Matnowy 17.10.2015 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2015 Witam. Mam taki problem z którym nie potrafię sobie poradzić. Zrobiłem w łazience wentylacje grawitacyjną i cały czas dookoła wlotu wentylacji skrapla się woda. Z powodu braku środków na rury ocieplane, zrobiłem ją w troche inny sposób. Wentylacje wykonalem w ten sposób, że rure 110mm ociepliłem wełną i nałożyłem na nią rure 160mm. Od sufitu jakieś 50cm rury jest w stropie a reszta tj ok 3,5 m wystaje ponad połać dachu (dach płaski papowy). Całość wentylacji jest w jednej linii. Prosiłbym bardzo o pomoc, Z góry dziekuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Psemos 17.10.2015 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2015 Jak dach płaski to dlaczego aż 3, 5 metra ponad polać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 17.10.2015 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2015 Jak dach płaski to dlaczego aż 3, 5 metra ponad polać? Żeby miało się gdzie rosić do kapania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Matnowy 17.10.2015 16:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2015 Hydraulik, ktory robil u mnie centralne ogrzewanie powiedzial, że taka wysokość musi być. Czy wysokość moze byc przyczyną? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Psemos 17.10.2015 16:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2015 (edytowane) Wstaw kominek wentylacyjny od 30 do 40 cm i będzie gralo. Zakładam, że nie masz attyki, mniejszego nie rób ze względu na ewentualne zaspy sniegu. Edytowane 17 Października 2015 przez Psemos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Matnowy 17.10.2015 16:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2015 A jak powinien wyglądać ten kominek? Gotowy jakis do kupienia jest mógłbym np przerobić to co mam tylko na taka wysokośc? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 17.10.2015 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2015 Tak na poważnie to długość może nie do końca jest błędem, krótka rurka nie będzie tworzyła ciągu. Błędem jest słabe ocieplenie tego tworu kominopoodbnego, i wykonanie go jako prosta rurka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Matnowy 17.10.2015 17:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2015 Między te dwie rury włożyłem szczelnie wełne. To jakie pomysły dalej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 17.10.2015 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2015 Wełną upchnięta to tk jakby jej nie było.Wełna musi leżeć swobodnie nie może być ściśnięta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 17.10.2015 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2015 Między te dwie rury włożyłem szczelnie wełne. To jakie pomysły dalej? 160-110=50; 50/2=25 na stronę - to jest wg Ciebie ocieplenie? wg mnie NIE. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek.zoo 17.10.2015 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2015 To podepne sie pod temat, bo bede teraz robil odpowietrzenie kanalizacji, 2 piony w sumie ok 10m rury od stropu przez nieocieplony strych do dachowki kominoowej, chcialem dac ta spiro fabrycznie ocieplona, i na niej wlasnie jest ok 2-3cm welny. Sadzisz ze to sie nie nada? Bo tez nie chce zeby zaraz mi zaczelo cieknac po suficie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 17.10.2015 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2015 To podepne sie pod temat, bo bede teraz robil odpowietrzenie kanalizacji, 2 piony w sumie ok 10m rury od stropu przez nieocieplony strych do dachowki kominoowej, chcialem dac ta spiro fabrycznie ocieplona, i na niej wlasnie jest ok 2-3cm welny. Sadzisz ze to sie nie nada? Bo tez nie chce zeby zaraz mi zaczelo cieknac po suficie Odpowietrzenie kanalizacji a wentylacja łazienki to dwie różne sprawy. Jak faktycznie chodzi o odpowietrzenie kanalizacji to i tak jak się coś skropli to spłynie do kanalizy. Możesz to zrobić zwykłymi rurami od kanalizacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 17.10.2015 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2015 chcialem dac ta spiro fabrycznie ocieplona, A czemu spiro a nie zwykła kanalizacyjna? Odpowietrzenie kanalizacji a wentylacja łazienki to dwie różne sprawy. Jak faktycznie chodzi o odpowietrzenie kanalizacji to i tak jak się coś skropli to spłynie do kanalizy. Możesz to zrobić zwykłymi rurami od kanalizacji Zgadzam się z tym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek.zoo 18.10.2015 06:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2015 Nie wiem, myslalem ze tak powinno sie robic. Faktycznie chodzi o odpowietrzenie kanalizy, wentylacje lazienek puscilem w warstwie welny w stropie drewnianym, pod rura jest 15cm na rurze 15 takze lezy w cieplej kolderce a wracajac do tej kanalizy, jezeli faktycznie cos sie skrapla to wewnatrz rury, zawsze bylem pewny ze po zewnetrznej stronie dlatego chcialem dac ta ocieplona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Matnowy 18.10.2015 11:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2015 Tylko że ta wełna nie jest włożona tylko upchana szczelnie (nie wiedziałem że wtedy traci właściwosci). Dobrze a czy macie jakieś porady co zrobić teraz po tym moim złym wykonaniu aby za bardzo nie "popłynąć" finansowo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek.zoo 19.10.2015 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2015 Podbijam, jak jest z tymi rurami, jakie zamontowac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 19.10.2015 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2015 Wywiewki z kanalizy robiłem z PCV bez ocieplenia jak się coś skropli spływa do kanalizy. Jak masz ocieplone to daj ocieplone ale to nie wymóg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Matnowy 22.10.2015 14:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2015 A w mojej sprawie nie ma już żadnych pomysłów jak teraz z tego wybrnąc? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts