geliasz 18.10.2015 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2015 Witam Mam istalacje grzewczą z piecem na paliwo stałe z kotłem z podajnikiem . uzywam jej drugi rok . chodzi mi o ten nieszczesny zbornk wyrownawczy bo hydraulik zamontował mi go na strychu jednakze zały czas trzeba było dolewac do niego wody , Nastepnie znajomy inny hydaulik doradził mi aby go umiejscowic w kotłowni i dokupił drugi i zamontował go w kotłowni abymozna było automatycznie go napełniac ,Natomiast gdy przyjechał pierwszy istalator powiedział ze takie cos jest absolutnie zabronione ,bo to jest niebezpieczne i traci sie gwarancje na piecstad moje pytanie KTO TU MA RACJE. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radekd83 18.10.2015 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2015 a znajomy hydraulik zastanowił sie dlaczego trzeba dolewac wody?-moze tutaj jest problem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
geliasz 18.10.2015 11:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2015 no własnie chyba nie zastanowił tylko namowił zone ze tak bedzie lepiej i skasował za nowy zbiornik 500 zł i za wymiane 250 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gersik 18.10.2015 16:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2015 (edytowane) Obydwaj "fachowcy " są dobrzy. Porób zdjęcia kotłowni i obydwóch naczyń i pokaż. Edytowane 18 Października 2015 przez gersik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
geliasz 18.10.2015 16:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2015 Obydwaj "fachowcy " są dobrzy. Porób zdjęcia kotłowni i obydwóch naczyń i pokaż. niestety nie moge porobic teraz fotek bo mieszkamy gdzie indziej, tj zagranica a chodzi mi o to czy mozna zamontowac w moim przypadku zbiornik wyrownawczy w kotłowni tj czy przekładajac ze styruchu do kotłowni nie popełnilismy błedu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurgonka 18.10.2015 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2015 Na strychu montujemy zbiornik wyrównawczy do instalacji otwartej. Musi być najwyższym elementem instalacji i być prawidłowo podłączony - zgodnie z normą. W kotłowni można zamontować zbiornik wyrównawczy (ciśnieniowy) w instalacji zamkniętej. Nie istnieje możliwość prostej zamiany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawlo111 18.10.2015 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2015 niestety nie moge porobic teraz fotek bo mieszkamy gdzie indziej, tj zagranica a chodzi mi o to czy mozna zamontowac w moim przypadku zbiornik wyrownawczy w kotłowni tj czy przekładajac ze styruchu do kotłowni nie popełnilismy błedu Naczynie wyrównawcze/wzbiorcze może być zainstalowane w kotłowni o ile jest powyżej reszty instalacji tj. pod sufitem w kotłowni na parterze o ile nie ma grzejników na poddaszu. Ważne aby nie było żadnej armatury np.zaworów na wznośnej rurze bezpieczeństwa i by była ona odpowiedniej średnicy. A swoją drogą 5 stów za naczynie to chyba z nierdzewki ocieplone fabrycznie i automatycznym napełnianiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawlo111 18.10.2015 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2015 Na strychu montujemy zbiornik wyrównawczy do instalacji otwartej. Musi być najwyższym elementem instalacji i być prawidłowo podłączony - zgodnie z normą. W kotłowni można zamontować zbiornik wyrównawczy (ciśnieniowy) w instalacji zamkniętej. Nie istnieje możliwość prostej zamiany. Pokaż w której normie jest zakaz umieszczania naczyń wyrównawczych w instalacji otwartej, w kotłowni? I co miało by być przyczyną takowego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurgonka 18.10.2015 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2015 Patrz post #1. i pomyśl. Z niepełnego opisu można dopisać co się wymyśli."Musi być najwyższym elementem instalacji i być prawidłowo podłączony - zgodnie z normą." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawlo111 19.10.2015 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2015 Patrz post #1. i pomyśl. Z niepełnego opisu można dopisać co się wymyśli. "Musi być najwyższym elementem instalacji i być prawidłowo podłączony - zgodnie z normą." To że woda ucieka to jedno a drugie że nie musi być na strychu jeśli użytkuje tylko parter. Pod sufitem będzie najwyższym elementem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
geliasz 19.10.2015 20:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2015 dom jest parterowy z uzytkowym poddaszem plus niezamieszkały strych i własnie tam był ten zbiornik ale drugi hydraulik dał drugi do otłowni pod sufit tylko jak pojawił sie ten pierwszy powiedział ze to jest niezgodne z normami pozatym jest niebezpieczne i ciekawy jestem ile jest w tym prawdy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poltowski2000 19.10.2015 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2015 (edytowane) dom jest parterowy z uzytkowym poddaszem plus niezamieszkały strych i własnie tam był ten zbiornik ale drugi hydraulik dał drugi do otłowni pod sufit tylko jak pojawił sie ten pierwszy powiedział ze to jest niezgodne z normami pozatym jest niebezpieczne i ciekawy jestem ile jest w tym prawdy czyli masz grzejniki na piętrze, tak? odnieś się do postu #7 Edytowane 19 Października 2015 przez poltowski2000 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
geliasz 19.10.2015 21:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2015 no tak poddasze uzytkowe jak najbardziej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poltowski2000 19.10.2015 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2015 no tak poddasze uzytkowe jak najbardziej czyli rozumiem że monter zamknął obieg naczyniem przeponowym , dodała do tego zawory bezpieczeństwa i upewnił się że kocioł może pracować w takim układzie. proponuje znaleźć wykwalifikowanego hydraulika i zasięgnąć trzeciej opinii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
geliasz 20.10.2015 21:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2015 własnie myslałem ze tutaj ktos mo madrze poradzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawlo111 21.10.2015 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2015 własnie myslałem ze tutaj ktos mo madrze poradzi Może i by poradził kto mądrze ale jeśli nic nie piszesz o instalacji i trudno wyciągnąć od ciebie ile dom ma kondygnacji no to wybacz ... Porada o znalezieniu nowego myślącego hydraulika jest najlepsza i może najtańsza. A swoją drogą to pewnie gdzieś woda ucieka i po wzroście ciśnienia w instalacji zamkniętej przyspieszyła w tym uciekaniu. Od znalezienia przecieku należało by pewnie zacząć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawlo111 22.10.2015 05:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2015 Istnieją wymienniki płytowe i można podzielić instalacje na dwa obwody jeden otwarty mały z naczyniem nisko drugi większy zamknięty z naczyniem przeponowym i grupą bezpieczeństwa. Tylko dochodzi koszt pompki i wymiennika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts