Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Problem z tarasem.

faza_rapid

Recommended Posts

Dzień dobry.

Mój problem wygląda następująco. Mam taras przy domu w formie takiego większego balkonu na końcu podtrzymują go dwie kolumny. Na taras jest wejście drzwiami balkonowymi. W tym samym miejscu tylko pod tarasem też są drzwi balkonowe z wyjściem z salonu do ogródka. Ostatniej zimy snieg, który leżał na tarasie zaczął topnieć i nastąpił przeciek nad drzwiami z salonu na ogródek (pod tarasem). Na tarasie obszar przy drzwiach wejściowych a więc bezpośrednio nad przeciekiem jest osłonięty i tam śniegu i wody nie było. Nie ma też żadnych niepokojących sygnałów na styku taras - ściana budynku. Pod tarasem też nie ma śladów przecieku. Woda cieknie do salonu powyżej drzwi balkonowych.

Po ostatnich opadach śniegu sytuacja się powtórzyła z tym że tego śniegu nie było dużo i był tylko w części zewnętrznej tarasu ok 2 metrów od miejsca przecieku. Opukałem płytki i głuchy dźwięk jest po zewnętrznej części tarasu w pierwszym może drugim szeregu płytek, zauważyłem też pęknięcia w fugach. Dodam jeszcze że sama krawędź tarasu nie jest zabezpieczona co jest dla mnie dziwne tzn wygląda to tak: od góry jest brzeg płytki, warstwa "betonu" ok 3 cm i później blacha wychodzi spod betonu na zewnątrz.

Czy jest sposób żeby naprawić tą sytuację bez całkowitego remontu tarasu?

Pozdrawiam

Marcin