Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplenie podłogi na gruncie - proszek od Pigeona

sylwekr

Recommended Posts

Witam

Jakiś czas temu znalazłem ten post: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?161215-ocieplenie-POLIURETAN-jak-welna-styro-tylko-za-darmo

Według mnie bardzo ciekawa propozycja, zamówiłem, miałem czekać ponad rok - duże zainteresowanie (akurat nie przeszkadzało), transport przyjechał trochę wcześniej. Tak ok 40% użyłem do dodatkowego docieplenia ścian fundamentowych - zrobiłem tak: ściany ociepliłem XPS-em, z boku ław zrobiłem drenaż obsypany żwirem a na to ten proszek w geowłókninie szerokość ok 40-50 cm prawie do poziomu gruntu. Na wierzch dodatkowo jeszcze mocna włóknina i przysypana ziemią. Jest O.K. Resztę natomiast zużyłem do zasypania fundamentów. Wyszła warstwa ok 15-20 cm. Kontaktowałem się wcześniej z jednym z forumowiczów (który też brał ten proszek) i według jego rady ubijałem to depcząc to (podobno zagęszczarka tego nie zagęści). Na sucho trochę się ubijało, ale testowo zlałem to intensywnie wodą i ubijało się znacznie lepiej. Po ubiciu okazało się, że poziom jest trochę niski pod chudziaka, zatem dosypałem po całości piachu. W miejsce ścian działowych wybrałem połowę warstwy proszku i zasypałem to piaskiem. Później po zasypaniu piaskiem cały dzień po tym jeździłem zagęszczarką. Nadal przy chodzeniu to pracuje. Zatem zalałem wszystko wodą tak, że na wierzchu woda stała. Dzisiaj pojechałem woda wsiąkła, ale chodząc po tym jeszcze bardziej pracuje i chodząc po tym daje się to jeszcze udeptać - wyraźnie siada. Chciałbym wylać chudziaka, ale boję się że, popęka pozapada się

Z tego co czytałem to już dosyć sporo forumowiczów brało ten proszek, jak to ubijaliście, czy później były jakieś problemy, siadała podłoga, pękał chudziak ? W chwili obecnej drugi raz bym tego nie nasypał pod podłogę, podzielcie się swoimi doświadczeniami, bo może moje obawy są niepotrzebne.

Poczytaj dziennik Pigeona.

Wrzuć zbrojenie z siatki i zalej B20. Nic się nie powinno dziać.

Czytałem to wcześniej, ale wolałbym to zrobić tak aby było na pewno dobrze, a nie ze tylko być powinno. Generalnie ten proszek miał być dodatkiem do izolacji termicznej, bo i tak chcę dać 20 cm styropianu i nie bardzo mi się uśmiecha kupować dodatkowe zbrojenie i beton. Chudziaka chciałem robić z betoniarki piasek i żwir na to mam, a mocniejszy beton to już z betoniarni bym musiał kupować - sens ekonomiczny żaden, w takim wypadku trzeba było tego wogóle nie sypać i dołożyć do np grubszej warstwy styro, ale przecież nie o to chodziło.