Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

[...] szklenie w ramie lub skrzydle (w obu przypadkach to będzie "szyba stała"

Może warto zatem mówiąc o tzw. "fixach" posługiwać się pojęciami normatywnymi "oszklenie stałe" oraz "okno stałe"?

• Odpowiedzi 48
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Może warto zatem mówiąc o tzw. "fixach" posługiwać się pojęciami normatywnymi "oszklenie stałe" oraz "okno stałe"?

Ciekawe i jeśli uda mi się zakodować to będę używał:) Ale dalej w powszechnym rozumieniu okno stałe bez wyróżniania...

W "drewnie" funkcjonowała nazwa - "witryna" i "Fix"

A więc:

1. Okno stałe - (wygląda jak klasyczne okno) - kosztuje prawie jak takie okno, bo nie ma tylko okuć i klamki. Całkiem niedawne badania szczelności prowadzone przez Oknotest potwierdziły to co powiedziano mi 18 lat temu - jest mniej szczelny niż okno czy witryna;)

2. Oszklenie stałe (fix w ramie, czyli tylko szyba +rama) jest tańsza (bo nie ma dodatkowo skrzydła).

A wracając do tematu wyceny - część firm wycenia "oszklenie stałe", bo jest po prostu tańsze a aspekty estetyczne (różne wysokości szyb) są dla nich nie istotne.

Cobra - tak - automat to wg mnie wspomaganie. Część firm w ogóle nie używa wersji najtańszej, bez automatu, chociaż to czasem aż ok 1 tys. zł).

Edytowane przez finlandia

1. Okno stałe - (wygląda jak klasyczne okno) - kosztuje prawie jak takie okno, bo nie ma tylko okuć i klamki. Całkiem niedawne badania szczelności prowadzone przez Oknotest potwierdziły to co powiedziano mi 18 lat temu - jest mniej szczelny niż okno czy witryna;)

Zgadza się, bo jest wykonywane najczęściej nie prawidłowo, w ramę wkłada się kilka podnośników skrzydła, wrzuca skrzydło skręcane jest to razem z ramą śrubami i gotowe. Trudno żeby było takie okno szczelne...

Co do firm, bo mam 2 faworytów, od Peteckiego oraz w dobrej cenie od szwagra bardzo dobrego kolegi ABM Jędraszek. Którego producenta wybrać. Firma sprzedająca Peteckiego na rynki wiele lat, Jędraszka sprzedaje i montuje młody chłopak, pracował u kogoś, a od ponad roku ma swoją działalność i na siebie zarabia.

Chyba większość z nas kiedyś była młoda i pracowała u kogoś. Dlatego nie można go tak od razu skreślać: może poszedł na swoje, bo chciał robić lepiej?:)

Chociaż jak popatrzę na początki własnej rynkowej działalności, to aż mi czasem wstyd - a wtedy wydawało mi się, że wiem wszystko.

Może poproś o referencję? Namiar na dwóch, trzech ostatnch klientów których obsługiwał z podobnym zleceniem..

Tzn, nie skreślam, uważam, że jak się wchodzi na rynek gdzie jest już kilkanaście firm w mieście montujących okna trzeba czymś się wykazać, oprócz ceny też jakością, tak aby zaistnieć i cieszyć się dobrą opinią. Momentami myślę, że u "młodego" może być dokładniej bo chce zdobyć dobrą opinię.
Wracając do suwanki, różnica w cenie to ok 500zł brutto, warto brać automat?

Pytanie o wartość zawsze może być wieloznaczne. Ile to dla Ciebie 500zł? jeśli bierzesz suwankę, to raczej Cię stać (bo ja ze względów ekonomicznych i praktycznych brałbym zwykłe okno z ruchomym słupkiem).

Jak zawsze trochę pokrętnie odpowiem: jeden z moich dostawców oferuje wyłącznie "automaty". Bo są lepsze. U drugiego różnica to ok 1 tys. zł. Także warto?

Pytanie o wartość zawsze może być wieloznaczne. Ile to dla Ciebie 500zł? jeśli bierzesz suwankę, to raczej Cię stać (bo ja ze względów ekonomicznych i praktycznych brałbym zwykłe okno z ruchomym słupkiem).

Jak zawsze trochę pokrętnie odpowiem: jeden z moich dostawców oferuje wyłącznie "automaty". Bo są lepsze. U drugiego różnica to ok 1 tys. zł. Także warto?

W przypadku całej budowy to promil, suwankę bierzemy ze względu na wygląd, ale i różnicę w cenie pomiędzy zwykłymi a suwankę ok 1,3k. biorąc bez automatu. Zresztą wygląd był powodem zrobienia okna 250x100 w kuchni ale w fixie.

Z praktycznych czemu zwykłe z ruchomym słupkiem(takie było założenie nasze na początku?). Jedynie czego się obawiam to szczelność za kilka-kilkanaście lat ale to tylko mój domysł.

Jeszcze się podpytam, jak się zapatrujecie na firmę produkującą okna ABM Jędraszek?