lambert86 18.10.2015 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2015 Witam, zrobiono mi projekt wentylacji wrzucam zdjęcie do oceny http://fotowrzut.pl/tmp/upload/QNKJ7G34X4/1.jpg -jestem w szoku, nawiewy i wyciągi w pokojach :| -łazienki i kuchnia na osobnym wentylatorze wywiewnym? -do tego chłodnica kanałowa - kotłownia/pomieszczenie gospodarcze wentylacja grawitacyjna (zaznaczę, że tam będzie jedynie kospel albo bufor ktory zagrzeje wodę do podogówki), to jakas paranoja czy ja się nie znam ? podobno nie można mieszać rodzajów wentylacji? do tego reku na poddaszu, a chciałem w kotłowni .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 18.10.2015 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2015 (edytowane) To Ci ktoś od wentylacji przemysłowej projektował ? Mam nadzieję, ze jeszcze za to nie zapłaciłeś. Edytowane 18 Października 2015 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lambert86 18.10.2015 22:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2015 Jakas paranoja, architekt zalatwial mi ten projekt...Nie mam zamiaru tego akceptowac, ale nie mam pomyslu jak to rozwiazac :/Jakies sugestie? Co robic?W ogole kolesia ponioslo :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 19.10.2015 05:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2015 (edytowane) Jakies sugestie? Co robic? :/ 1) wybrać centralę kierując się - miejscem jej ulokowania -ilością osób -systemem ogrzewania 2) wybrać rodzaj kanałów - obecnie chyba PE 75mm nie mają konkurencji, więc tu jest dość proste. 3) dobrać rozdzielacz do centrali 4) złożyć jak klocki LEGO łącząc skrzynki rozdzielcze z redukcjami kątowymi Edytowane 19 Października 2015 przez Tomasz Brzęczkowski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 19.10.2015 06:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2015 Jakas paranoja, architekt zalatwial mi ten projekt... Nie mam zamiaru tego akceptowac, ale nie mam pomyslu jak to rozwiazac :/ Jakies sugestie? Co robic? W ogole kolesia ponioslo :/ Na tym forum było już mnóstwo projektów wentylacji z rekuperacją dla domków parterowych o podobnym planie. Znajdż, zmodyfikuj i pokaż tym, co bedą to robić. Ale najlepiej - zrób to sam. 4-6 tysięcy zł piechota nie chodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 19.10.2015 06:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2015 Ktoś płaci 4000 za kilka dziur? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 19.10.2015 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2015 1) wybrać centralę kierując się - ilością osób Tiaaaa I przy 3 osobach wyjdzie, że dla domu z łazienką, osobnym WC i kuchnią gazową centrala potrzebuje przepchać tylko 60m3/h. Centralę dobiera się mając na uwadze wymaganą, minimalną ilość powietrza usuwanego - nie mniejszą jednak od 20m3/h na każdą osobę przewidzianą w projekcie budowlanym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lambert86 20.10.2015 05:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2015 To Ci ktoś od wentylacji przemysłowej projektował ? Mam nadzieję, ze jeszcze za to nie zapłaciłeś. poszedłem Twoja drogą i pogoniłem "typa". szukam kogos innego, albo postaram sie zrobic to sam, tylko jak dobrze powyliczać wydatki powietrza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 20.10.2015 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2015 Zacznij od tego, ile bedzie mieszkało osób. Przyjmij 30m3/h na osobę, ale nie mniej, niż 1/3 kubatury domu na godzinę.Najwydajniejszy wywiew w łazience, pózniej kuchnia, WC i ewentualnie wiatrołap, choć zaraz ktoś zabrzęczy, że w wiatrołapie się nie robi. Pomieszczenie z kotłem elektrycznym, jeśli będzie "czyste" to nawiew. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 20.10.2015 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2015 Zacznij od tego, ile bedzie mieszkało osób. Przyjmij 30m3/h na osobę, ale nie mniej, niż 1/3 kubatury domu na godzinę.. Człowieku co za banialuki wypisujesz ???????????? Skąd masz takie pomysły ????????????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 20.10.2015 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2015 poszedłem Twoja drogą i pogoniłem "typa". szukam kogos innego, albo postaram sie zrobic to sam, tylko jak dobrze powyliczać wydatki powietrza? Bardzo proste!!! Policzyć trzeba nawiew i wtedy wyjdzie wywiew. