Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Gdzie zbiornik wyrównawczy ??

geliasz

Recommended Posts

Witam

Mam istalacje grzewczą z piecem na paliwo stałe z kotłem z podajnikiem . uzywam jej drugi rok .

chodzi mi o ten nieszczesny zbornk wyrownawczy bo hydraulik zamontował mi go na strychu jednakze zały czas trzeba było dolewac do niego wody ,

Nastepnie znajomy inny hydaulik doradził mi aby go umiejscowic w kotłowni i dokupił drugi i zamontował go w kotłowni abymozna było automatycznie go napełniac ,

Natomiast gdy przyjechał pierwszy istalator powiedział ze takie cos jest absolutnie zabronione ,bo to jest niebezpieczne i traci sie gwarancje na piec

stad moje pytanie KTO TU MA RACJE.

Obydwaj "fachowcy " są dobrzy. Porób zdjęcia kotłowni i obydwóch naczyń i pokaż.

niestety nie moge porobic teraz fotek bo mieszkamy gdzie indziej, tj zagranica

a chodzi mi o to czy mozna zamontowac w moim przypadku zbiornik wyrownawczy w kotłowni tj czy przekładajac ze styruchu do kotłowni nie popełnilismy błedu

Na strychu montujemy zbiornik wyrównawczy do instalacji otwartej. Musi być najwyższym elementem instalacji i być prawidłowo podłączony - zgodnie z normą. W kotłowni można zamontować zbiornik wyrównawczy (ciśnieniowy) w instalacji zamkniętej. Nie istnieje możliwość prostej zamiany.

niestety nie moge porobic teraz fotek bo mieszkamy gdzie indziej, tj zagranica

a chodzi mi o to czy mozna zamontowac w moim przypadku zbiornik wyrownawczy w kotłowni tj czy przekładajac ze styruchu do kotłowni nie popełnilismy błedu

Naczynie wyrównawcze/wzbiorcze może być zainstalowane w kotłowni o ile jest powyżej reszty instalacji tj. pod sufitem w kotłowni na parterze o ile nie ma grzejników na poddaszu.

Ważne aby nie było żadnej armatury np.zaworów na wznośnej rurze bezpieczeństwa i by była ona odpowiedniej średnicy.

A swoją drogą 5 stów za naczynie to chyba z nierdzewki ocieplone fabrycznie i automatycznym napełnianiem?

Na strychu montujemy zbiornik wyrównawczy do instalacji otwartej. Musi być najwyższym elementem instalacji i być prawidłowo podłączony - zgodnie z normą. W kotłowni można zamontować zbiornik wyrównawczy (ciśnieniowy) w instalacji zamkniętej. Nie istnieje możliwość prostej zamiany.

Pokaż w której normie jest zakaz umieszczania naczyń wyrównawczych w instalacji otwartej, w kotłowni?

I co miało by być przyczyną takowego?

Patrz post #1. i pomyśl. Z niepełnego opisu można dopisać co się wymyśli.

"Musi być najwyższym elementem instalacji i być prawidłowo podłączony - zgodnie z normą."

To że woda ucieka to jedno a drugie że nie musi być na strychu jeśli użytkuje tylko parter.

Pod sufitem będzie najwyższym elementem...

dom jest parterowy z uzytkowym poddaszem plus niezamieszkały strych i własnie tam był ten zbiornik ale drugi hydraulik dał drugi do otłowni pod sufit tylko jak pojawił sie ten pierwszy powiedział ze to jest niezgodne z normami pozatym jest niebezpieczne i ciekawy jestem ile jest w tym prawdy

dom jest parterowy z uzytkowym poddaszem plus niezamieszkały strych i własnie tam był ten zbiornik ale drugi hydraulik dał drugi do otłowni pod sufit tylko jak pojawił sie ten pierwszy powiedział ze to jest niezgodne z normami pozatym jest niebezpieczne i ciekawy jestem ile jest w tym prawdy

czyli masz grzejniki na piętrze, tak?

odnieś się do postu #7

Edytowane przez poltowski2000

no tak poddasze uzytkowe jak najbardziej

czyli rozumiem że monter zamknął obieg naczyniem przeponowym , dodała do tego zawory bezpieczeństwa i upewnił się że kocioł może pracować w takim układzie. proponuje znaleźć wykwalifikowanego hydraulika i zasięgnąć trzeciej opinii.

własnie myslałem ze tutaj ktos mo madrze poradzi

Może i by poradził kto mądrze ale jeśli nic nie piszesz o instalacji i trudno wyciągnąć od ciebie ile dom ma kondygnacji no to wybacz ...

Porada o znalezieniu nowego myślącego hydraulika jest najlepsza i może najtańsza.

A swoją drogą to pewnie gdzieś woda ucieka i po wzroście ciśnienia w instalacji zamkniętej przyspieszyła w tym uciekaniu.

Od znalezienia przecieku należało by pewnie zacząć.