Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Projekt rekuperacji dla domu 100m2

Recommended Posts

Witam,

zrobiono mi projekt wentylacji

wrzucam zdjęcie do oceny

http://fotowrzut.pl/tmp/upload/QNKJ7G34X4/1.jpg

-jestem w szoku, nawiewy i wyciągi w pokojach :|

-łazienki i kuchnia na osobnym wentylatorze wywiewnym?

-do tego chłodnica kanałowa

- kotłownia/pomieszczenie gospodarcze wentylacja grawitacyjna :) (zaznaczę, że tam będzie jedynie kospel albo bufor ktory zagrzeje wodę do podogówki), to jakas paranoja czy ja się nie znam ?

podobno nie można mieszać rodzajów wentylacji?

do tego reku na poddaszu, a chciałem w kotłowni ..

• Odpowiedzi 48
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jakies sugestie? Co robic?

:/

1) wybrać centralę kierując się

- miejscem jej ulokowania

-ilością osób

-systemem ogrzewania

2) wybrać rodzaj kanałów - obecnie chyba PE 75mm nie mają konkurencji, więc tu jest dość proste.

3) dobrać rozdzielacz do centrali

4) złożyć jak klocki LEGO łącząc skrzynki rozdzielcze z redukcjami kątowymi

rozdzielacze i redukcje.jpg

Edytowane przez Tomasz Brzęczkowski

Jakas paranoja, architekt zalatwial mi ten projekt...

Nie mam zamiaru tego akceptowac, ale nie mam pomyslu jak to rozwiazac :/

Jakies sugestie? Co robic?

W ogole kolesia ponioslo :/

Na tym forum było już mnóstwo projektów wentylacji z rekuperacją dla domków parterowych o podobnym planie.

Znajdż, zmodyfikuj i pokaż tym, co bedą to robić. Ale najlepiej - zrób to sam. 4-6 tysięcy zł piechota nie chodzi

1) wybrać centralę kierując się

- ilością osób

Tiaaaa

I przy 3 osobach wyjdzie, że dla domu z łazienką, osobnym WC i kuchnią gazową centrala potrzebuje przepchać tylko 60m3/h.

Centralę dobiera się mając na uwadze wymaganą, minimalną ilość powietrza usuwanego - nie mniejszą jednak od 20m3/h na każdą osobę przewidzianą w

projekcie budowlanym.

Zacznij od tego, ile bedzie mieszkało osób. Przyjmij 30m3/h na osobę, ale nie mniej, niż 1/3 kubatury domu na godzinę.

Najwydajniejszy wywiew w łazience, pózniej kuchnia, WC i ewentualnie wiatrołap, choć zaraz ktoś zabrzęczy, że w wiatrołapie się nie robi.

Pomieszczenie z kotłem elektrycznym, jeśli będzie "czyste" to nawiew.

Zacznij od tego, ile bedzie mieszkało osób. Przyjmij 30m3/h na osobę, ale nie mniej, niż 1/3 kubatury domu na godzinę..

:jawdrop: Człowieku co za banialuki wypisujesz ????????????

Skąd masz takie pomysły ?????????????

Bardzo proste!!! Policzyć trzeba nawiew i wtedy wyjdzie wywiew.

Gdyby za takie bzdury groziło więzienie - 4 krotne dożywocie byłoby gwarantowane.

W cywilizacji liczy się obowiązujący (zgodnie z przepisami) wywiew z pomieszczeń "brudnych", a suma tych wywiewów nie może być mniejsza jak 20m3/h x ilość osób w projekcie budowlanym. Na podstawie sumy wywiewów określa się minimalną wydajność centrali wentylacyjnej.

Czytał przepisy, a w pamieci zostało tylko te 20m3/h na osobę.

hmm...

pomieszczenia brudne u mnie to:

-łazienka x2 (mała i większa)

-pomieszczenie gospodarcze (niby kotłownia bo będzie tam bufor ciepła)

- kuchnia? (będzie otwarta na salon)

ilość osób na dziś 3, docelowo 4.

20m3/h x 4 osoby daje 80m3/h to wartość dla wszystkich pomieszczeń? czy dla każdego z osobna?

Gdyby za takie bzdury groziło więzienie - 4 krotne dożywocie byłoby gwarantowane.

W cywilizacji liczy się obowiązujący (zgodnie z przepisami) wywiew z pomieszczeń "brudnych", a suma tych wywiewów nie może być mniejsza jak 20m3/h x ilość osób w projekcie budowlanym. Na podstawie sumy wywiewów określa się minimalną wydajność centrali wentylacyjnej.

Czytał przepisy, a w pamieci zostało tylko te 20m3/h na osobę.

Znowu zaczyna Pan pajacować? Może Pan dołączyć do towarzystwa.

hmm...

pomieszczenia brudne u mnie to:

-łazienka x2 (mała i większa)

-pomieszczenie gospodarcze (niby kotłownia bo będzie tam bufor ciepła)

- kuchnia? (będzie otwarta na salon)

ilość osób na dziś 3, docelowo 4.

20m3/h x 4 osoby daje 80m3/h to wartość dla wszystkich pomieszczeń? czy dla każdego z osobna?

To bardzo dobry przykład na to dlaczego rewolucyjna teoria TB (liczy się nawiew a wywiew wyjdzie) jest pozbawiona sensu, a przy tym zupełnie niezgodna z zasadami i obowiązującymi przepisami..

Liczmy zatem:

- łazienka wymagana ilość powietrza usuwanego 50m3/h x 2 = 100m3/h

- kuchnia 50m3/h dla elektrycznej lub 70m3/h dla gazowej.

Czyli razem to 150 do 170m3/h czyli co najmniej tyle powinna wynosić (ustawowa) wydajność centrali - bez kotłowni (pomieszczenia gospodarczego), bo zbyt mało danych co do niego.

Jak to zatem się ma do 80m3/h wyliczonych metodą TB ?

w sumie nikt, ale będzie to tez najprawdopodobniej jako pralnia i suszarnia więc jakaś wentylacja chyba wskazana?

jeśli nie to ja kto wentylować ?

jako suszarnia... tym bardziej! Suszy powietrze ogrzewane. Łazienki i kuchnia są cieplejsze od pokoi i poza wilgocią mają "zapachy" . Suszarnia może być chłodniejsza niż pokój, po co zepsute i wilgotne powietrze wyciągać przez czyste "pranie"? Tylko po to, by suszenie wydłużyć i mieć za sucho w sypialniach?

Nic się nie stanie jak trochę czystej wody będzie wywiewane z suszarni.

Liczmy zatem:

- łazienka wymagana ilość powietrza usuwanego 50m3/h x 2 = 100m3/h

- kuchnia 50m3/h dla elektrycznej lub 70m3/h dla gazowej.

Czyli razem to 150 do 170m3/h czyli co najmniej tyle powinna wynosić (ustawowa) wydajność centrali - bez kotłowni (pomieszczenia gospodarczego), bo zbyt mało danych co do niego.

Jak to zatem się ma do 80m3/h wyliczonych metodą TB ?

Po pierwsze, nie po to się robi odzysk ciepła z wentylacji, by w domu był gaz!! To chyba oczywiste. Po drugie - przecież o tym właśnie cały czas piszę, że im mniej anemostatów wywiewnych, tym większy komfort wilgotnościowy.