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 20.10.2015 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2015 Bardzo proste!!! Policzyć trzeba nawiew i wtedy wyjdzie wywiew. Gdyby za takie bzdury groziło więzienie - 4 krotne dożywocie byłoby gwarantowane. W cywilizacji liczy się obowiązujący (zgodnie z przepisami) wywiew z pomieszczeń "brudnych", a suma tych wywiewów nie może być mniejsza jak 20m3/h x ilość osób w projekcie budowlanym. Na podstawie sumy wywiewów określa się minimalną wydajność centrali wentylacyjnej. Czytał przepisy, a w pamieci zostało tylko te 20m3/h na osobę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lambert86 20.10.2015 11:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2015 hmm...pomieszczenia brudne u mnie to:-łazienka x2 (mała i większa)-pomieszczenie gospodarcze (niby kotłownia bo będzie tam bufor ciepła)- kuchnia? (będzie otwarta na salon)ilość osób na dziś 3, docelowo 4. 20m3/h x 4 osoby daje 80m3/h to wartość dla wszystkich pomieszczeń? czy dla każdego z osobna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 20.10.2015 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2015 Gdyby za takie bzdury groziło więzienie - 4 krotne dożywocie byłoby gwarantowane. W cywilizacji liczy się obowiązujący (zgodnie z przepisami) wywiew z pomieszczeń "brudnych", a suma tych wywiewów nie może być mniejsza jak 20m3/h x ilość osób w projekcie budowlanym. Na podstawie sumy wywiewów określa się minimalną wydajność centrali wentylacyjnej. Czytał przepisy, a w pamieci zostało tylko te 20m3/h na osobę. Znowu zaczyna Pan pajacować? Może Pan dołączyć do towarzystwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 20.10.2015 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2015 A kto będzie "brudził" powietrze w pomieszczeniu gospodarczym? Wentylacja jest dla ludzi i im ma zapewnić komfort. Za silna i za słaba wentylacja jest złą wentylacją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lambert86 20.10.2015 11:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2015 w sumie nikt, ale będzie to tez najprawdopodobniej jako pralnia i suszarnia więc jakaś wentylacja chyba wskazana?jeśli nie to ja kto wentylować ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 20.10.2015 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2015 w sumie nikt, ale będzie to tez najprawdopodobniej jako pralnia i suszarnia więc jakaś wentylacja chyba wskazana? jeśli nie to ja kto wentylować ?Powinno zrobić się nawiew i wywiew. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 20.10.2015 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2015 hmm... pomieszczenia brudne u mnie to: -łazienka x2 (mała i większa) -pomieszczenie gospodarcze (niby kotłownia bo będzie tam bufor ciepła) - kuchnia? (będzie otwarta na salon) ilość osób na dziś 3, docelowo 4. 20m3/h x 4 osoby daje 80m3/h to wartość dla wszystkich pomieszczeń? czy dla każdego z osobna? To bardzo dobry przykład na to dlaczego rewolucyjna teoria TB (liczy się nawiew a wywiew wyjdzie) jest pozbawiona sensu, a przy tym zupełnie niezgodna z zasadami i obowiązującymi przepisami.. Liczmy zatem: - łazienka wymagana ilość powietrza usuwanego 50m3/h x 2 = 100m3/h - kuchnia 50m3/h dla elektrycznej lub 70m3/h dla gazowej. Czyli razem to 150 do 170m3/h czyli co najmniej tyle powinna wynosić (ustawowa) wydajność centrali - bez kotłowni (pomieszczenia gospodarczego), bo zbyt mało danych co do niego. Jak to zatem się ma do 80m3/h wyliczonych metodą TB ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 20.10.2015 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2015 w sumie nikt, ale będzie to tez najprawdopodobniej jako pralnia i suszarnia więc jakaś wentylacja chyba wskazana? jeśli nie to ja kto wentylować ? jako suszarnia... tym bardziej! Suszy powietrze ogrzewane. Łazienki i kuchnia są cieplejsze od pokoi i poza wilgocią mają "zapachy" . Suszarnia może być chłodniejsza niż pokój, po co zepsute i wilgotne powietrze wyciągać przez czyste "pranie"? Tylko po to, by suszenie wydłużyć i mieć za sucho w sypialniach? Nic się nie stanie jak trochę czystej wody będzie wywiewane z suszarni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 20.10.2015 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2015 Liczmy zatem: - łazienka wymagana ilość powietrza usuwanego 50m3/h x 2 = 100m3/h - kuchnia 50m3/h dla elektrycznej lub 70m3/h dla gazowej. Czyli razem to 150 do 170m3/h czyli co najmniej tyle powinna wynosić (ustawowa) wydajność centrali - bez kotłowni (pomieszczenia gospodarczego), bo zbyt mało danych co do niego. Jak to zatem się ma do 80m3/h wyliczonych metodą TB ? Po pierwsze, nie po to się robi odzysk ciepła z wentylacji, by w domu był gaz!! To chyba oczywiste. Po drugie - przecież o tym właśnie cały czas piszę, że im mniej anemostatów wywiewnych, tym większy komfort wilgotnościowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts