Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Projekt rekuperacji dla domu 100m2

Recommended Posts

• Odpowiedzi 48
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Strumień objętości powietrza, wentylacyjnego dla mieszkania określony jest przez sumę strumieni powietrza, usuwanych z pomieszczeń wymienionych w ....

§ 149. 1. Strumień powietrza zewnętrznego doprowadzanego do pomieszczeń, niebędących pomieszczeniami pracy, powinien odpowiadać wymaganiom Polskiej Normy dotyczącej wentylacji, przy czym w mieszkaniach strumień ten powinien wynikać z wielkości strumienia powietrza wywiewanego, lecz być nie mniejszy niż 20 m3/h na osobę przewidywaną na pobyt stały w projekcie budowlanym.

Co jest nie tak?

Zacznij od tego, ile bedzie mieszkało osób. Przyjmij 30m3/h na osobę, ale nie mniej, niż 1/3 kubatury domu na godzinę.

.

Wszystko jest nie tak.

1. Wydajność centrali wylicza się z pomieszczeń "brudnych", dla których ustawodawca określił minimalną ilość usuwanego powietrza.

2. Nie jest to w żaden sposób związane z kubaturą pomieszczenia/pomieszczeń.

3. Skąd się wzięło akurat 30m3/h

Bo tyle daje komfort..

Czyli mając łazienkę, kuchnię, WC i kotłownie gazową, mam dla trzech osób wymieniać 200m3/h ?

Absurd....

Jakoś tak dziwnie sie składa, że nikt z użytkowników dla tylu osób tak nie wentylacje, a ustawia wydatek rzędu 100-120m3

Pozwolisz, że odpowiem cytując samego siebie:

Jednak problem w tym, że czym innym są wymagania normowe - w tym przypadku minimalne jakie musi spełnić centrala i wskazane wywiewy - a zupełnie czym innym jest użytkowanie centrali wentylacyjnej - bo te ostatnie są wybitnie osobnicze i tego przepisy (w tym normy) nie określają - więcej wymagają aby była możliwość "regulacji".

Na etapie projektowym i wykonawczym obowiązują przepisy - w tym normy.

W tym temacie mowa o projektowaniu i wykonaniu, a nie o użytkowaniu.

Przy odbiorze wentylacji będą/powinny być sprawdzane własnie te wymagania przepisowe, można je zmierzyć, albo prosto wyliczyć - przy czym warto dodać, że kominiarze nie mają uprawnień do odbioru WM (od dobrych kilku lat) a ten fakt, powoli, bo powoli, ale jednak dociera do nadzoru budowlanego.

Odpowiadałeś na pytanie z zakresu projektowo-wykonawczego.

Te same przepisy nakazują stosowanie wentylatorów z regulowaną wydajnością, oraz nakazują zainstalowanie przepustnic odcinających dopływ i odpływ powietrza.

Pozwolisz, że odpowiem cytując samego siebie:

Odpowiadałeś na pytanie z zakresu projektowo-wykonawczego.

Te same przepisy nakazują stosowanie wentylatorów z regulowaną wydajnością, oraz nakazują zainstalowanie przepustnic odcinających dopływ i odpływ powietrza.

widziez, tylko ,ze ja podszedłem do tematu bardziej praktycznie. A centralkę i tak zamontuje pewnie nie mniejsza, niż 250m3/h, więc te normowy 170m3 i tak spełni

Bo tyle daje komfort..

Czyli mając łazienkę, kuchnię, WC i kotłownie gazową, mam dla trzech osób wymieniać 200m3/h ?

Absurd....

Sprawę zasadnosci norm, genezy ich powstania i sposobu obliczeń zostawnym twórcom norm i ustawodawcom lub mozna podyskutowac na ten temat w oddzielnym wątku. Tu jest dyskusja jak normy mają byc ujete w projekcie aby ten był z nimi zgodny.

Bo tyle daje komfort..

Absurd....

Jakoś tak dziwnie sie składa, że nikt z użytkowników dla tylu osób tak nie wentylacje, a ustawia wydatek rzędu 100-120m3

Sam Pan dobrze wie, że tu nie chodzi o normy, bo i tak jest regulacja i nawet centralą 200m3/h może Pan każdą normą spełnić. Tu chodzi tylko o to, że to ja napisałem, by tak projektować instalację wentylacji, by było możliwe ustawienie wilgotności i CO2 w tzw strefie komfortu.