Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplenie poddasza użytkowego - wykończenie

kiko86

Recommended Posts

Witam

Mam pytanie - adaptuje poddasze do celów mieszkalnych. Podniesiony dach dwuspadowy, pełne deskowanie kryty blachą. Ocieplone mam wełną 15cm z folią paroizolacyjną (ta żółta) na to zamontowany stelaż pod płyty g-k. Z tego co się dowiadywałem powinno być 20 cm wełny. Stąd bierze się moje pytanie jak to teraz wykończyć? Zerwać folie dołożyć 5 cm wełny i spowrotem folia? Czy może wykorzystać jakieś inne rozwiązanie (folia termoizolacyjna, maty termoizolacyjne)? Jak wykończyć płaską część sufitu (stelaż podwieszony o ok. 30 cm poniżej jętek - między jętkami 15 cm wełny + folia)? Jakieś pomysły, sugestie będę wdzięczny bo już się pogubiłem - niektórzy mówią, że starczy 15 cm inni, że więcej... Sam uważam, że jeśli będzie więcej ocieplenia to będzie to później odczuwalne przy rachunkach...Tylko jak to wykonać??:(

Tak tylko wieszaki profile mam już założone... cały stelaż mam gotowy dlatego takie pytania mnie dopadły... a gdyby zerwać folie i dać coś takiego http://www.kiosk-express.pl/izolacja/maty-termoizolacyjne/mata-termoizolacyjna-alu-dach.html

albo isobooster?

Edytowane przez kiko86

To zyskasz docieplenie o efektywności 1 cm termoizolacji z lambdą 0,0369 W/mK (ITB AT-15-6926). Jak za taką cenę to przyznasz, że to niewiele ...

I to przy montażu ze szczeliną grubości 2 cm po obu jej stronach ! Jakoś nie widać aby dystrybutor pokazywał na swojej stronie deklarację, aprobatę lub inne certyfikaty więc może to być podróbka francuskich folii refleksyjnych. Brak certyfikatów może oznaczać produkt, który w warunkach rzeczywistych z niskiej emisyjność powierzchni refleksyjnej ulegnie pogorszeniu w wyniku oksydacji lub korozji powierzchni, obecności kurzu i brudu, warstwy wilgoci itp.

• 2 weeks później...
niektórzy mówią, że starczy 15 cm inni, że więcej... :(

Niektorzy Ci powiedza ze 30cm nie starczy. Kwestia tego do czego ma starczyc.

Przy 20cm rachunki beda mniejsze niz przy 15cm

Przy 25cm beda nizsze niz przy 20cm

Przy 30cm beda nizsze niz przy 25cm

Przy 35cm beda nizsze niz przy 30cm....

To sie wszystko da policzyc ile ciepla tak lub inaczej ocieplony dom bedzie potrzebowal.

Ile chcesz wydac na ocieplenie a ile placic za ogrzewanie juz zalezy od Ciebie i Twojego portfela.

Dodajac X kosztów budowy ocieplenia dostaniesz Y oszczednosci na ogrzewaniu. Gdzie sie zatrzymac zalezy od Ciebie.

Jedna uwaga. Pisze sie czesto o kosztach ogrzewania a zapomina o komforcie. Nie ma mowy o komforcie moim zdaniem jesli miedzy Toba a zimą jest 15cm deski. (krokwia).

Pod ta krokwia powinno byc kolejne 10, lub lepiej 15cm welny. Wtedy sciana z k-g nie bedzie zimna, nie bedzie od niej "ciagnelo".

.....

.....

Dzięki za odpowiedzi. A mam jeszcze pytanie jak docieplic sufit podwieszony ok 30 cm pod jetkami? Między jetkami wełna + folia. Zerwać starą folie dolozyc wełnę na stelaz i folia? Czy stara folie zostawić dac wełne i znowu folie?

Możesz dołożyć na jętki od góry jeśli masz miejsce i możliwość.