Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Częściowe podpiwniczenie wraz ze studnią, czy same studnie

nowakkamil

Recommended Posts

Cześć

Panowie, od paru dni czytam forum, podpytuje google itd... ale im więcej czytam, tym mniej wiem. Tym więcej wątpliwości.

Także mam nadzieję iż pomożecie :)

Taka oto sytuacja.

Po bardzo długich poszukiwaniach udało się znaleść właściwą działkę.

Od początku wiedzieliśmy że fundamenty to nie będzie prosta sprawa ponieważ dom stoi blisko skarpy.

I teraz taka sytuacja, domek planujemy stosunkowo nie wielki, 120 (może trochę więcej) + garaż. Domek standardowo, parter + użytkowe poddasze.

Istotne informacje od geologa: " Praktycznie grunty nasypowo-humusowe do głębokości 1,9 – 4,2 m nie nadają się do bezpośredniego posadowienia. Pozytywnym aspektem jest brak wody gruntowej do głębokości opracowania (czyli 4,0 – 5,5 m poniżej powierzchni terenu).

Czyli im bliżej skarpy tym głębiej trza się dostać.

Więc, tak naprawdę mimo iż nasza działka sąsiaduje ze skarpą, to z punktu widzenia nośności podłoża (spadu) dom buduję na skarpie.

Wstępnie rozmawiałem z konstruktorem, była to pierwsza rozmowa, więc przedstawił mi z grubsza możliwości.

1) Można posadowić dom z piwnicami na studniach tak, aby studnie były oparte na glinach morenowych. Przy sytuacji ze w punkcie nr 1 grunt nośny jest na 1,9 m to proponuje wykonać wykop do 1,9 m i następnie w tym miejscu posadowić bezpośrednio fundamenty a w pozostałych miejscach posadowić studnie w dwóch rzędach po np. 4 w rzędznie na gruncie nośnym. Niestety zewnętrzny rząd to na głębokość ponad 4 m w stosunku do obecnego terenu.

2) Można zapomnieć o piwnicy (garażu podziemnym) i postawić cały budynek na studniach. Czyli z grubsza 3 rzędy studni. Pierwszy rząd głębokość 2m, ostatni rząd głębokość 4m. Upraszczając sprawę środowy rząd około 3m głębokości.

3) Pale fundamentowe (ale z tego co wyczytałem na forum to bardzo droga sprawa).

4) Jako opcja można pokusić się o wykonanie dodatkowych badań i pomysleć o płycie, ale wysoce prawdopodobne jest że płyta to nie jest dobre rozwiązanie.

5) Mikropale

Oczywiście, dla mnie najważniejsze pytanie to oczywiście koszta.

Jeszcze nie dyskutowałem na temat kosztów z nikim, więc o to przede wszystkim chciałbym się zapytać.

Tak czy inaczej, w opcji 1 i 2, sporo ziemi trzeba wykopać.

Pytanie jaki jest koszt, upraszczając sprawę rozwiązania nr 1 i rozwiązania numer dwa. Być może po dokładnej analizie uda się zredukować ilość studni w rzędzie z 4 do 3. Ale chciałbym orientacyjnie wiedzieć o jakich kwotach będziemy rozmawiać.

A może opcja 5 czyli mikropale jest najtańszym rozwiązaniem.

Dziękuję za każdą pomoc

Edytowane przez nowakkamil

Po bardzo długich poszukiwaniach udało się znaleść właściwą działkę.

Od początku wiedzieliśmy że fundamenty to nie będzie prosta sprawa ponieważ dom stoi blisko skarpy.

Z dalszej części opisu nie wynika że działką którą znalazłeś jest właściwa bo to nie jest działka budowlana.

Istotne informacje od geologa: " Praktycznie grunty nasypowo-humusowe do głębokości 1,9 – 4,2 m nie nadają się do bezpośredniego posadowienia. Pozytywnym aspektem jest brak wody gruntowej do głębokości opracowania (czyli 4,0 – 5,5 m poniżej powierzchni terenu).

Czyli im bliżej skarpy tym głębiej trza się dostać.

Naspy od 2-do 4m do tego na skarpie to nie jest działka budowlana

Oczywiście, dla mnie najważniejsze pytanie to oczywiście koszta.

Jeszcze nie dyskutowałem na temat kosztów z nikim, więc o to przede wszystkim chciałbym się zapytać.

Za same fundamenty szykuj tyle ile niektórzy dają na cały dom. Bez 200-300 tys nie podchodź do tematu.

Co ma ta działka takiego że zdecydowałeś sie ja kupić? Jest jakiś super widok? Jest to teren mocno zabudowana a to jedya pusta? Dlaczego taka działka ?

Z dalszej części opisu nie wynika że działką którą znalazłeś jest właściwa bo to nie jest działka budowlana.

Naspy od 2-do 4m do tego na skarpie to nie jest działka budowlana

Za same fundamenty szykuj tyle ile niektórzy dają na cały dom. Bez 200-300 tys nie podchodź do tematu.

Co ma ta działka takiego że zdecydowałeś sie ja kupić? Jest jakiś super widok? Jest to teren mocno zabudowana a to jedya pusta? Dlaczego taka działka ?

Widok i lokalizacja.

Mmm w zasadzie w poście #3 już wszystko jest wyjaśnione.

Ja może obrazek wkleję, cenzuro to tak dla poglądu, nie żadna reklama :

5974677_1_644x461_kregi-betonowe-producent-szczecinek.jpg

Trzeba to ustawić w pionie na budowie pod ziemią - tak obrazowo :yes:

tak ładnie obrazuje o co chodzi z tymi "studniami" - to po prostu takie łatwe i względnie tanie szalunki tracone dla pali.

Średnio kwalifikowana ekipa KRUSowców z pod sklepu + koparka na te 4 metry da radę toto wpuścić, może żadnego ziemia nie przywali a potem się ew. zbroi i zalewa betonem.

koparka na te 4 metry da radę toto wpuścić,

Może do pytania o koszy warto dodać że koparka która kopie na 4 metry to nie ostrówek za 70zł/h-100zł/h tylko duża maszyna za ~ 200-250 zł/h. A kopania trochę tam będzie.

Tylko po co te studnie czy pale skoro i tak pod podłoga czy piwnicy czy parteru będzie grunt nasypowy czyli nie nadający się do wykonania podłogi.

Studnie/ pale potem belki oczepowe ( solidne belki solidnie zbrojone) a później strop jako posadzka, i dopiero ściana piwnicy monolityczna -zbrojona i tu kolejny strop i masz posadzkę pod parterem.

Albo wybrać to dziadostwo i robić na ławach. Wtedy ci z pod sklepu dadzą radę.

Ale tak czy siak po wyryciu dziury trzeba jakoś te 4 czy 5 metrów będzie zgubić - odpowiednio wysokimi ścianami fundamentowymi/ częściowo piwnicznymi

absurdalnie wysokimi jak na budownictwo "domkowe" z wszelkimi tego konsekwencjami /kosztowne trudne w wykonaniu szalunki i dużo dużo stali i grubo betonu/...

Wygodniej IMHO zgubić te metry studniami, ale co kto lubi ?

Edytowane przez beton44

A gdyby zapomnieć o piwnicy (czy garażu podziemnym).

Czy mikropale nie dadzą rady?

Czy piwnica czy nie czy mikropale czy studnie to jeden pieron. Koszty podobne, no wykończenie piwnicy podroży inwestycję. W zasadzie to dziwie się ze kupując taką działkę ktoś pyta o koszty.

W pewnej firmie X, głębokiego szalowania już się nie robi. Jest wiertnica po obrysie, po kolei się to zalewa, a potem już wchodzi koparka, wybiera środek, skuwa się ściany trochę żeby było w miarę gładko i dopiero wtedy jest zbrojenie.

Nie wiem, jakby to wyglądało w Polsce, pewno drogo, ale jak się policzy wszystkie koszty, łącznie z wybraniem i uzupełnianiem gruntu, może nie wyjdzie drożej, a będzie szybciej i bezpieczniej?

ZbyszekT niestety nie mogę przesunąć lini zabudowy.

Na stronie (http://www.jak-zrobic-dom.pl/2011/04/dom-na-mikropalach.html) znalazłem coś takiego:

Fundament na palachPrzyjęto 65 pali długości 2 m w rozstawie około 80 cm i 4 pale długości 1,5 m pod kominem; podwalina 30 x 75 cm długości 59 m

Potrzebne materiały:Beton: 20 m3

Zbrojenie: 640 kg

Koszty:Materiały: 4500 zł

Robocizna (wiercenie, betonowanie i zbrojenie, deskowanie podwaliny): 4500 zł

Koszt całego fundamentu: 9000 zł

Koszt wykonania 1 m fundamentu: 150 zł

Fundament na studniachPrzyjęto 13 studni złożonych z 4 kręgów betonowych o średnicy 1 m i wysokości 0,5 m; podwalina

30 x 75 cm długości 59 m

Potrzebne materiały:

Beton: 34 m3

Zbrojenie: 430 kg

Kręgi: 52 sztuki

Koszty:

Materiały: 13 300 zł

Robocizna (kopanie studni, betonowanie i zbrojenie, deskowanie podwaliny): 3500 zł

Koszt całego fundamentu: 16 800 zł

Koszt wykonania 1 m fundamentu: 285 zł

Czy waszym zdaniem relacja między cenami jest właściwa? Czyli można założyć że studnie są sporo droższe od mikropali?