Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zbrojenie stropu - łączenie drutów

Recommended Posts

Witam

Pytanie laika:

U mnie niestety wymiary stropu są niekorzystne do optymalnego wykorzystania drutów. Tzn np będę miał dużą ilość drutów o długości 6,60 i to co zostaje z cięcia nigdzie nie pasuje. Ogólnie krótkich drutów na zbrojenie mało wyjdzie, a z docięć będzie duża ilość drutów o długości od 2m do 5,40. Jak można je wykorzystać, jak dopuszczalne są łączenia drutów przy zbrojeniu stropu, czy np belki na wieniec można z tych "ścinków" robić np 2 druty całe, 2 łączone z zakładami. Jakie są zasady wykonywania zbrojenia co do łaczenia drutu zbrojeniowego, bo jeśli płyta stropu musi być wykonana z całych drutów to u mnie ze 30% będzie "odpadów". W projekcie mam zbrojenie w jedną stronę z 12, w drugą z 10-tki, ja całość robię z 12, ale co zrobić z tymi ścinkami, gdzie i jak je można wyrobić, aby nie odbiło się to na wytrzymałości stropu ?

Pręty można łączyć na zakład ale w strefach ściskanych i nie wszystkie w przekroju tylko np co drugi. To samo dotyczy podciągów, tylko w strefach ściskanych.

A jak duże zakłady robić. Jeśli dobrze zrozumiałem to druty łączone mógłbym użyć np przy ścianach w dolnej części płyty stropowej, a w podciągu to górne druty. Na pewno skonsultuję to jeszcze z kierownikiem, ale to już na plus że w niektórych miejscach można takie łączenia robić i nie zostanę po budowie z kilkuset kilogramami drutu.

A jak duże zakłady robić. Jeśli dobrze zrozumiałem to druty łączone mógłbym użyć np przy ścianach w dolnej części płyty stropowej, a w podciągu to górne druty. Na pewno skonsultuję to jeszcze z kierownikiem, ale to już na plus że w niektórych miejscach można takie łączenia robić i nie zostanę po budowie z kilkuset kilogramami drutu.

Wyznaczenie prawidłowych miejsc łączenia wymaga analizy wykresu momentów. To z podciągiem to prawda pod warunkiem że to belka jednoprzęsłowa.