T12345T 13.12.2015 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2015 [...] szklenie w ramie lub skrzydle (w obu przypadkach to będzie "szyba stała" Może warto zatem mówiąc o tzw. "fixach" posługiwać się pojęciami normatywnymi "oszklenie stałe" oraz "okno stałe"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 14.12.2015 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2015 (edytowane) Może warto zatem mówiąc o tzw. "fixach" posługiwać się pojęciami normatywnymi "oszklenie stałe" oraz "okno stałe"? Ciekawe i jeśli uda mi się zakodować to będę używał Ale dalej w powszechnym rozumieniu okno stałe bez wyróżniania... W "drewnie" funkcjonowała nazwa - "witryna" i "Fix" A więc: 1. Okno stałe - (wygląda jak klasyczne okno) - kosztuje prawie jak takie okno, bo nie ma tylko okuć i klamki. Całkiem niedawne badania szczelności prowadzone przez Oknotest potwierdziły to co powiedziano mi 18 lat temu - jest mniej szczelny niż okno czy witryna;) 2. Oszklenie stałe (fix w ramie, czyli tylko szyba +rama) jest tańsza (bo nie ma dodatkowo skrzydła). A wracając do tematu wyceny - część firm wycenia "oszklenie stałe", bo jest po prostu tańsze a aspekty estetyczne (różne wysokości szyb) są dla nich nie istotne. Cobra - tak - automat to wg mnie wspomaganie. Część firm w ogóle nie używa wersji najtańszej, bez automatu, chociaż to czasem aż ok 1 tys. zł). Edytowane 14 Grudnia 2015 przez finlandia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NorbertPieściuk 14.12.2015 16:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2015 1. Okno stałe - (wygląda jak klasyczne okno) - kosztuje prawie jak takie okno, bo nie ma tylko okuć i klamki. Całkiem niedawne badania szczelności prowadzone przez Oknotest potwierdziły to co powiedziano mi 18 lat temu - jest mniej szczelny niż okno czy witryna;) Zgadza się, bo jest wykonywane najczęściej nie prawidłowo, w ramę wkłada się kilka podnośników skrzydła, wrzuca skrzydło skręcane jest to razem z ramą śrubami i gotowe. Trudno żeby było takie okno szczelne... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cob_ra 16.12.2015 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2015 Co do firm, bo mam 2 faworytów, od Peteckiego oraz w dobrej cenie od szwagra bardzo dobrego kolegi ABM Jędraszek. Którego producenta wybrać. Firma sprzedająca Peteckiego na rynki wiele lat, Jędraszka sprzedaje i montuje młody chłopak, pracował u kogoś, a od ponad roku ma swoją działalność i na siebie zarabia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 16.12.2015 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2015 Chyba większość z nas kiedyś była młoda i pracowała u kogoś. Dlatego nie można go tak od razu skreślać: może poszedł na swoje, bo chciał robić lepiej? Chociaż jak popatrzę na początki własnej rynkowej działalności, to aż mi czasem wstyd - a wtedy wydawało mi się, że wiem wszystko. Może poproś o referencję? Namiar na dwóch, trzech ostatnch klientów których obsługiwał z podobnym zleceniem.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cob_ra 17.12.2015 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2015 Tzn, nie skreślam, uważam, że jak się wchodzi na rynek gdzie jest już kilkanaście firm w mieście montujących okna trzeba czymś się wykazać, oprócz ceny też jakością, tak aby zaistnieć i cieszyć się dobrą opinią. Momentami myślę, że u "młodego" może być dokładniej bo chce zdobyć dobrą opinię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cob_ra 18.12.2015 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2015 Wracając do suwanki, różnica w cenie to ok 500zł brutto, warto brać automat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 18.12.2015 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2015 Wracając do suwanki, różnica w cenie to ok 500zł brutto, warto brać automat? Pytanie o wartość zawsze może być wieloznaczne. Ile to dla Ciebie 500zł? jeśli bierzesz suwankę, to raczej Cię stać (bo ja ze względów ekonomicznych i praktycznych brałbym zwykłe okno z ruchomym słupkiem). Jak zawsze trochę pokrętnie odpowiem: jeden z moich dostawców oferuje wyłącznie "automaty". Bo są lepsze. U drugiego różnica to ok 1 tys. zł. Także warto? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cob_ra 18.12.2015 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2015 Pytanie o wartość zawsze może być wieloznaczne. Ile to dla Ciebie 500zł? jeśli bierzesz suwankę, to raczej Cię stać (bo ja ze względów ekonomicznych i praktycznych brałbym zwykłe okno z ruchomym słupkiem). Jak zawsze trochę pokrętnie odpowiem: jeden z moich dostawców oferuje wyłącznie "automaty". Bo są lepsze. U drugiego różnica to ok 1 tys. zł. Także warto? W przypadku całej budowy to promil, suwankę bierzemy ze względu na wygląd, ale i różnicę w cenie pomiędzy zwykłymi a suwankę ok 1,3k. biorąc bez automatu. Zresztą wygląd był powodem zrobienia okna 250x100 w kuchni ale w fixie. Z praktycznych czemu zwykłe z ruchomym słupkiem(takie było założenie nasze na początku?). Jedynie czego się obawiam to szczelność za kilka-kilkanaście lat ale to tylko mój domysł. Jeszcze się podpytam, jak się zapatrujecie na firmę produkującą okna ABM Jędraszek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts