kasiaiwojtek 18.10.2015 00:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2015 Dzień dobry, Zbliża się czas ogrzewania domów więc pomyślałem, że przerobię trochę moją kotłownię. Otóż. W oryginale było tak: zawór trójdrożny pod kotłem c.o. steruje grzaniem c.w.u. i c.o. poniżej był zwykły zawór kulowy, baypass, do ogrzewania zasobnika c.w.u kominkiem z płaszczem wodnym. Otwierałem go jak chciałem mieć c.w.u. ogrzaną z kominka. Niestety zapominałem go zamknąć i wiadomo co się działo jak kocioł gazowy zaczynał grzać c.w.u. Rozwiązałem to zakładając zawór Honeywell, który to otwiera się kiedy pompa obiegowa kominka rusza, zamyka się kiedy pompa przestaje pracować. Zastanawiam się czy podobny zawór trójdrożny mogę zastosować zamiast tego oryginalnego. Chodzi mi o to że cyrkulacja c.w.u. podłączona jest pod zegar sterujący i wył. obieg wody w nocy i kiedy jesteśmy w pracy, załącza na pół godziny przed powrotem do domu. Generalnie zdefiniowany jest cały tydzień. Chciałbym podłączyć zasobnik c.w.u pod ten sam zegar tak żeby kocioł c.o. nie grzał wody kiedy nas w domu nie ma. Jeśli teraz podłączę zasobnik pod zegar cyrkulacji to zdarzy się tak, że kiedy kocioł będzie grzał c.w.u a zegar odetnie zasilanie to zawór trójdrożny pozostanie w pozycji grzania wody i kiedy ponownie się załączy to dojdzie do sytuacji takiej, że mając informację z regulatora pokojowego – grzej grzejniki, będzie na krótkim obiegu grzał c.w.u. i dojdzie do awarii. Chyba byłyby oszczędności na gazie i rachunkach gdyby kocioł grzał wodę tylko wówczas jak jesteśmy w domu. Zastanawiam się jaką pozycję ma zawór trójdrożny jeśli kocioł nie pracuje. Zastanawiam się czy oryginalny zawór trójdrożny mogę zastąpić zaworem Honeywell 3-drożny V4044F1000. Wówczas c.w.u. byłaby podgrzewana w tym samym momencie kiedy pompka cyrkulacji rusza. Kocioł c.o ULRICH KONDENSICH KO 24 zawór tej samej firmy. Zasobnik 100 litrów. Proszę o porady. Pozdrawiam kasiaiwojtek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasiaiwojtek 23.10.2015 17:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2015 czy może mi ktoś powiedzieć czy mogę zastosować ten zawór 3-drożny V4044F1000 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QIM 23.10.2015 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2015 http://www.insbud.org/PL/produkt-1065765284248598528/IB-3325---Zawor-klapowy-trojdrogowy-przelaczajacy-z-silownikiem-elektrycznym,-elektrozawor,-DN25.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 23.10.2015 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2015 Jak kocioł nie pracuje to raczej ma obieg na CO, przy czym zawór jest przełączany, bo jak odetniesz zasilanie to zostanie w pozycji w jakiej był, jedne zawory sa takie ze na jeden przewod daje sie napiecie zeby przelaczyl w jedna stone a na drugi przewod zeby przelaczyl w drugą albo takie ze dochodzi jednym przewodem ciagle napiecie a pozycja zalezy czy napiecie jest na drugim przewodzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasiaiwojtek 23.10.2015 19:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2015 Czyli nic z tego nie będzie i c.w.u będzie podgrzewana jak nas w domu nie ma? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QIM 23.10.2015 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2015 Mój był sprężynowy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 23.10.2015 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2015 moze elektrozawor sie przyda, taki na rurze, wlot i wylot Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QIM 23.10.2015 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2015 Gdybyście raczyli przeczytać opis elektrozaworu, który podlinkowałem, znaleźlibyście tam rozwiązanie problemu z zaworem pozostającym w niewłaściwej pozycji po zaniku napięcia.... Nie chcecie czytać? To dalej szukajcie rozwiązania problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasiaiwojtek 24.10.2015 18:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2015 (edytowane) Honeywell 3-drożny V4044F1000 działa tak samo? doczytałem jeszcze że ten mój ATV 300 Urlich do sterowania używa przewodów czerwony i niebieski. Czyli ...jedne zawory sa takie ze na jeden przewod daje sie napiecie zeby przelaczyl w jedna stone a na drugi przewod zeby przelaczyl w drugą Edytowane 24 Października 2015 przez kasiaiwojtek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QIM 24.10.2015 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2015 Tak samo, tylko cena nie ta sama. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts