Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zawór 3-drożny V4044F1000

kasiaiwojtek

Recommended Posts

Dzień dobry,

Zbliża się czas ogrzewania domów więc pomyślałem, że przerobię trochę moją kotłownię.

Otóż. W oryginale było tak: zawór trójdrożny pod kotłem c.o. steruje grzaniem c.w.u. i c.o. poniżej był zwykły zawór kulowy, baypass, do ogrzewania zasobnika c.w.u kominkiem z płaszczem wodnym. Otwierałem go jak chciałem mieć c.w.u. ogrzaną z kominka. Niestety zapominałem go zamknąć i wiadomo co się działo jak kocioł gazowy zaczynał grzać c.w.u. Rozwiązałem to zakładając zawór Honeywell, który to otwiera się kiedy pompa obiegowa kominka rusza, zamyka się kiedy pompa przestaje pracować.

Zastanawiam się czy podobny zawór trójdrożny mogę zastosować zamiast tego oryginalnego. Chodzi mi o to że cyrkulacja c.w.u. podłączona jest pod zegar sterujący i wył. obieg wody w nocy i kiedy jesteśmy w pracy, załącza na pół godziny przed powrotem do domu. Generalnie zdefiniowany jest cały tydzień. Chciałbym podłączyć zasobnik c.w.u pod ten sam zegar tak żeby kocioł c.o. nie grzał wody kiedy nas w domu nie ma. Jeśli teraz podłączę zasobnik pod zegar cyrkulacji to zdarzy się tak, że kiedy kocioł będzie grzał c.w.u a zegar odetnie zasilanie to zawór trójdrożny pozostanie w pozycji grzania wody i kiedy ponownie się załączy to dojdzie do sytuacji takiej, że mając informację z regulatora pokojowego – grzej grzejniki, będzie na krótkim obiegu grzał c.w.u. i dojdzie do awarii.

Chyba byłyby oszczędności na gazie i rachunkach gdyby kocioł grzał wodę tylko wówczas jak jesteśmy w domu.

Zastanawiam się jaką pozycję ma zawór trójdrożny jeśli kocioł nie pracuje.

Zastanawiam się czy oryginalny zawór trójdrożny mogę zastąpić zaworem Honeywell 3-drożny V4044F1000. Wówczas c.w.u. byłaby podgrzewana w tym samym momencie kiedy pompka cyrkulacji rusza.

Kocioł c.o ULRICH KONDENSICH KO 24 zawór tej samej firmy.

Zasobnik 100 litrów.

Proszę o porady.

Pozdrawiam

kasiaiwojtek

1.jpg

2.jpg

3.jpg

Honeywell.jpg

Jak kocioł nie pracuje to raczej ma obieg na CO, przy czym zawór jest przełączany, bo jak odetniesz zasilanie to zostanie w pozycji w jakiej był, jedne zawory sa takie ze na jeden przewod daje sie napiecie zeby przelaczyl w jedna stone a na drugi przewod zeby przelaczyl w drugą albo takie ze dochodzi jednym przewodem ciagle napiecie a pozycja zalezy czy napiecie jest na drugim przewodzie

Honeywell 3-drożny V4044F1000 działa tak samo?

doczytałem jeszcze że ten mój ATV 300 Urlich do sterowania używa przewodów czerwony i niebieski. Czyli

...jedne zawory sa takie ze na jeden przewod daje sie napiecie zeby przelaczyl w jedna stone a na drugi przewod zeby przelaczyl w drugą
Edytowane przez kasiaiwojtek