Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nowy dzia? - Zrób to Sam

Maco

Recommended Posts

Ja rozumiem - nowatorskie pomysły sa OK!

Można podyskutowaś nad ich sensownoscią.

Proponowałabym aby raczej eksperci wypowiadali się na temat wątpliwości w czasie montażu np. kominka czy prac drenarskich?

Może coś takiego można uruchomić?

Artykuły Muratora są na ogół wyczerpujące , gdy jednak przejdzie człowiek do szczegółów - to czegoś brakuje.

A może już coś takiego jest? - uświadomcie mnie.

• Odpowiedzi 44
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Redakcjo,

Widziałem, że są zdjęcia w niektórych wypowiedziach, więc (tak jak pisze dziuba) zakładam, że jest już możliwość publikowania rysunków. Jeśli nie ma, to znów Redakcja może spróbować nam pomóc technicznie (był zresztą już taki problem/pytanie omawiane przy okazji pomysłu prezentacji zdjęć ze swojej budowy).

Ostatecznie chodzi o wymianę pomysłow (skrzynka kontaktowa), które ktoś może potraktować jako "idea kierunkowa" i zrobić po swojemu albo jeśli chce naśladować pomysłodawcę to zawsze jest możliwy kontakt w celu odpowiedzenia na szczegółowe pytania.

On 2002-07-17 12:29, Maco wrote:

Redakcjo,

Widziałem, że są zdjęcia w niektórych wypowiedziach, więc (tak jak pisze dziuba) zakładam, że jest już możliwość publikowania rysunków. Jeśli nie ma, to znów Redakcja może spróbować nam pomóc technicznie (był zresztą już taki problem/pytanie omawiane przy okazji pomysłu prezentacji zdjęć ze swojej budowy).

no właśnie, problem wstawiania obrazków i zdjęć był poruszany m.in. tu: http://www.forum.murator.com.pl/viewtopic.php?topic=2263&forum=46&14 i w innych wątkach.

w żadnym Redakcja nie wypowiedziała się nt. tych możliwości [może sama nie wie, czy można czy nie? :razz:]...

• 3 months później...
Też popieram pomysł wątku "zrób to sam". Mam nawet swoją skromną stronę www, gdzie oprócz swoich nieciekawych dla innych tematów (wymiana zdjęć rodzinnych, konstrukcja drzewa genealogicznego mojej rodziny) jest punkt "zrób to sam", a w nim parę swoich faktycznie wykonanych "rzeczy" jak: zdjęcia z budowy domu,projekt i wykonanie łazienki, własny sposób na obłożenie betonowych schodów drewnem, mocowania chodnika na schodach, kinkiety , żyrandole, świeczniki, meble do sypialni, płaskorzeźby, obrazy olejne i piórkiem, kilim,ogrodzenie z "drewnem", ciekawe słupki ogrodzeniowe, bramka, brama wjazdowa, itp., itd. Strona wykonana prosto, w HTMLu. Proponuję otworzyć wątek "zrób to sam", w którym każdy kto coś zrobi na swojej stronie www, napisze krótko, hasłowo i poda stronę. Jeżeli ktoś poprosi o poradę, o szkic jak coś zrobić, to można mu to narysować nawet ręcznie, zeskanować i dołączyć do strony, a na Forum podać że rozwiązanie jest na http://www......Każdy będzie wiedział, że w wątku "zrób to sam" może próbować znaleźć szkic rozwiązania swojego problemu lub o niego poprosić. Nie wszyscy mają jednak własne strony www. To nie jest problem- też nie miałem. Ktoś już podał na Forum jak strony robić, mogę również spróbować podać jak to zrobić w sposób najprostszy , nawet online ze wszystkimi chętnymi- na serwerze onet.pl. Nie jestem informatykiem i do tego dochodziłem mozolnie, bez niczyjej pomocy. Mogę stworzyć plik index.html i jakiś następny.html, w którym umieści każdy kilka swoich zdjęc w jpg i tekst. Potem każdy może rozszerzać swoją stronę dodając w sposób najprostszy , na zasadzie kopiowania linii ,nowe zdjęcia i opisy. Strony te nie muszą być hitami, ale spełnią rolę wymiany informacji. Jeśli Redakcja pochodzi po naszych stronach i dojdzie do wniosku,że poprowadzi rubrykę "zrób to sam" zbiorczo ,to pomysły przesyłać będziemy do naszej wspólnej redakcyjnej strony www, jeśli nie- to będą rozproszone na naszych własnych stronach.

Nie widzę lepszego sposobu niż "rozpoznanie bojem" :smile: czyli po prostu próba.

Jak już ktoś pisał, (zakładając, że progam obsługujący Forum spełnia podstawowe zasady informatyczne) koszt otworzenia nowej grupy jest pomijalny.

Jeśli nie będzie zaintersowania to skasować po kilku tygodniach czy miesiącach !

• 1 month później...

On 2002-07-06 11:38, buber wrote:

Przyłączam się do proźby Maco. Wiele rzeczy można wykonać samemu i nie trzeba za to wydawać dużych sum w których ukryte są zarobki firm.

Człowieku, a Ty pracujesz harytatywnie? Daj zarobić blizniemu swemu, a on Tobie. To napędza gospodarkę, a nie narzekania.

Powodzenia