Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

regulacja docisku okucia maco

Recommended Posts

Posiadam okucia Maco i chciałbym ustawić większy docisk na zimę.

- z czopem zamykającym nie było problemu bo wystarczy go dać w pozycji poziomej

- mam natomiast problem z czopem i.s.Przechwytywanie.jpg

Dodałem tutaj zdjęcia jak powinien być zamontowany, ale nie bardzo rozumiem co to znaczy strona przylgi. Czy to znaczy że płaską część czopa powinienem skierować w kierunku mieszkania czy w kierunku ogrodu tak aby docisk był jak największy?

- mam jeszcze pytanie o regulację docisku zawiasu dolnego za pomocą klucza tx15. Aby zwiększyć docisk w prawym skrzydle kręcimy w lewo czy w prawo?

Dolny zawias kręcisz w prawo a jeżeli chodzi o "czopy" na skrzydle, to szczelina między uszczelka znajdująca się w pobliżu (na skrzydle) a "czopem" ma być jak najmniejsza .

Czy zawsze dolny zawias kręcę w prawo (niezależnie czy skrzydło jest prawe czy lewe)?

W przypadku czopów, czy dobrze zrozumiałem z Twojej wypowiedzi że w odniesieniu do załączonego przeze mnie rysunku okrągła część czopa powinna być skierowana w stronę wnętrza mieszkania a prosta część w kierunku "dworu"?

Jeśli czujesz chłód od okna (bo zakładam że dlaego chcesz zmienić "ustawienia" na zimowe), to ja bym się raczej skupił na wyszukaniu prawidłowej pozycji skrzydła względem ramy (wg mnie więcej zyskasz niwelując potencjalną szczelinę) niż zwiększając docisk.

• 5 years później...