sylwekr 18.10.2015 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2015 WitamPytanie laika:U mnie niestety wymiary stropu są niekorzystne do optymalnego wykorzystania drutów. Tzn np będę miał dużą ilość drutów o długości 6,60 i to co zostaje z cięcia nigdzie nie pasuje. Ogólnie krótkich drutów na zbrojenie mało wyjdzie, a z docięć będzie duża ilość drutów o długości od 2m do 5,40. Jak można je wykorzystać, jak dopuszczalne są łączenia drutów przy zbrojeniu stropu, czy np belki na wieniec można z tych "ścinków" robić np 2 druty całe, 2 łączone z zakładami. Jakie są zasady wykonywania zbrojenia co do łaczenia drutu zbrojeniowego, bo jeśli płyta stropu musi być wykonana z całych drutów to u mnie ze 30% będzie "odpadów". W projekcie mam zbrojenie w jedną stronę z 12, w drugą z 10-tki, ja całość robię z 12, ale co zrobić z tymi ścinkami, gdzie i jak je można wyrobić, aby nie odbiło się to na wytrzymałości stropu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszko 19.10.2015 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2015 Ja na stropie miałem długości 10m i 6 m,kupując stal odpady (równe) zostały na składzie,mówili że wielokrotność metra śmiało sprzedadzą..A 2m kawałki w naroża,koło komina itd. Mi kierownik zabronił łączyć zbrojenie w podciągach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 19.10.2015 15:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2015 Pręty można łączyć na zakład ale w strefach ściskanych i nie wszystkie w przekroju tylko np co drugi. To samo dotyczy podciągów, tylko w strefach ściskanych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwekr 19.10.2015 17:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2015 Pręty można łączyć na zakład ale w strefach ściskanych i nie wszystkie w przekroju tylko np co drugi. To samo dotyczy podciągów, tylko w strefach ściskanych. A jak duże zakłady robić. Jeśli dobrze zrozumiałem to druty łączone mógłbym użyć np przy ścianach w dolnej części płyty stropowej, a w podciągu to górne druty. Na pewno skonsultuję to jeszcze z kierownikiem, ale to już na plus że w niektórych miejscach można takie łączenia robić i nie zostanę po budowie z kilkuset kilogramami drutu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SO-JER 19.10.2015 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2015 60-krotność średenicy pręta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Psemos 19.10.2015 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2015 (edytowane) ...lub też spawane zakładkowo to wtedy spoina ciągła 10 razy średnica pręta P.S. Możesz jeszcze wrzucić w schody lub dozbrojenie otworów, narożników wieńcy i generalnie możesz je w wieńcach łączyć tam będzie najłatwiej Edytowane 19 Października 2015 przez Psemos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 19.10.2015 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2015 A jak duże zakłady robić. Jeśli dobrze zrozumiałem to druty łączone mógłbym użyć np przy ścianach w dolnej części płyty stropowej, a w podciągu to górne druty. Na pewno skonsultuję to jeszcze z kierownikiem, ale to już na plus że w niektórych miejscach można takie łączenia robić i nie zostanę po budowie z kilkuset kilogramami drutu. Wyznaczenie prawidłowych miejsc łączenia wymaga analizy wykresu momentów. To z podciągiem to prawda pod warunkiem że to belka jednoprzęsłowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawek9000 20.10.2015 16:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2015 w mostach, wiaduktach itp tunelach metra to prawda z tym łączeniem w strefach ściskanych, ale dla zwykłych obiektów dopuszcza się łączenie prętów w dowolnym praktycznie miejscu na zakład 50 średnic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts