Piasek00 17.10.2015 16:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2015 Witam serdecznie. Chciałbym zapytać czy przerobienie kuchni kaflowej poprzez zainstalowanie w niej tzw. cegiełki która będzie połączona z grzejnikami oraz bojlerem i użytkowanie jej jako pieca do C.O jest legalne ?Czy budując coś takiego samemu bez żadnego projektu i zezwoleń w kamienicy w której oprócz mnie mieszkają inne rodziny nie zostanie potraktowane jako samowola budowlana ? Jeżeli istnieją jakieś przepisy dotyczące tego typu instalacji bardzo prosiłbym o pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henryk1953 17.10.2015 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2015 (edytowane) Po pierwsze czy jesteś właścicielem tego mieszkania Po drugie jak ogrzewane jest to mieszkanie i czy w kuchni korzystasz z pieca kuchennego?(trzon kuchenny,).Jeżeli jesteś wlaścicielem mieszkania to nie musisz mieć zgody właściciela budynku , natomiast jezeli jesteś tylko lokatorem(najemcą) to musisz mieć taką zgodę (obowiązkowo na piśmie)Bez względu na to czy jesteś włascicielem mieszkania lub nie- Potrzebował będziesz opinii kominiarza ( na piśmie). Instalację będzie musiała wykonać osoba z odpowiednimi uprawnieniami. Odbiór kominiarski (na piśmie) Jezeli w pokojach masz piece kaflowe a jesteś tylko lokatorem to na wyburzenie piecy kaflowych musisz mieć zgodę własciciela budynku(wspólnota ,administracja).Jeżeli takiej zgody nie będziesz miał(na piśmie) to może się okazać że będziesz musiał je odbudować na własny koszt.. Nawet jak one są niesprawne.Co do piecokuchni kaflowej to są specjalne wklady do zabudowy..Musisz odpowiednio dobrać moc takiego wkładu.Mozesz również zamontować odpowiedniej mocy typową piecokuchnię, to jest do ogrzewania mieszkania dużo lepsze rozwiązanie.Jezeli chodzi o przepisy co ci wolno a co nie ,to o tym masz w regulaminie, Poproś administratora - ale taki regulamin powinien być wywieszony na klatce schodowej. Edytowane 17 Października 2015 przez henryk1953 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piasek00 18.10.2015 04:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2015 (edytowane) Jestem właścicielem mieszkania, piece kaflowe w pokojach zostały wyburzone,korzystam z pieca kuchennego.Czy budując taką instalację konieczne jest zastosowanie się do norm PN-91/B-02413 ( zabezpieczenie instalacji ogrzewań wodnych systemu otwartego ) ? Czy administrator po ukończeniu prac może poprosić mnie o projekt instalacji ? Czy instalację "cegiełki" mogę wykonać sam czy też konieczna będzie wizyta zduna ?Pytam o to gdyż sąsiadów mam bardzo ciekawskich i wyjątkowo "uprzejmych" którzy na 100% będą mi utrudniać . Dlatego zanim cokolwiek zrobię wolałbym znać wszystkie przepisy dotyczące takowej instalacji. Edytowane 18 Października 2015 przez Piasek00 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henryk1953 18.10.2015 06:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2015 Czy budując taką instalację konieczne jest zastosowanie się do norm PN-91/B-02413 ( zabezpieczenie instalacji ogrzewań wodnych systemu otwartego ) Tak -obowiazkowo. [B]Czy administrator po ukończeniu prac może poprosić mnie o projekt instalacji ? To jest jego obowiązek--musi dbać o bezpieczeństwo lokatorów-musi być pewien ze to co zrobisz jest bezpieczne.Dlatego musisz posiadać odpowiednią dokumentację.Przepisy pozwalaja na to co zamierzasz zrobić, Problem jest z kominiarzami.-Oni jak zwykle wiedza swoje. Jeden zgodzi się na montaż piecokuchni ,inny tylko na montaż podkowy. a następny powie ci ze kuchnia z podkową to już kocioł i odbioru nie podpisze.Dlatego zaproś kominiarza dowiedz się czy ci odbierze podłaczenie tego pieca.Pozwolenia i odbiory musisz mieć na piśmie - to kosztuje - ile ? - zapytaj go o to.W twoim przypadku kominiarz najważniejszy.A sąsiedzi - jak sąsiedzi.-Mają prawo dbac o swoje bezpieczeństwo , i na pewno będą zainteresowani -czy czasami nie zmajstrujesz bomby .A o to nie trudno w tym przypadku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts