kiko86 17.10.2015 16:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2015 Witam Mam pytanie - adaptuje poddasze do celów mieszkalnych. Podniesiony dach dwuspadowy, pełne deskowanie kryty blachą. Ocieplone mam wełną 15cm z folią paroizolacyjną (ta żółta) na to zamontowany stelaż pod płyty g-k. Z tego co się dowiadywałem powinno być 20 cm wełny. Stąd bierze się moje pytanie jak to teraz wykończyć? Zerwać folie dołożyć 5 cm wełny i spowrotem folia? Czy może wykorzystać jakieś inne rozwiązanie (folia termoizolacyjna, maty termoizolacyjne)? Jak wykończyć płaską część sufitu (stelaż podwieszony o ok. 30 cm poniżej jętek - między jętkami 15 cm wełny + folia)? Jakieś pomysły, sugestie będę wdzięczny bo już się pogubiłem - niektórzy mówią, że starczy 15 cm inni, że więcej... Sam uważam, że jeśli będzie więcej ocieplenia to będzie to później odczuwalne przy rachunkach...Tylko jak to wykonać?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 17.10.2015 16:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2015 Po pierwsze zerwij folię. Dasz ją pod k/g. Teraz wieszaki , profile i wełna - im grubiej tym lepiej. Jan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kiko86 17.10.2015 16:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2015 (edytowane) Tak tylko wieszaki profile mam już założone... cały stelaż mam gotowy dlatego takie pytania mnie dopadły... a gdyby zerwać folie i dać coś takiego http://www.kiosk-express.pl/izolacja/maty-termoizolacyjne/mata-termoizolacyjna-alu-dach.html albo isobooster? Edytowane 17 Października 2015 przez kiko86 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek W 17.10.2015 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2015 To zyskasz docieplenie o efektywności 1 cm termoizolacji z lambdą 0,0369 W/mK (ITB AT-15-6926). Jak za taką cenę to przyznasz, że to niewiele ...I to przy montażu ze szczeliną grubości 2 cm po obu jej stronach ! Jakoś nie widać aby dystrybutor pokazywał na swojej stronie deklarację, aprobatę lub inne certyfikaty więc może to być podróbka francuskich folii refleksyjnych. Brak certyfikatów może oznaczać produkt, który w warunkach rzeczywistych z niskiej emisyjność powierzchni refleksyjnej ulegnie pogorszeniu w wyniku oksydacji lub korozji powierzchni, obecności kurzu i brudu, warstwy wilgoci itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 17.10.2015 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2015 Nad profile możesz włożyć wełnę. jan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kiko86 18.10.2015 13:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2015 Czyli włożyć wełnę 5cm a folie spod tego wyrwać czy wystarczy na przykład tylko ja pociąć? I na to folia (bezpośrednio pod płyty g-k)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 18.10.2015 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2015 Zerwać idzie całkiem lekko i pewniejsze od pocięcia foli. Jak się postarasz przy zrywaniu to będziesz mógł może jeszcze ją wykorzystać.Folia na stelaż i potem kręcisz płyty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kiko86 20.10.2015 16:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2015 A jakas konkretna wełnę polecacie czy to raczej nie ma znaczenia. Więcej niż 5 cm nie upchne nawet. 15 cm mam rockwooll założone teraz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek W 30.10.2015 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2015 Można ułożyć płyty SUPERROCK o grubości 5 cm. Produkowane są również płyty ROCKMIN PLUS o minimalnej grubości 4 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 30.10.2015 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2015 niektórzy mówią, że starczy 15 cm inni, że więcej... Niektorzy Ci powiedza ze 30cm nie starczy. Kwestia tego do czego ma starczyc. Przy 20cm rachunki beda mniejsze niz przy 15cm Przy 25cm beda nizsze niz przy 20cm Przy 30cm beda nizsze niz przy 25cm Przy 35cm beda nizsze niz przy 30cm.... To sie wszystko da policzyc ile ciepla tak lub inaczej ocieplony dom bedzie potrzebowal. Ile chcesz wydac na ocieplenie a ile placic za ogrzewanie juz zalezy od Ciebie i Twojego portfela. Dodajac X kosztów budowy ocieplenia dostaniesz Y oszczednosci na ogrzewaniu. Gdzie sie zatrzymac zalezy od Ciebie. Jedna uwaga. Pisze sie czesto o kosztach ogrzewania a zapomina o komforcie. Nie ma mowy o komforcie moim zdaniem jesli miedzy Toba a zimą jest 15cm deski. (krokwia). Pod ta krokwia powinno byc kolejne 10, lub lepiej 15cm welny. Wtedy sciana z k-g nie bedzie zimna, nie bedzie od niej "ciagnelo". ..... ..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kiko86 03.11.2015 18:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2015 Dzięki za odpowiedzi. A mam jeszcze pytanie jak docieplic sufit podwieszony ok 30 cm pod jetkami? Między jetkami wełna + folia. Zerwać starą folie dolozyc wełnę na stelaz i folia? Czy stara folie zostawić dac wełne i znowu folie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek W 08.11.2015 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2015 Najbezpieczniej jest zerwać folię paroizolacyjną, aby nie znajdowała się pomiędzy warstwami wełny. W filmie na kanale YouTube https://youtu.be/0OBdfQngh_M od 6:06 pokazane jest ocieplenie stropu wełną ROCKWOOL. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 08.11.2015 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2015 Dzięki za odpowiedzi. A mam jeszcze pytanie jak docieplic sufit podwieszony ok 30 cm pod jetkami? Między jetkami wełna + folia. Zerwać starą folie dolozyc wełnę na stelaz i folia? Czy stara folie zostawić dac wełne i znowu folie? Możesz dołożyć na jętki od góry jeśli masz miejsce i możliwość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts