Może jakieś dobre rady? Albo może powinienem rozważyć jeszcze jakieś inne opcje (innych producentów)?

LEHITO i jakie okna wybrales? my stoimy przed podobnym dylematem, zawezilismy wybor do Bluevolution 82 Acrylplastu oraz Winegretic Premium Oknoplastu, roznica w cenie 1000 zl (Oknoplast drozszy oczywiscie).

My też stoimy przed wyborem okien, już mamy małe zestawienie. Wszędzie okna 3 szybowe. Jedno okno w wymiarze otworu 2500x1000. Jedynie Petecki podejmuje się wykonanie takiego okna uchylnego. Inni uważają, ze nie da się zrobić lub w jednym przypadku Oknoplastu proponują zmniejszyć otwór z serokości o 20cm.

Izoplast extremo Prestige MD

4/14/4/16/4 k=0,6 SSP szara

Średnio Uw 0,94 na okno, drzwi tarasowe ze słupkiem 0,91

12 177 z montażem

EXtremo PRESTIGE MD profil PVC 6-komorowy,bezołowiowy na stabilizatorach wapniowo-cynkowych BEZ

REGRANULATU !!! Szer. budowlana 76 mm .Współczynnik przenikania ciepła dla profila Uf=1,1W/m2K. Trzy

zgrzewalne uszczelki TPE.Podstawowy montaż GRATIS Do każdej pozycji klamki Roto Swing w kolorach do

wyboru z palety Roto i ciepłe ramki w kolorach biały, szary, czarny, jasny brąz i ciemny brąz do wyboru

Petecki

4le/18/4/18/4le RS u=0,5

Średnio Uw 0,8 na okno, drzwi tarasowe ze słupkiem 0,9

12 453 z montażem tradycyjnym+50zł/mb ciepłego parapetu

Sytem profili salamander bluevolution 82MD, rama HO 73/82MD, skrzydło HO Z85/82, Seria Excellent Class 82MD

Oknoplast

4TF/18/3/16/3TF 4Xglass U=0,5

Średnio Uw 0,8 na okno ,drzwi również z ruchomym słupkiem

13 688 z montażem tradycyjnym

System Winergetic Premium

Czekam na jeszcze jedną wycenę, ale ze względu na możliwość wykonania okna kuchennego z jednej tafli przymierzamy się do Peteskiego, cena również jest średnia.

Co sądzicie na ten temat?

Edytowane przez cob_ra

Mozesz jakoś to uzasadnić?

Jak rozumiem ma to być okno jednoskrzydłowe. W takim przypadku należy liczyć się z bardzo słabą szczelnością produktu. Przy oknie dwudzielnym o wiele lepiej nie będzie. Użytkowy dramat rozpocznie się przy pierwszym myciu. Skrzydło ważyć będzie około 85 kg. Aby je umyć trzeba rozpiąć rozwórki i swobodnie opadające skrzydło położyć poziomo wykorzystując jakieś podpory lub utrzymać w ręku. Nie bardzo wyobrażam sobie panią domu walczącą z takim ciężarem, a na dodatek próbującą jeszcze umyć zewnętrzną płaszczyznę okna.

Ja mam okno 200x150 (szer. x wys.) prod. Vidok, uchylne. Dwa lata mineły i jakoś nie widzę różnicy w uszczelnieniu a właśnie w tą ścianę mam najwięcej wiatru.

Ja też nie rozumiem obaw TESTa co do szczelności. Oczywiści pod warunkiem ożycia pełnego okucia obwiedniowego i prawidłowego dystansowania wkładu szybowego! Mycie takiego czegoś wyłącznie od zewnątrz.

My wybralismy Veka Softline ale nie z KNS-u (tak sie tam nazywają) tylko z Oknoplast Krakow o nazwie Winergetic Premium, braliśmy też mocno pod uwagę Bluevolution 82 ale wybór w poniedziałek padł na Vekę, teraz czekamy na montaż - styczeń..Daj znać co wybraliście.

Pozdr

Z firmą miałem na myśli czy brać profil salamander bluevolution czy veka softline.