Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kocioł gazowy, kondensacyjny - jakiej marki wybrać?

cartel1

Recommended Posts

Witam,

Firma z którą najprawdopodobniej podpiszę umowę na wykonanie instalacji wod-kan-co proponuje mi do wyboru następujące kotły: Buderus GB72, Viessman Vitodens 100, De Dietrich MCR3 Plus oraz Beretta Ciao Gren. Każdy z kotłów dodatkowo będzie wyposażony w zasobnik 120 l, każdy z podmieszaniem termostatycznym. Zależy mi na kotle który będzie stosunkowo bezawaryjny z dobrym serwisem - mieszkam w średniej wielkości mieście na Górnym Śląsku. Który kocioł wg. Was będzie najlepszym wyborem. Dodam iż kocioł będzie zasilał podłogówkę oraz grzejniki. Dzięki za info.

Jeśli masz dobry serwis Viessmanna to polecam Vitodensa 300-W lub ostatecznie 200-W o mocy do 19kW (po o by szybko grzać CWU).

Bo na CO to i tak serwisant CI go ograniczny do 7-8kW.

Wspomniany 100-W ma za dużą moc minimalną i do Twojego Domu się nie nadaje.

Możesz też zastanowić się na zespołem piec+zasobnik w jednym - tzw centrala grzewcza.

Modele dostepne na stronie producenta.

Zobacz na http://cieplowlasciwie.pl/ i podlinkuj wynik.

Ja osobiście mam zestaw PAKIET EVO GREEN 24 Aristona to jest piec GENUS PREMIUM EVO SYSTEM 24 z zasobnikiem 120 l i jestem zadowolony.Żeby wbić sie na rynek popracowali nad gwarancją i ta nowa seria jest ich naprawdę dobra http://www.files.aristonheating.pl/Cennik_Ariston_ogrzewanie_odnawialne_zrodla_sierpien_2015.pdf a i od ceny katalogowej jeszcze trochę można utargować

Witam,

Vitodens 100 na pewno odpada. Mój instalator Buderusa nie poleca z uwagi na drogi serwis. Podejrzewam że Vissmann będzie na zbliżonym poziomie. Zastanawiam się teraz nad Vitodensem 200. Minimalną moc ma na poziomie 3,9 KW. I teraz pytanie, z ofert jakie otrzymałem z różnych źródeł oferowane kotły posiadaja max. moc od 14 do 24 KW. Jak pisałem wcześniej dom ma ok 150 m2 i będzie dosyć dobrze docieplony ( Porotherm 30+ 15cm styro na ścianie i podłodze, 30 cm wełny, okna energooszczędne ). Kocioł 14KW wydaje mi się zbyt mały, 24KW nieco przewymiarowany. Wiec jak to jest z doborem mocy kotła? Chciałbym dodać, iż będzie nas 4 domowników ( w tym dwójka małych dzieci ), z czasem może okazać się sytuacja iż w tym samym momencie używane będą dwie kabiny czy wanny, więc piec musi posiadać odpowiedni wydatek ciepłej wody jeśli chodzi o CWU.

Podłogówkę w moim domku zrobioną w systemie Rehau rozgrzewać będzie piec Vitodens 242-F

http://www.viessmann.pl/pl/dom-jednorodzinny/Ogrzewanie/kotly-gazowe-kondensacyjne/Vitodens-242-F-kompaktowy-z-kolektorami-slonecznymi.html

dlaczego?

jednym z powodów jest możliwość podpięcia do tego pieca instalacji solarniej oraz aż (a zarazem w zupełności wystarczający dla mojej rodzinki) 170-litrowy zbiornik wody użytkowej.

Pozdrav

Edytowane przez forscher

Witam,

Firma z którą najprawdopodobniej podpiszę umowę na wykonanie instalacji wod-kan-co proponuje mi do wyboru następujące kotły: Buderus GB72, Viessman Vitodens 100, De Dietrich MCR3 Plus oraz Beretta Ciao Gren. Każdy z kotłów dodatkowo będzie wyposażony w zasobnik 120 l, każdy z podmieszaniem termostatycznym. Zależy mi na kotle który będzie stosunkowo bezawaryjny z dobrym serwisem - mieszkam w średniej wielkości mieście na Górnym Śląsku. Który kocioł wg. Was będzie najlepszym wyborem. Dodam iż kocioł będzie zasilał podłogówkę oraz grzejniki. Dzięki za info.

Z Buderusa GB072 14kW; Viessmann może być Vitodens 300W 11kW lub 200W 13kW; De Dietrich MCA 15; Beretta 15 R.S.I.

Ze swojej strony dodam kocioł Paradigma Modula NT 10 lub 15kW - ostatnio załapałem na nim sprawność 110,8% przy niskiej temperaturze zasilania.

• 3 weeks później...
Wracając do tematu, najbliżej mi do wyboru Buderusa GB072, pytanie tylko jakiej mocy, 14 czy 24 KW. Jeden z instalatorów twierdzi iż wystarczy mi 14KW, natomiast zamiast zasobnika 120 l zastosować większy np. 160 l. Ma to być rozwiązanie korzystniejsze - ekonomiczniejsze i nie mniej wydajne od zastosowania mocniejszego kotła i pozostawieniu zasobnika 120 l. Inny instalator sugeruje mi natomiast na odwrót. I teraz nie wiem na co się zdecydować.

• 2 weeks później...

Przepraszam Autora tematu, że się "wtrancam"

Z uwagą czytam od niedawna opinii o kotłach gazowych. Też będę kombinował z gazem. Pojęcie mam raczej kiepskie, marki o których piszecie znam przynajmniej z reklam na zawodach sportowych i sponsoringu a płaci za to kto? chyba nabywcy ich wyrobów.

Nikt do tej pory nie wspomniał słowem o polskim producencie kotłów Termet. Ciekaw jestem, Autor wątku chyba też co o tym sądzicie?

Z mojego oczytania odnośnie zagranicznych marek dowiedziałem się:

-droższe przy zakupie

-drogie części zamienne

-drogi serwis

-wcale nie bezawaryjne

-o trwałości nie wspomnę, zwłaszcza od kiedy w firmach zaczęli mieć więcej do powiedzenia księgowi niż inżynierowie

Odnośnie Termetu piszą na forach, że gros części z których go składają pochodzi od producentów od których biorą uznane europejskie firmy tylko różnią się nadrukiem na nich podobnie jak dzieje się to z częściami do aut.

Chaos jaki panuje na forach poruszających sprawy nie tylko związane z ogrzewaniem gazowym powoduje, że można dostać do głowy, a dużo złego robią ludzie mający prowizje od sprzedaży i nic dziwnego, że dla nich jest tylko jedyna, słuszna marka/producent.

Spotkałem się z opinią ..." jak ktoś napisał nie ma zamiaru płacić więcej za szumne logo i sponsoring pożal się Boże sportowców..."

Edytowane przez janusz_21

To z innego wątku o gazowych:

Powiem tak - jak szukałem kotła, to miałem podobny dylemat - płacić za znaczek czy nie ?

Ale usiadłem i policzyłem - mój kocioł (beretta, kondensat, pogodowka, dwie strefy) kosztował 3,5kpln a nie 10kpln jak za wieska czy vailanta, wiec niech i trwałość ma trzy razy mniejsza to i tak wyjdę na zero. A jak na razie rozpocząłem czwarty sezon i jest Ok, żadnych awarii czy niespodzianek.

Ale jak ktoś lubi markowe znaczki to czemu nie... Tyle, ze teraz nawet mercedesy sypia sie tak samo jak kia czy hyundai...

daje coś do myślenia.

To z innego wątku o gazowych:

daje coś do myślenia.

Trwałość urządzenia to tylko jeden z parametrów, jak w ciągu tych kilku-kilkunastu lat ten słaby ( niekoniecznie tani )będzie się psuł często i będą przerwy w ogrzewaniu i dostępie ciepłej wody to raczej nikt zadowolony nie będzie. Dodatkowo po gwarancji te usterki będą usuwane płatnie więc cena tańszego może "dogonić" ten droższy

Po co Ci ten potwór 24kW, to kocioł na dwa takie domy. Lepszy słabszy kocioł+zasobnik np160ltr.

Sprawdzić możesz jeszcze 12-14kW kotły Junkers i Immergas, jeśli tylko serwis jest niedaleko. Są niedrogie i przyzwoite jakościowo.

U mnie hula 14kW Junkers Cerapur już 4 rok, bez żadnych awarii (odpukać). Jest tylko trochę za duży do CO, przydałby się jeszcze mniejszy. Ale nie produkują:( . Czy ci wszyscy producenci kotłów myślą, że nowe domy buduje się od 500m2 wzwyż? Albo że nie izoluje się domów, tylko jak za Gierka i wcześniej?