Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kocioł gazowy, kondensacyjny - jakiej marki wybrać?

cartel1

Recommended Posts

Znajomy kiedyś powiedział jak zaczynałem budowę..." zanim wezwiesz fachowców musisz sam posiadać pewną wiedzę lub mieć kogoś godnego zaufania kto ci doradzi, inaczej fachowcy zrobią tak żeby to im się opłacało..." Dlatego dobrze, że pytasz ale to nie wystarczy ponieważ nie zawsze otrzymasz wiarygodne podpowiedzi. Na forach kręcą się ludzie, którzy reprezentują interesy potentatów piecowo-gazowych, podobnie jest w sklepach zawsze polecą towar/markę na której mają najlepsze pieniądze od sprzedaży.

Powyżej wspomniałem o Termecie (ja nie namawiam na ten kocioł) ktoś odpowiedział dając do zrozumienia, że może być awaryjny, bo niedrogi. Wydaje mi się, że gdyby tak było to fora budowlane huczałyby od wpisów negatywnych odnośnie firmy, a tak nie jest.. Odnośnie Vaillanta nie będę się wypowiadał ale biorąc pod uwagę ocieplenie domu to nie wiem czy jest potrzebny kocioł 26kW? Pytanie czy nie będziecie dogrzewać np jakimś sensownym(czyli nie z marketu) kominkiem? to też powinno wpłynąć na dobór mocy kociołka.

Tak na marginesie - nie mając wiedzy należy dużo czytać bo jest szansa, że dotrze się do prawdy.

Dla mnie jedynym sensownym kominkiem jest to co opisywano w http://forum.muratordom.pl/showthread.php?172514-Taki-sobie-piecyk-ceramiczny. Mam coś takiego i na pewno mi nie obrzydnie palenie w nim. Na to warto było wydać trochę więcej. Powinien dać radę ogrzać całą chałupę ale mimo to rozglądam się za gazowym ogrzewaniem, jak zrobię jeszcze nie wiem, instalację mam tylko kocioł. Na pewno nie dam za kocioł gazowy 7 i więcej tys bo uważam to za bzdurę, chodzi tylko o grzanie i cwu, w razie awarii piecyk mnie zagrzeje nawet przy mrozach. KRATKI to szerokie pojęcie podobnie jak z samochodami, zanim kupisz radzę trochę poczytać i skonsultować z fachowcami i użytkownikami. Mam za sobą wkład za 2,5 tys i tu pytanie co może być wkład za taką cenę jeżeli drzwiczki mojego piecyka kosztowały ok 2tys. Wkład nie obudowałem na szczęście i oprzytomniałem sprzedając za 1/3 wartości bez żalu. Szkoda pieniędzy na tanie wkłady, lepiej już koza. Edytowane przez janusz_21

Panowie, nie założyłem tego tematu aby dyskutować o kominkach. Mój dom potrzebuje ok 7 KW mocy do ogrzania domu w zimie. Dalej nie otrzymałem odpowiedzi czy iść w kocioł 14 czy 24 KW, a może 20. W domu będzie 4 mieszkańców, dwie łazienki z kabina i wanną. Pytanie czy zimą przy zapotrzebowaniu na owe 7KW mocy na ogrzanie piec będzie wystarczająco mocny aby szybko podgrzać zasobnik z wodą 120 czy 160 l.

Do takiego zapotrzebowania domu zimą nie jest Ci potrzebny kocioł powyżej 14kW, ale te dwie łazienki z wanną to już co innego. Większa moc mogłaby się przydać jedynie przy dużym zużyciu wody w krótkim czasie, ale to już musisz ocenić konsultując to np z instalatorem lub osobą techniczną producenta. Ważne żeby pracował od jak najmniejszej mocy.

Ja mogę polecić Junkersa, jakość bardzo dobra, z serwisem i częściami nie ma żadnego problemu, ceny rozsądne. Kocioł Cerapur Compact ZSB 24-1DE. Ma szeroki zakres modulacji mocy od 3 do 24kW. Zbiornik musisz dobrać w zależności od zużycia wody i punktów poboru jednocześnie.

Panowie, nie założyłem tego tematu aby dyskutować o kominkach. Mój dom potrzebuje ok 7 KW mocy do ogrzania domu w zimie. Dalej nie otrzymałem odpowiedzi czy iść w kocioł 14 czy 24 KW, a może 20. W domu będzie 4 mieszkańców, dwie łazienki z kabina i wanną. Pytanie czy zimą przy zapotrzebowaniu na owe 7KW mocy na ogrzanie piec będzie wystarczająco mocny aby szybko podgrzać zasobnik z wodą 120 czy 160 l.

Jak to nie otrzymałeś? Przecież już wcześniej pisałem, chyba że nie czytasz!

Po co Ci ten potwór 24kW, to kocioł na dwa takie domy. Lepszy słabszy kocioł+zasobnik np160ltr.

Sprawdzić możesz jeszcze 12-14kW kotły Junkers i Immergas, jeśli tylko serwis jest niedaleko. Są niedrogie i przyzwoite jakościowo.

U mnie hula 14kW Junkers Cerapur już 4 rok, bez żadnych awarii (odpukać). Jest tylko trochę za duży do CO, przydałby się jeszcze mniejszy. Ale nie produkują . Czy ci wszyscy producenci kotłów myślą, że nowe domy buduje się od 500m2 wzwyż? Albo że nie izoluje się domów, tylko jak za Gierka i wcześniej?

Wszystko zależy od zużycia ja mam kociołek 14kW i bufor 750l z wewnętrznym zbiornikiem CWU 250l, ale jak moje kobiety się "zgadają" i jednocześnie wejdą do łazienek to zużyją momentalnie całą ciepłą wodę i już pretensje, że ogrzewanie do niczego.

W największe mrozy miałem kociołek ustawiony na temperaturę 7/9 na pokrętełku, standardowo 3/9.