Fornax 19.10.2015 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2015 Witam, Na działce posiadam stary piec kaflowy - ładnie spala.. Spala dosłownie! To maszyna do spalania opału a nie grzałka Cug jest strasznie mocny.. Wiadomo okna są nieszczelne + drzwi ponieważ to działka nie mieszkanie.. Altana murowana. Nie dymi, brak CO [czujniki itp.] Dym z ogniem aż zasysa w komin.. Uszczelniłem braki szamotem + cegła i wizualnie wszystko ok.. Wygląda o tak.. http://zapodaj.net/6...1c0207.jpg.html Ta szpara pomiędzy drzwiczkami a płytą została uszczelniona i piec trochę zwolnił spalanie.. Więcej szpar oprócz drzwiczek nie ma.. Nie mam pojęcia co zrobić żeby nie nagrzewały się tylko blachy ale cały piec.. Komin po 2h palenia się nagrzewa i to bardzo.. Żeby chociaż troszkę ogrzać altanę położyłem kostki szamotowe na płyty żeby złapały ciepło i go oddawały.. Prośba o radę co zrobić aby się rozgrzał.. Za każde info ogromne dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darkdarkman 19.10.2015 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2015 W piecach kaflowych w środku znajduje się system kanałów, którymi ma wędrować dym i ciepło nagrzewając cały piec.W Twoim pewnie tych kanałów już dawno nie ma, bo się osypały po długiej eksploatacji.Piec należałoby przestawić pewnie (czyli zburzyć i odbudować) ale ja nie jestem fachowcem, więc niech się jakiś fachowiec jeszcze wypowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fornax 19.10.2015 10:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2015 http://zapodaj.net/6c8cb621c0207.jpg.html Działający link Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darkdarkman 19.10.2015 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2015 To jest kuchnia węglowa. No to one są maszynkami do spalania opału Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fornax 19.10.2015 11:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2015 To jest kuchnia węglowa. No to one są maszynkami do spalania opału W końcu konkretne info Czyli mogę sobie ugotować obiad a nie ogrzać altanę? ;] Tylko węgiel? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fornax 19.10.2015 11:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2015 A może promiennik CO2? Bezpieczne to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 19.10.2015 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2015 Witam.Założenie regulatora ciągu na wyczystkę komina rozwiąże w duży stopniu Twój problem.http://www.darco.com.pl/oferta/p,82,regulatory-ciagu-kominowego.htmlI poprosimy Moderatorów o nie kasowanie linku, bo nie jest to wcale reklama tylko uświadomienie Forumowiczom, że coś takiego istnieje na rynku.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 19.10.2015 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2015 Zaproś zduna, niech to fachowo przejrzy...może są dwie drogi do komina. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fornax 26.10.2015 12:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2015 A jakie mam opcje żeby tym ogrzać choć trochę altankę? Może jakaś podkowa i pod to podłączyć grzejnik? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fornax 27.10.2015 10:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2015 http://zapodaj.net/5d588a7fcf806.jpg.htmlTak to wygląda.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiesiek6308 27.10.2015 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2015 Jeżeli budowano ten piec zgodnie z dawnymi zasadami i robił to zdun a nie JASIEK spod sklepu to powienien zrobić dwa kanały jeden krótki tzw letni ( gdzie tylko ogrzewają się blaty aby coś ugotować ) i drugi tzw długi, inaczej zimowy gdzie ohgrzewa się cały piec. Ponadto kafelki wypełniano gliną wkładając do nich okrągłe polne kamienie, które początkowo kumulowały w sobie ciepło i długo go oddawały. Na wyciągu czyli na wejściu do komina były dwie zasuwy tzw, szybry do regulacji giągu a ponadto dolne drzwiczki tzw. popiołowe po rozpaleniu trzeba zamykać, co zmniejsza ciąg kominowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.